Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Неизчерпаемата скамейка на ГЕРБ


"В ГЕРБ имаме дълга резервна скамейка с подготвени хора." Така каза премиерът Бойко Борисов на 19 януари, когато му се наложи да оттегли кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар по бедствията и авариите, както и да приеме оставката й като външен министър заради недеклариран конфликт на интереси.
"Тя е един утвърден специалист, професор в Магдебургския университет, но беше омаскарена по един безобразен начин", защити я премиерът, за когото очевидно не значи нищо справката на съда, че продължава да управлява фирмата "Етко-Шнайдерс" (основана от едно от задграничните дружества по времето на Тодор Живков - ETCO EUROPEAN TRADING ESTABLISHMENT, във Вадуц, Лихтенщайн).
Вече повече от година "играчите от резервната скамейка" шеметно се сменят, но единственият резултат е, че скандалите стават само по-зрелищни и забавляват публиката по един непознат й доскоро начин. Всичко щеше да е чудесно, ако не беше червеят на съмнението дали самолетът на управлението не е на автопилот.
"Назад, назад, моме Калино"
Скандалът с фалшивата диплома от Германия на доскорошната изпълнителна директорка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, както и потайната й бременност ("Тя ме лъжеше мене, че има тумор" - Бойко Борисов пред "Нова телевизия") предизвика земетресение в иначе подредения на принципа "милиционер, роднина" свят на управляващите.
На въпроса: "Вие ли стоите зад назначението на Илиева", Борисов отговори: "Търсехме млади хора, които да не са обвързани, които да могат да работят и най-вече да имат много близък, да са от работните групи, които заедно с ОЛАФ проверяваха пари от типа на Марио Николов. Тя имаше прекрасни референции оттам и затова го направихме."  Следователно приемаме за причина единствено "познанството й с младшия експерт Арно Хайнен", както уточни земеделският министър Мирослав Найденов.
Други млади дами обаче нямат същия шанс да бъдат оценявани като перспективни въпреки малкия си опит. Webcafe.bg припомня как като главен секретар на МВР в Слънчев бряг Борисов коментирал неволите си със съдебната система: "И какви са тия съдии - някаква пикла ми завършила миналата година и вече е с имунитет."
Затова пък бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина беше светкавично уволнена заради това че е казала пред наши сънародници нещо, което те най-добре знаят - че няма координация между институциите, които трябва да решават проблемите им. Такова опетняване на държавата министърът без портфейл Божидар Димитров и председателката на парламента, които са сред най-достолепните представители на властта, не могли да понесат.
Що се отнася до Илиева, най-големият й грях май ще се окаже това, че "толкова хора дори в бременността й, все пак мъже с опит, бяха заблудени", както се тюхка премиерът, измамен заедно с шефа на ДАНС Цветлин Йовчев  - пратен да разговаря "как вървят плащанията" във фонда, той също не надушил предстоящото раждане, да не говорим за дипломата.
А това си е голям проблем, защото кадровият принцип на Борисов, описан от самия него, е "службите идват при мен, обикновено с главния прокурор, сядаме и започват да ми вадят материали". И този ли смазан от 70 години насам механизъм е взел да скърца?

Michelle, ma Belle*
Културният министър Вежди Рашидов стана друг вид жертва - на фатална в международен мащаб жена, нарушавайки Етичния кодекс на лицата в изпълнителната власт с пътуване до Италия на разноски на "Романтика ентъртеймънт". Фирмата е собственост на довчера неизвестната Мишел Бонев, всъщност Драгомира Бонева, възпитаничка на ТОХ-а в Бургас.
Коя е тя разбираме от увода към интервюто й в списание "Ева": "Тя носи на гърдите си келтски кръст, подарък от Мел Гибсън. С Лайънъл Ричи я свързват общи спомени... Животът й е предложил по много от всичко - кошмарно детство, богати любовници, късмет в изобилие и големи имена от политиката и шоубизнеса за покровители..."
Собствените й признания за какво "покровителство" става въпрос ще спестим. На състезателен принцип българските й покровители цакаха с предоставените й над 300 хил. лева от държавния бюджет за българско кино, а културният министър се отправи лично на злополучното пътуване до Италия, за да й връчи награда от името на българската държава, олицетворявана към момента от днешните управляващи. Етичен кодекс ли?
"Външният вид на госпожа Бонев го е направила с по-притъпени чувства за съхранения, нека така да го наречем, да проверят по-подробно кой как ги кани", е коментарът ала Берлускони на премиера Борисов. Разликата е, че скандалът с т.нар. Мишел е една от причините за предстоящия вот на недоверие на италианския колега на Рашидов.
В очакване на успехи извън гарантираните
Кадровата политика на това правителство впрочем беше много ясно изяснена от премиера от телевизионния екран: "Програмите да ги пишат онези с очилцата. Моята работа е да хващам бандитите, затова ходя с маратонки. Като казвам "ония с очилцата", нямам предвид нещо обидно. Даже напротив - че много са чели, много знаят. Но по-добре да не знаят всичко, че ще се откажат."
ГЕРБ има хора за всичко, това е сигурно. Ето кандидата му за президент, пазен до този момент в тайна: "Имаме човек. Млад, енергичен, семеен, с деца, доказал се, бил в казармата. Минал всички академии. И у нас, и в чужбина." (пред "Всеки ден", 30 август 2006 г.).
И за специалното мястото на жените в управлението спор не може да има. "Аз разчитам много на жените и ги налагам по начин, по който виждате." (21 септември 2009 г.) "Госпожа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон." (март, 2010 г. ) "Жените са по-прилежни от мъжете и минават без дълги обеди и ходене до бара." ( "Ню Йорк Таймс", февруари 2010 г.)
Още през юли 2008 г. на учредяването на организация ЖЕНИ-ГЕРБ Борисов ни предупреди: "Ще дадем възможност на най-добрите жени да управляват и техните успехи ще са гарантирани." За председател беше избрана доц. д-р Геновева Алексиева, която това лято с много усилия при това беше принудена да подаде оставката си като зам.-председател на здравната и на социалната комисия в парламента след поредния скандал - гласувала в полза на дъщеря си в конкурс за доценти и използвала позицията си, за да вкара в клиничните пътеки болестта "мързеливо око", по която тя и дъщеря й се явявали специалистки.
Като стана въпрос за парламента, извън нашумелите най-вече с лобистка активност дузина депутати на ГЕРБ  голямото мнозинство в парламентарната група на управляващата партия си остават непознати за широката публика личности. Този факт носи надежда, че може да се случи и друг вид кадрова изненада.
* Песен на "Бийтълс"
Светлана Георгиева
 В-к "Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар