Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Продължителността на живота е най-ниска в Румъния и България от страните в Европейския съюз


Това се посочва в първи по рода си доклад за състоянието на здравето в Европа, публикуван от Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предаде от Брюксел БТА.
В двете страни средната продължителност на живота при мъжете е по 69.2 години, а при жените – 76.4 години в България и 76.2 години в Румъния.
За сравнение - във Франция, която е начело в тази класация в Европейския съюз, годините са 84.4 за жените и 77. 2 за мъжете. България заема твърдо последно място в Европейския съюз и по показателя продължителност на живота след 65-годишна възраст. В доклада се посочва също, че България е на първо място по смъртност в Европа от удари (сърдечни или мозъчни), че през периода 1994 -2008 година страната ни е заела първо място по увеличение на смъртните случаи при пътни инциденти и че е на предпредпоследно място в Европейския съюз по детска смъртност (8.6 на хиляда).
България е спомената също заедно с Дания, Литва, Великобритания и Финландия като страна, където най-голям процент от младежите пушат и пият от 15-годишна възраст.
40 на сто от тях признават, че са се напивали поне два пъти.
Според доклада повече от половината жители на ЕС са с наднормено тегло или затлъстели. Всяко седмо дете попада в тази категория, като тенденцията е броят да се увеличава. 
Правейки преглед на разходите за здравеопазване, докладът констатира, че във всички страни от ЕС те са се увеличили през последното десетилетие, като често нарастват по-бързо от икономическия растеж.
През 2008 г. страните от ЕС са похарчили средно по 8,3 на сто от БВП за здравеопазване. Десет години по-рано средствата за здравеопазване са били 7,3 на сто от БВП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар