Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Пак много "здраве за всички" Половин милион лева за физкултурно проучване

Физкултурната тенденция в държавата все повече набира скорост. Вероятно предвид спортните биографии на управляващите. Насред кризата за държавен приоритет беше обявено изграждането на нова спортна зала в София, за която кабинетът извади 108 милиона лева от фискалния резерв, а на хоризонта с бърза стъпка се е задал и нов национален стадион на един от входовете на столицата.
В изпълнение на този приоритет министерството на спорта обяви пък поръчка на тема "Никога не е късно за ново начало", според която ще плати близо 500 хил. лв. за социологическо проучване дали гражданите се движат достатъчно, или предпочитат да се излежават пред телевизорите.
Отговорът на въпроса защо на фона на недоимъка в публичния сектор се харчи такава колосална сума се крие във факта, че финансирането е европейско - по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" със съфинансиране от  Европейския социален фонд. "Складираните" там 3.5 млн. лв. явно бързо ще се усвоят по най-лесния начин -  за пропагандиране на активния начин на живот и популяризиране на масовия спорт.
Но свръхщедрата цена за конкретната поръчка едва ли е приготвена за който и да е кандидат и от финала на процедурата може да се разберат повече неща, отколкото от самото изследване. Самите социолози коментират, че заданието е формулирано достатъчно разтегливо, за да не може да се пресметне точно каква е стойността му.
Фактите ги подкрепят. Държавните пари за неправителствения сектор през последните две години отиват предимно по спортно направление за широкообхватни спортни инициативи като "Здраве за всички", в които основната част от разходите са предимно за хонорари на експерти, рекламни брошури и конференции с кафе паузи. Дори сдруженията на хората с увреждания бяха разбрали, че могат да разчитат на финансиране, ако обвържат под някаква форма проектите си с физкултурата.

В-к "Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар