Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Десетима въртят 3 милиарда лева Оцениха 100-те най-заможни българи според притежаваните от тях компании

Десетимата най-богати предприемачи в България притежават общо малко над 3 млрд. лв. Това сочи специалното издание на в. "Пари" - "100-те най-богати българи". В класацията място намират предприемачите с най-голям принос за Брутния вътрешен продукт на страната. Това са ключовите за българската икономика хора, които създават не само лично, но и обществено богатство и работа на хиляди хора в страната. Оценката за състоянието на бизнесмените не включва лично имущество и придобивки като къщи, вили, яхти, автомобили и други луксозни вещи. Под внимание са взети само приходите от дейността на фирмите на предприемачите. В класацията не са включени и хората, забогатели от заплащане за труда им като спортисти, певци и лекари например. Така в крайна сметка на челните места попадат Цоло Вутов (Геотехмин), Митко Събев (Петрол Холдинг) и Иво Георгиев и Марин Митев (Химимпорт).
Богатството на Вутов - управител и съсобственик с 50% в групата "Геотехмин", развиваща дейности в областта на строителството и минната индустрия, е оценено на 438,2 млн. лв. Като източник на тези приходи са посочени минната и строителната дейност. С 23,5 млн. лв. "по-беден" е вторият в класацията - Митко Събев, който е един от двамата основни собственици на "Петрол холдинг". Произходът на състоянието на Събев е от инвестиции. Третото място си делят Иво Каменов и Марин Митев - изпълнителни директори на "Химимпорт" АД. Богатството на всеки от тях се оценява на 296 млн. лв.
За изготвянето на класацията е използвана информацията, качена в Търговския регистър - годишни финансови отчети и данни за собствеността, както и данни от Националния статистически институт, Българската фондова борса и Държавен вестник.  Според избраната методология обаче много хора, считани за едни от най-богатите у нас, дори не попадат в класацията. Изненадващо според тази класация извън десетте най-богати бизнесмени остава Васил Божков (Нове холдинг). Той заема 12-то място в класацията, макар че миналата година беше сочен от полското списание "Впрост" за най-богатия българин с лично богатство 500 млн. евро. В класацията не попадат и такива видни бизнесмени като енергийния бос Христо Ковачки, оръжейния търговец Николай Гигов, президента на "Лукойл България" Валентин Златев (син на Васил Златев), защото не отговарят на критериите, използвани при изработването на класацията.
Катерина Иванова

Първите 10 в класацията:
1. Цоло Вутов (Геотехмин) - 438.2 млн. лв.
2. Митко Събев (Петрол) - 414.7 млн. лв.
3. Иво Каменов (Химимпорт) - 296 млн. лв.
4. Марин Митев (Химимпорт) - 296 млн. лв.
5. Васил Златев ("Агрохолд", баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев) - 286.7 млн. лв.
6. Румен Гайтански (Волф) - 280.3 млн. лв.
7. Валери Николов (Фантастико) - 258.6 млн. лв.
8. Красимир Узунов (Интерсервиз Узунови) - 248.9 млн. лв.
9. Виктория Тодорова (Геотехмин)
10.Огнян Донев (Софарма) - 236.3 млн. лв.

 
Прави нещата, а не демонстрирай
№1 Цоло Вутов - 438,2 млн. лв.

Богатството на най-заможния българин се оценява на 438,2 млн. лв. Цоло Вутов e на 61 г. Той е управител и собственик, заедно със съпругата си Снежана Вутова, на 50% от "Геотехмин". Девизът му е "Стреми се да правиш нещата, а не да ги демонстрираш". Вече 20 години Вутов се придържа към тази максима. Самият той се учудва, че е един от най-големите предприемачи. Доктор е по минно дело, завършва Минно-геоложкия институт в София през 1976 г. и започва кариерата си като геодезист в меднообогатителния комплекс "Елаците". Пет години по-късно е зам.-директор на дружеството. След това няколко години се занимава с научна дейност в Изследователския и проектантски институт в областта на рудодобива НИПРОРУДА. В началото на 90-те години заедно с двама колеги минни инженери, основава "Геотехмин". Днес "Геотехмин" е група от над 20 дружества. "Елаците Мед" е най-голямото сред тях, като там влиза и "Асарел Медет". От 2006 г. насам Вутов приватизира и редица общински фирми за пътно поддържане.
Иво Каменов
Марин Митев
№ 3 и 4 по 296 млн. лв.

Иво Каменов - 41 г., и Марин Митев - 53 г., представляват "Химимпорт инвест" АД, което към днешна дата е собственик на 76,5% от "Химимпорт". От своя страна, 98% от акциите на "Химимпорт инвест" са собственост на "Хим инвест институт", регистрирана през 2001 г. в Лихтенщайн. През 1994 г. "Химимпорт инвест" приватизира 59% от "Химимпорт". След 2001 г. Каменов и Митев се появяват в управлението на холдинга и той е преструктуриран. Двамата не обичат да се появяват на публични места. Твърди се, че Каменов взема решения за фирмите в София, а Митев - във Варна. Организацията им е с армейски ред, дисциплина и ценности. "Химимпорт" е гигантска структура с над 100 фирми в различни сфери. По-известните са Централна кооперативна банка, застрахователно дружество "Армеец", "Зърнени храни", "България Ер", Параходство "Българско речно плаване" и др.
Любов и омраза
№ 2 Митко Събев - 414.7 млн. лв.

Митко Събев е един от двамата основни акционери в "Петрол Холдинг". Той е на 49 г., роден във Варна. Там завършва Висшето военноморско училище, а първата му работа е като помощник-капитан в Българския морски флот. В бизнеса влиза като през 1991 г. създава фирмата "Феста" ООД, която по-късно става "Феста холдинг" АД. Съдружник в начинанието става тогавашната му съпруга Петя Славова. Тя също попада в класацията на най-богатите под номер 15 със състояние от 218 млн. лв. Те се развеждат, но общият им бизнес остава до 2000 г., когато разделят бизнеса си и Петя Славова получава "Феста холдинг", а Митко Събев - бизнеса с горива. Бизнесът на Събев се развива съвместно с литовеца Денис Ершов, с когото през 1995 г. основават "Юкос Петролиум България" АД. През 1999 г. Юкос приватизира държавната "Петрол" в сделка за $52 млн. От юни 2010 г. Митко Събев и Денис Ершов са в открит спор за "Петрол". 
Стартира с напитки
№ 5 Васил Златев - 286.7 млн. лв.

Васил Златев е роден в Правец, инженер е по образование и е на 73 години. По времето на Тодор Живков изкарва 5 пълни мандата като кмет на града - от 1968 до 1989 г. В началото на демокрацията работи в няколко строителни предприятия, а после - във фирмата на сина си "Агрима", която се занимава с бутилиране на напитки и е представител на "Пепси" за България. През 1995 г. Васил Златев заедно със сина си учредява "Агрохолд" АД. Първоначалната собственост между баща и син е в съотношение 30:70. В момента обаче собственик на почти целия капитал е офшорна фирма, а Васил Златев е акционер с минимален брой акции и председател на Съвета на директорите. Той е и инвеститор в няколко хотела с общото название "Хелиос". Построи голф игрище и хотел в Правец. Основател е на Клуба на успелите, в който членуват около 500 изявени личности от областта на политиката, икономиката, спорта и културата.
Пари от смет
№ 6 Румен Гайтански - 280,3 млн. лв.

Гайтански е на 53 г. и е мажоритарен собственик на "Волф" АД, занимаваща се със спедиция, транспорт, внос и износ на стоки. Чрез нея Гайтански е мажоритарен акционер и в здравноосигурителния фонд "Всеотдайност". Първата му фирма е ЮНГ ЕООД, създадена през 1991 г., а сега е в процедура по несъстоятелност. Предмет на дейността й са били, търговията, транспорта и хазартната дейност. В продължение на няколко години фирмата на Румен Гайтански "Дитц" и "Волф 96" на брат му Красимир бяха основните концесионери по чистотата в София. С Гайтански е свързана и третата фирма, която имаше дългогодишна концесия за софийския боклук - "Чистота София".
От търговия до боулинг
№ 7 Валери Николов - 258.6 млн. лв.

Валери Николов е на 59 г., собственик е на веригата "Фантастико". Преди 1989 г. е търговски представител в Рио де Жанейро, Бразилия. Бизнеса си у нас започва през 1991 г. с малък магазин под наем в центъра на София. В момента веригата "Фантастико" има 32 супермаркета и строителен магазин "Направи си сам", като в тях са заети над 2000 души. През 2005 г. Николов започва изграждането на Sky City Mall в кв. "Гео Милев", в който влага около 20 млн. лв. Бизнесът на Николов включва още 4-звездния хотел Sky Wax Complex в кв. "Симеоново". Собственик е на 3 боулинг центъра Mega Xtreme Bowling.  Валери Николов е страстен любител на боулинга и през 2004 г. става републикански шампион.
Създава цяла империя
№ 8 Красимир Узунов - 248.9 млн. лв.

Красимир Узунов е на 53 г., учи в Техникума по корабостроене в родния си град Русе, през 1977 г. завършва "Педагогика" във ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" във Варна. Узунов е собственик на "Интерсервиз Узунови" АД - дистрибутор на офис техника, аудио- и видеопродукти. Компанията е изключителен представител на японската марка Sharp. Семейната фирма е основана през 1990 г. във Варна. Десет години по-късно се трансформира в акционерно дружество, като 99.9% от него са собственост на Узунов. Основните дейности на компанията се разделят между няколко компании в различни сфери - мебелна индустрия, екологично производство на зеленчуци, недвижими имоти, мениджърски проекти и др. Освен Красимир Узунов акционери във фирмите са членовете на семейството му. "Интерсервиз Узунов" е известна с рекордната сделка за Мол Варна. Компанията построи търговския център, като успя да го продаде на зелено на шотландски фонд през 2007 г. за 120 млн. евро. Узунов е и един от създателите на бизнес партия "Глас".
В съдружие с № 1
№ 9 Виктория Тодорова - 245.4 млн.лв.

"Първата дама" в класацията е Виктория Тодорова. Дъщеря е на Величко Стоянов, един от основателите на "Геотехмин". Днес е една от съдружничките на Цоло Вутов в компанията, заедно с майка си Елена Стоянова, която пък е на 17-то място в класацията на 100-те най-богати българи.
Инвестира във фармацията
№ 10 Огнян Донев - 236.3 млн. лв.
Огнян Донев е на 53 г., роден в София. Завършва Международни икономически отношения през 1976 г. Получава докторска степен по икономика в Берлин. През 1987 г. работи в Стопанския съвет към Министерски съвет. След 1989 г. започва частен бизнес. Близо 8 години е представител на "Метро Кеш енд Кери" в България, преди компанията да открие магазини у нас. Далеч по-доходоносното му начинание започва през 90-те години с търговията на черни метали. Чрез работническо-мениджърско дружество участва в приватизацията на фармацевтичното предприятие "Унифарм", а след това и на гиганта "Софарма". Чрез последното е собственик и в "Доверие обединен холдинг". В портфейла му влизат 40 фирми от различни сектори - текстил, фармацевтика, хранително - вкусова промишленост и др. В интервю пред "Стандарт" Донев заяви, че не познава сериозен бизнесмен с бентли. Утре ще направи първа копка на нов завод на "Софарма" в София.






Няма коментари:

Публикуване на коментар