Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

БСП намери аргументи за оспорването на бюджет '2011

Юристите в БСП обмислят да оспорят бюджета за 2011 г. пред Конституционния съд. Решението за това ще вземе парламентарната група след публикуването на закона в "Държавен вестник", съобщи Любен Корнезов пред "Сега".
Най-спорният текст е за национализацията на резерва от 1.5 млрд. лв. на здравната каса, който ще бъде ползван за харчове извън системата на здравеопазването. Преди дни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че това е по-добрият вариант от вземането на заем, който ще струва до 100 млн. лв. допълнително на държавата от лихви.
"Има юридически основания за подобно оспорване, защото да се прехвърлят средства от едно място на друго е нещо като национализация или конфискация. Това са пари на хората, удържани от всички нас, и може да се оспори нарушаването на принципите на социалната държава, както и на правото на собственост и неприкосновеност", коментира Корнезов.
От левицата се канят да оспорят и частта за филмопроизводството. Между първо и второ четене в бюджета бе направена съществена поправка, която на практика отменя текстовете в закона за филмовата индустрия, задължаващи държавата да финансира годишно 7 игрални и 14 документални филма и 160 минути анимация. "Това го нямаше в законопроекта, гласуван на първо четене, и е нарушение на парламентарната процедура да се вкарва по-късно без обсъждане", бе категоричен Корнезов.
От ДПС най-вероятно ще се присъединят към решението на бившия си коалиционен партньор, но след реакцията на президента. Някои депутати очакват той да наложи вето. Това ще бъде прецедент, защото досега държавен бюджет не е бил оспорван от държавния глава. Ако Първанов наложи вето на целия закон или на текстове от него, той може да бъде прегласуван в НС, но ще са нужни поне 121 гласа.
В-к "Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар