Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица у нас, към 25 ноември 2010 г., са 1252 души, но броя на реално инфектираните около 4000


сочат изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която разработи Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS). Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.
От началото на 2010 година у нас са регистрирани 143 нови лица с ХИВ инфекция, от които 119 са мъже и 24 са жени, срещу 153 за същия период на миналата година.
Възрастовата граница е в много широк диапазон - от 15 до 66 години, като тази година се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. Особено тревожен е фактът, че над 52 % от новорегистрираните са млади хора между 15-29 години.
Регистрирани са и 4 ХИВ позитивни бременни жени, както и 3 ХИВ - серопозитивно деца родени от ХИВ позитивни майки.
Данните показват, че близо 60 % от новооткритите през първите 11 месеца на 2010 г. лица са от София – град (45 лица) и региона на Пловдив (39 лица), които продължават да са регионите с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик – (15 лица), Варна – (8 лица). В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица.
Над 65% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през т. г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и от неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. От началото на 2010 г. в КАБКИС са се изследвали общо 41 730 лица.
Според пътя на инфектиране през 2009 г. се очертават две особено уязвими групи – 32% (46 лица) от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а 20% (30 лица)  са хомо/бисексуални мъже. 14% (20 лица) са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план. В сравнение с 2008 г. (22%) делът на тази група е по-малък, което показва, че все повече лица се насочват своевременно за консултиране и изследване за ХИВ.
В общо разкритите 5 сектора за лечение на СПИН към 30.09.2009 г. специфична антиретровирусна терапия получават 360 лица, а общият брой на наблюдаваните лица е 609.
За първата половина на 2010 година неправителствените организации, предлагащи услуги по превенция на ХИВ сред уязвимите групи са достигнали до 5 364 инжекционно употребяващи наркотици, 15 563 представители на ромска общност, 4 633 проституиращи жени и мъже, 3893 мъже, които правят секс с мъже, 30 364 деца и млади в риск. У нас функционират и 7 нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици, нископрагова служба, която функционира като филиал на метадоновата програма към Областния диспансер за психични заболявания със стационар – Пловдив, 6 здравно-социални центъра, базирани в ромска общност, 2 дневни центъра за предоставяне на услуги на проституиращи, 3 кабинета за психо-социална подкрепа за хората, живеещи с ХИВ/СПИН и 12 мобилни медицински кабинета (ММК) към неправителствени организации за достигане до представителите на уязвимите групи и предоставяне на услуги за превенция на ХИВ и намаляване на рисковите практики.
------
Всички дейности по превенцията и лечението на болестта у нас се правят със съдействието на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ/СПИН и подобряване на качеството на живот на хората с ХИВ/СПИН.

Презерватирай се” е мотото на националната антиспин кампания 2010

Тя се организира за седма поредна година по инициатива на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към МЗ и Коалиция „АНТИСПИН”.

Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира без рисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
Чрез играта на думи се прави опит по оригинален начин да се привлече вниманието на младите хора, да ги провокира и да им напомни да се предпазват.
Според статистиката у нас половината от тях започват да практикуват секс на 16-17 години, а близо 40 % декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.
---------
Традиционно Националната АНТИСПИН кампания ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на месец май. По време на първия етап от кампанията е предвидено да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Планирани са и много инициативи по раздаване на червени лентички – символ на борбата срещу СПИН. Целта е да се даде възможност на максимално повече хора да получат и носят на 1-ви декември символа на борбата срещу СПИН, като знак на съпричастност.

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите.
Разпространението на ХИВ/СПИН по света. Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От  тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца.
Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.
Африка на юг от Сахара продължава да бъде регионът най-силно засегнат от епидемията.
Според оценките на специалисти, една от най-бързо разрастващите се епидемии протича в държавите от Източна Европа и Централна Азия. През 2008 година броят на хората, живеещи с ХИВ в този регион достигна 1.5 милиона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар