Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, обяви премиерът

"Не съм го чувал какво е казал Иван Костов. Те се редуват - единият ден е Иван Костов, на другия - Мартин Димитров. Въобще не им обръщам внимание. Всеки ден по някоя глупост казват", заяви министър-председателят Бойко Борисов по Нова телевизия по повод думите на Иван Костов, че петима министри трябва да бъдат сменени.
Между другото премиерът се похвали, че е бил в Бургас и е открил нов водопровод, като по този начин се оправда защо не знае какво е казал лидера на ДСБ. Имаше важно политическо решение - приемането на бюджета и те не гласуваха, припомни премиерът, обяснявайки защо не смята за свои партньори сините.
Запитан за проблемите с Околовръстното шосе и наводненията там, премиерът заяви, че "няма по-хубаво шосе от Южната дъга - затова да си отива министър и то един от най-добрите. Ние сега строим магистрали и спортни зали - затова ли да махна Росен Плевнелиев".
"Това са министерските постове, за които те настояваха да имат министри" - такъв бе коментарът на Бойко Борисов по повод исканите от сините оставки на министрите Вежди Рашидов, Александър Цветков, Мирослав Найденов, Стефан Константинов, Росен Плевнелиев. "Всеки ден да се изказват срещу правителството - разбирам веднъж в седмицата, два пъти в седмицата, три пъти да се изказват, ама всеки ден да се изказват и да пишат писма срещу нас в ЕНП, и да казват, че искат да изкараме мандата - е, ясно е, че те не искат. Ясно е, че статуквото и проектът АБВ с Първанов е абсолютно ясен, че това е тяхното желание - синьо-червено."
За искането на оставката на Вежди Рашидов заради скандала с Мишел Бонев и протеста на кинодейците, Бойко Борисов каза: "В условия на криза, върви и реформа в театъра, няма напрежение там, пълни са залите. А когато кинодейците идват при мен, са изключително доволни".
На въпрос за работата на транспортния министър Александър Цветков, премиерът обяви, че за първи път фирмите в транспортно министерство, с изключение на БДЖ, са излезли на печалба, дори и Аерогара София. Борисов съобщи, че тези дни ще бъде подписан заем със Световната банка за БДЖ, за да могат и там да вървят реформите. Сините поискаха оставката на транспортния министър всъщност заради сблъсъка на корабите в Черно море, но премиерът бе категоричен, че "това е абсолютна глупост. Той няма никаква вина там. Все едно да го махна, защото сутринта е изгряло слънцето и е залязло. Няма грешка на българската държава в този случай. Не мога да повярвам, че Костов е казал такива неща", недоумява министър-председателят. Борисов дори се извини в аванс на Костов, защото не може да допусне, че той е говорил подобни неща.
За евентуална оставка на министъра на образованието Сергей Игнатов, Борисов каза, че протестите на БАН са ясни - "искаме да реформираме БАН, предстои приемане на нов закон в парламента, за да може науката, която се прави в БАН да обслужва директно фирмите и производството". За студентите Бойко Борисов припомни, че са дошли от Художествената академия, от Музикалната, и с всичките са се разбрали, като са им дадени необходимите пари, колкото им трябва, като отделно ще бъдат отпуснати допълнителни пари. Толкова пари за образование никога не са давани, дори и в условията на финансова икономическа криза, защити Борисов образователния министър.
"Сагата с Калина Илиева съм я приключил преди два месеца и не съм чакал Костов да ми казва. В момента, в който са направени проверките, незабавно тя бе отстранена." Според Костов министърът на земеделието трябва да понесе отговорност за случая с Илиева, Борисов смята, че затова, че някой е заблудил някого, вината не е колективна, а персонална. "Никой не е предполагал, че тя е лъгала за дипломата си, а не е било нужно да лъже затова. Аз се радвам, че това са успели да изсмучат от пръстчетата си. В момента, в който съм разбрал, тя на мига е отстранена. Кажете ми по времето на Костов, за кой човек изобщо се знаеше за какво е сменен", попита риторично премиерът, цитиран от БГНЕС. Запитан за най-новия министър - Стефан Константинов и затова, че той трябва да бъде уволнен заради скандала в болницата в Горно Оряховица според сините, Бойко Борисов уточни, че не вижда защо той трябва да напусне - "какво е направил Константинов, да не би той да е говорил на циничния език за лекарите там", зачуди се премиерът. "И въпреки всичко, аз се опитах да защитя и лекарите, защото понякога използват език, който надвишава нормите за приличие за хората, които те очакват да чуят. В случая, нека да си приключи проверка, прокурори, полицаи, доста хора говореха за СРС-тата."
На въпрос дали поставя под съмнение качествата, на който и да е министрите, Борисов бе категоричен - "аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, без да чакам някой да ме подсеща. Но предварително им се извинявам, защото не вярвам те да са казали такива неща, защото това не е партньорско. Но пък ако са казали, тогава пък Станишев трябва да излезе и да се извини, в кавички, затова, че лъжеше хората по време на предизборната кампания." Премиерът отбеляза, че ГЕРБ не е партия, която се обвързва с никого и си има своя програма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар