петък, 19 ноември 2010 г.

IX благотворителна кампания в подкрепа на деца с онкохематологични заболявания в България – McHappy Day 2010

Макдоналдс България и Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България (RMHC®) за 9 поредна година отбелязаха традиционната благотворителна инициатива – McHappy Day, в помощ на децата с онкохематологични заболявания в страната.
У нас от 11 до 24 ноември ще се проведе активната дарителска кампания за клиентите на Макдоналдс в България. Макдоналдс е най-голямата верига ресторанти за бързо обслужване в света с повече от 32 000 ресторанта в 117 държави по целия свят
Кампанията цели да се набират средства в полза на Благотворителните фондации за деца Роналд Макдоналд (RMHC) и редица детски каузи.
Макдоналдс ще дари по 20 стотинки от стойността на всяко Happy Meal™ меню в полза на Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България, подкрепяща деца с онкохематологични заболявания в България.
Кампанията МcHappy Day тази година е подкрепена от негово превъзходителство Джеймс Уорлик, Посланик на САЩ в България; г-н Иван Ценов, Заместник министър, Министерство на физическото възпитание и спорта и г-жа Надя Шабани, Председател, Държавна агенция за закрила на детето, които бяха почетни гости на специалното събитие на 18 ноември в ресторант Макдоналдс на пл. Славейков в гр. София.
За да подкрепят кампанията, редом с екипа от служители и мениджъри на Макдоналдс, зад касите в ресторанта застанаха и известните телевизионни водещи и звезди Ники Кънчев, Иван и Андрей, Ирен Онтева, Ники Илиев, Искра Ангелова, Марта Вачкова, Белослава, Криста, както и знаменитите български олимпийски шампиони и медалисти Таня Богомилова, Румяна Нейкова, Мария Гроздева, Армен Назарян, Здравка Йорданова, Ваня Гешева, Николина Щерева и Йорданка Благоева.
-------
От 2002 г. до днес, по време на благотворителните кампании на Макдоналдс, са набрани и дарени над 350 000 лв. с подкрепата на клиентите на Макдоналдс, нейните служители и партньори. Средствата са изразходвани за медицинско оборудване и консумативи, строеж на детски център, ремонтни дейности и благоустрояване на специализираните отделения за деца с онкохематологични заболявания в градовете София, Пловдив и Варна. 
------
Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд е организация с нестопанска цел за общественополезна дейност, насочена към подобряване здравословното състояние и начина на живот на децата в неравностойно положение. Вече 36 години тя изпълнява своята мисия, разработвайки специфични програми, насочени към конкретни нужди и ги подкрепя чрез мрежата си в 53 държави по целия свят. За повече посетете www.rmhc.org.

Федерация "Български пациентски форум" иска промени в законовата уредба. Фармацевтичният бизнес, както и пациентите настояват за яснота и прозрачност в лекарствоснабдяването у нас

В страната няма статистика и не е ясно колко са болните от различни заболявания и какви количества от лекарствени медикаменти са нужни за техните терапии.
Някои животоспасяващи, основи лекарства за рак на кожата, левкемия и диагностика, поради липса на вносител, ги няма в аптечната ни мрежа и съответно не се поемат от държавата. Болните са принудени да упражняват „медицински туризъм” до Чехия и Турция и други близки до нас страни , за да си ги набавят, което им струва не само страшно много пари, но и страшно голямо изразходване на нерви и сили.
Няма радиоактивни изотопи, с които се извършва сцинтиграфия - изследване, което показва дали онкоболният има метастази в организма (примерно в кости, бял дроб и т. н..
Провален търг за доставка на изотопите доведе до липсата. И единственият потърпевш пак е болният българин. Всичко е изцяло на негов гръб и на техните близки, съобщи Теодора Захариева, председател на БПФ, по време на инициираната от тяхната пациентска организация  дискусия на тема "Монополът в лекарства - кой, кога и защо го създава".
МЗ и НЗОК, като отговорни за лекарствоснабдяването у нас естествено не уважиха форумът.
Според нея част от проблема се крие в оторизацията от производителите на определени дистрибутори, което води до монопол и до липса на конкуренция. Фармацевтичният пазар трябва се либерализира, за да могат пациентите да намират необходимите им лекарства във всяка аптека, твърди Захариева.
По отношение на лекарствените търгове трябва да има промяна и трябва да се въведат ясни критерии, по които да се конкурират участниците в тях за скъпоструващите лекарства. Пациентите трябва да получат гаранция от държавата, че ще имат достъп до шщирок асортимент от скъпо струващи медикаменти, които могат да си купят и в най-отдалечените райони на страната, а не като маймуни да обикалят близките държави и да умират, докато пътуват, за да си купят лекарствата. Няма гаранция, че пациентите с онкозаболявания ще получават необходимото медикаментозно лечение и ще имат право на избор, след като лекарствата от МЗ се прехвърлят към НЗОК заяви тя.
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, категорично заяви, че за монопол изобщо не може да става и дума, тъй като в Позитивния лекарствен списък има над 1480 продукта, а в списъка на НЗОК са посочени и дистрибуторите, които варират до 17 за една отделна позиция и само 25 лекарства се дистрибутират ексклузивно.
По думите му липсата на скъпоструващи лекарства се дължи предимно на икономически причини, тъй като дистрибутори и аптеки нямат почти никаква възможност да влияят върху цените, определяни от специални комисии.
Маг. фарм. Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз подчерта, че нереформираният до сега здравен сектор е причина за недостига на някои медикаменти в аптеките, които в момента нямат икономически интерес да предлагат скъпо струващите лекарства, именно поради липсата на ясно разписана национална лекарствена политика.
Трябва да се намери вариант, в който да бъде осигурена възможност за поне минимална надценка на тези лекарства.
Аптеките се възприемат като „гара-разпределителна”. Критерият „най-ниска цена” за провеждането на търговете за лекарства е отживелица и не дава възможност пациентите да имат достъп до иновативните продукти. Ние сме и ще продължим да настояваме той да се промени и той да бъде според фармако-икономическият анализ, както е в чужбина, каза Любенова.
От фирмите дистрибутори предлагат в спецификациите за новите търгове да се заложат критерии, които да отговарят на добрите европейски практики. Така ще се предотврати възможността несериозни дистрибуторски фирми да печелят конкурси и после да фалират, оставяйки пациентите без нужните лекарства. Според тях ексклузивитетът – оторизацията, при държавните поръчки на медикаменти трябва да отпадне, тъй като създава предпоставка за съглашение между производители и дистрибутури за източване на държавата и създавене на монопол на лекарствения пазар.
Пламен Христов, представител на компания за дистрибуция на лекарства, обяви, че са нужни ясно и точно регламентирани условия, които да бъдат еднакви за всеки търг за лекарства като изискванията не би трябвало да се променят за всеки един участник поотделно и да има уловки в услуга на определени участници.
Д-р Андрей Младенов от Българската генерична фармацевтична асоциация и д- р Евгени Тасовски, медицински директор на „Актавис”, опонираха, че производителите имат право да си избере надежден, точен и лоялен партньор, което става въз основа на много критерии като цената не е най-важният сред тях. От първостепенно значение е дистрибуторите да имат клонове в цялата страна, добра складова база за съхранение и бърз, надежден транспорт.
БПФ ще настоява да участва в работните групи към здравното министерство и здравната каса като наблюдател, а в работните групи по изработване на нормативната уредба (закони и наредби) да се включват специалисти от фармацевтичния бранш, търговци и пациенти.
Ще настоява още за реформа в системата и в нормативната уредба, за да може че всеки пациент с тежко заболяване да има достъп до адекватно, модерно, съвременно лечение. Да има възможност за избор не на медикамент, а на терапия.
Участници в кръглата маса предложиха още промени в Наредба 10, промяна в списъка на референтните държави при ценообразуването, отпадане на процедурите по Закона за обществените поръчки за МЗ и др.
Държавата трябва да изработи ясни критерии при търговете за скъпоструващи лекарства и да направи регистър на пациентите с тежки заболявания, за да може да се правят анализи и прогнози по отношение на лекарствоснабдяването.
Успешната реформа в областта на лекарствената политика може да бъде направено само, чрез успешното балансиране между икономическата логика и нуждите на пациента, който е и таргета на производители, дистрибутори и аптеки, бяха единодушно категорични участниците в кръглата маса.
БПФ ще изпрати в открито писмо своите предложения до МЗ и НЗОК.

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Хроничната обструктивна белодробна болест е на шесто място по смъртност в света и на четвърто в ЕС

Човекът е невежа,
защото не разбира,
колко кратко се живее
и колко дълго се умира
Н. Йорданов

Тенденцията е през 2020 г. да заеме трето място, по смъртност, след инфарктите и инсултите и рака на млечната жлеза и петата по значимост след исхемична болест на сърцето, депресивните състояния, транспортните катастрофи и мозъчно-съдовите болести, ако не се вземат спешни мерки за ограничаване на рисковите фактори, своевременно диагностициране и адекватно лечение.
Тютюнопушенето е основният рисков фактор за хроничните заболявания на белия дроб, най-тежки от които са ХОББ, астмата и ракът.
Над половин милион са страдащите у нас от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Предполага се, че реалният им брой е значително по-висок, съобщи председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Коста Костов във връзка със Световния ден за борба с ХОББ – 17 ноември, който тази година е под наслов: "2010 - година на белия дроб: Измери здравето на белия си дроб, попитай своя лекар за лесния тест за дишането, наречен спирометрия".
ХОББ е социално значимо, предотвратимо, лечимо, но не и дефинитивно излечимо заболяване, което в голяма част се диагностицира много късно, едва при появата на силен задух подчерта той
Заболяването е често подценявано както от лекари така и от пациенти. При него белите дробове прогресивно снижават функцията си. Основните симптоми на ХОББ са хронична кашлица (и по конкретно – кашлица с отделяне на храчки за три или повече месеца годишно, в продължение на поне две последователни години), задух (затруднено дишане), който се усилва при физическо натоварване, чести белодробни инфекции.
Всяка година повече от 230 хил. души годишно се хоспитализират заради болести на белите дробове. Над 14 000 души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, а 3600 души умират от дихателни нарушения, рак на белия дроб и сърдечносъдова болести.
Броят на българите, боледуващи от ХОББ е нараснал с 4186 души от 2004 до 2008 г. Новозаболелите за тези 4 години са се увеличили с 1 797, като за 2004 г. техният брой е бил 14 346, а за 2008 – 16 143.
Ако тенденцията на увеличаване броя на болните с ХОББ се запази, то до 2050 година те ще надхвърлят 600 000 души.
В световен мащаб от болестта са засегнати 200 милиона души, като само 25 % от болните са диагностицирани. Между 200 000 и 300 000 души в Европа умират ежегодно от ХОББ, повече отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. В света на всеки 30 секунди умира по един човек от болести, свързани с тютюнопушенето, а на всеки 48 секунди умира един болен от ХОББ, съобщи д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве" към МЗ.
Тази година 18 ноември - световният ден за борба с тютюнопушенето, ще бъде под мотото „Ден без тютюн за благотворителен бум".
45 % от непушачите също се разболяват от ХОББ най-вече заради биогоривата за отопление и готвене, вредните емисии във въздуха, замърсената природа или наследствени фактори, призна тя.
Ако пушач обаче откаже цигарите на 40 -45 години, ще увеличи животът си с 9 години живот, а дори да го направи на 50, ще си подари още 6 години, обясни доц. Костов.
Неправилно поставената диагноза, липсата на такава или подценяването на симптомите водят до задълбочаване на болестта и до инвалидизация, както и до преждевременна смърт. Последният четвърти клиничен стадий на болестта се характеризира с тежко нарушение на притока на въздух в белия дроб и този процес е необратим отбеляза доц. Костов.
При различни съвместни кампании, на пулмолози и пациентски организации, от началото годината до сега е установено, че 11% от направилите си спирометрично изследване, имат отклонения в дишането - нарушена белодробна функция. Фактът е много показателен и следва да заостри вниманието на лекарите и цялото общество към значимостта на проблема.Това означава, че всеки десети е носител на болестта, подчерта той.
- Най-тревожното е, че успяхме да приемем един осакатен закон срещу тютюнопушенето, който поставя нас и особено децата ни в огромен риск. Отложената забрана за пушене на обществени места ще донесе печални последици за нашите деца, защото дори да не пушат, младите хора растат сред цигарен дим. Само след 8-10 год. ще „жънем” ужасният урожай от тютюнопушенето.
4-5 часа престой в задимено помещение нанася същите вреди на белия дроб като изпушването на цигара. Тютюневият дим съдържа над 4800 отровни химични вещества, от които над 60 са канцерогенни, предупреждават лекарите.
В САЩ-Ню Йорк пушачите са 16%. Тенденцията е те да станат 12%.
У нас пушачите са 50% от населението. България е на трето място по тютюнопушене в Европа.
Диана Хаджиангелова, председател на асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА),
подчерта, че през изминалите години достъпът на пациентите до ефективна терапия на заболяването беше многократно подлаган на ограничения, които от 2009 година насам са премахнати. Само за по-малко от година резултатите са видими – стабилизиране на разходите за доболничното лечение и намаляването им в болничното лечение, което е демонстративен успех на реформата в сектора. Тя бе категорична, че ще настояват  да влезе тоталната забрана за тютюнопушенето и подчерта, че ще разчитат изключително много на подкрепата на НС. 
В тази връзка и д-р Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната здравна комисия отбеляза, че ХОББ може да бъде преодоляно само със задружните усилия на институции, лекари, пациентски организации, медии и с подкрепата на цялото българско общество. Той изтъкна, че членовете на комисията по здравеопазване към Парламента са отворени към предложения за законодателни промени, които да рефлектират върху заболеваемостта от ХОББ.
-----

До 25-годишна възраст се развива белият дроб. Това означава, че  колкото по-рано детето започне да пуши, толкова шансът белият му дроб да остане недоразвит и да се увреди тежко, е реален. Ако пък децата имат предиспозиция към белодробна болест или астма рискът е по-голям.
Статистиката показва, че 17% от момичетата и 12% от момчетата във възрастта 12-17 години са пушачи, което увеличава рискът от всички белодробни болести, защото в тази възраст белият им дроб спира да се развива. А комбинацията рано пропушване и живот сред замърсен въздух, многократно увеличава рисковете .

В България вече има лечение за ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит (РА) е тежко протичащо, хронично, прогресиращо заболяване, водещо до трайна инвалидизация и представляващо изключително финансово бреме за всяко общество и за всяко семейство.
Като социалнозначимо заболяване РА е подценявано, както от здравните институции, така и от самите пациенти.
В ЕС от страдат над 100 млн. души, от които 40% са хора в активна творческа възраст. РА коства около 240 млрд. евро годишно на европейската икономика.
В България няма официална статистика на болните от ревматоиден артрит. По есктраполирани данни между 50-60 хиляди души страдат от това заболяването или 0.5-1 % от населението. Специалистите са на мнение, че реално засегнатите от РА са значително повече.
Симптомите на заболяването са сутрешно или нощно сковаване, повече от час, системни болки в ставите и отоци в малките ставни области. Много често има симетричност в засягане на ставите.
За съжаление голяма част от хората с РА попадат твърде късно при ревматолог.
Забавеният достъп до тях, ограниченията в направленията за консултация със специалист при ОПЛ, както и малкия брой лабораторни показатели, изследвани със заплащане от здравната каса, са сериозни препятствия пред хората с това заболяване.
РА води до загуба на производителността при активното население. 75% от засегнатите от него са жени, във възрастовата граница, между 35 и 50 години, а диапазона при мъжете е 40-60 години. РА се среща и при по-млади пациенти, в това число и при деца в ранна детска възраст. Болестта се "отключва" от различни фактори като инфекции, вирусни заболявания, стрес, унаследяване на гени от HLA -система(DR4 и DR1). 50 % от болните смятат, че няма лечение за РА.
Д-р Родина Несторова, специалист-ревматолог и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, оповести, че у нас има терапия за болестта и с нея за първи път пациенти стават от инвалидните колички. Друг е въпросът колко струва това лечение им, каза тя по време на пресконференция, на която бяха представени европейските медицински стандарти в диагностицирането, лечението и проследяването на РА.
По думите на д-р Любомир Маринчев, от клиниката по ревматология в Медицински университет в София, още през първата година от развитието на болестта при всеки 3-ти пациент костите започват да ерозират. 5 години след диагностицирането на заболяването 40% от болните не могат да работят на пълно работно време, след 10 години над 50%, а след 20 години над – 80%от болните.
Проф. Златимир Коларов, ревматолог от Клиниката по ревматология, МУ-София и председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и артроза, подчерта, че лекарската отговорност е максимално ранно диагностициране и започване на адекватна, навременна, ранна и агресивна терапия, за да бъдат забавени необратимите промени и предотвратени усложненията като инфекции, сърдечносъдови или бъбречни заболявания.
Терапията трябва да е едновременно стандартна и уникална. Стандартна за даденото заболяване и уникална за дадения болен т. е. да отговаря но конкретните нужди на конкретния човек. Това е висшия пилотаж в нашата област, подчерта проф. Коларов.
Нелекувано или късно започнало лечение, както и липса на проследяване на терапията намалява продължителността на живота на пациентките с РА с 10 години, а на мъжете - с 4, твърдят специалистите.
Проф. Коларов представи и програмата "Тreat to Target", която определя международните медицински стандарти в диагностицирането, лечението и преодоляването на РА.
България е сред 50-те държави-участнички, приели целите на програмата „Treat to Target”, инициирана от EULAR (Еuropean League Against Rheumatism).
Нейната основна задача е да се определи единен световен стандарт при лечението на РА, като се дефинира тежестта на заболяването, като се насърчава ранното диагностициране и лечение и като се предотвратява ставното увреждане и тежката инвалидизация на пациентите.
Според препоръките на EULAR 2010 лечението трябва да бъде базирано на консенсусно решение, взето между ревматолога и пациента, като посредством контрол на симптомите, превенция на структурната увреда на ставите, нормализиране на физическата функция и социализация, се цели високо качество на живот на болния - постигане на клинична ремисия. Контролът на възпалителната компонента на РА е основния път към достигането на тези цели.
Таргетната терапия при Treat to Target, посредством редовното измерване на активността на заболяването и адекватната корекция на провежданото лечение води до оптимален контрол на РА. По подобие на уеднаквените показатели за контрол на артериалното налягане, стойностите на кръвната захар, както и на липидния статус, така вече и в областта на ревматологията има консенсусен показател за болестната активност на РА.
Показателят DAS (Disease Ativity Score) е базата, върху която са създадени препоръките за контрол на болестта, като се смята, че при стойности под 2.6 е постигната ремисия на заболяването.
Лекарствата са доста скъпи. НЗОК заплаща на 75% нестероидните противовъзпалителни средства, кортикостероиди и т. нар. „променящи хода на болестта медикаменти”, докато в другите държави от ЕС те се реимбурсират на 100 проценти. Месечно лечението по здравна каса е 500-600 лева. В противен случай то достига до 2500 -2700 лв..
Задължително на всеки 30 дни хората с РА трябва да извършват лабораторен контрол и да преминават на преглед при специалист-ревматолог. За повечето от пациентите това е непосилно бреме и доста скъпо им излиза да си плащат изследвания, поради което се получава пробив в проследяване на заболяването.
Държавата трябва да е майка, а не мащеха за децата, болните и инвалидите у нас, защото навременната консултация, навременното лечение е спестяване на финансови средства от лечение на късните усложнения и инвалидизациите бяха единодушни специалистите.

вторник, 16 ноември 2010 г.

България ще получи 147 млн. лв. за инвестиции в здравеопазването

Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ получи положителна оценка от комисията по Оперативна програма „Регионално развитие” и България ще получи 147 млн. лв. за инвестиции в здравеопазването.
Средствата ще бъдат изразходвани за развитие и подобряване на достъпа до онкологична помощ, както и за преструктуриране на домовете за деца до 3 години (ДМСГД).
13 са болниците в страната (Таблица 1), които ще кандидатстват за средства за развитие на онкологичното лечение. Три от тях ще обслужват населението на национално ниво, а останалите 10 на областно. Лечебните заведения са подбрани според географското положение, наличието на медицински кадри, сграден фонд, хоспитализации и др.
За лечебните заведения с национална значимост са предвидени 63 500 000 лв., а за десетте областни центъра - 73 500 000 лв.
Средства са предназначени за апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания като за националните центрове е предвиден пакет от 10 типа апарати като линейни ускорители, планиращи системи, дозиметрична апаратура и други. В една от тези болници ще се произвеждат и  изотопи за онкологична диагностика. За регионалните центрове е предвиден също така и пакет от 13 апарата между които са дигитални мамографи, компютърни томографи, магнитни резонанси, рентгени, интегрирани лабораторни системи и други.
Регионалните и националните центрове ще бъдат свързани с мрежа за обмен на медицински данни, за да се улесни достъпа на диагностицираните пациенти до лъчелечението на регионално ниво. Апаратурата за всяка болница е подбрана според наличността в съответното лечебно заведение и потребностите в региона. Проектите на 6 от болниците вече са готови и ще бъдат разгледани от оценителната комисия. Предстои да се подадат и проектите на останалите 7 болници.
След разглеждането им ще започне и усвояването на средствата. Очаква се това да стане до края на 2012 г.
В Средносрочната рамкова инвестиционна програма се предвиждат 10 млн. лв. за финансиране на де-институционализирането на домовете за деца 0-3 години, с които ще се преструктурират домовете в Пазарджик, Кюстендил, Русе, Перник, София, Пловдив, Търговище, Монтана, Габрово. Те са избрани според наличността на услуги в общността, брой настанени деца, профил на децата, сграден фонд и др. Средствата ще се използват за ремонтирането на сградите на домовете, в които ще се предоставят нови услуги за децата след извеждането им в семейна среда. Ще се създадат дневни центрове. Там родителите на децата ще могат да ги оставят сутринта и да ги вземат вечер, като през деня за тях ще се грижат педагози и медицински специалисти. В сградите на домовете ще се разкрият и здравни кабинети за безплатни консултации на децата и майките им. Освен това ще се създадат жилища за децата с увреждания, които не са получили шанс за връщане в биологичното им семейство или осиновяване. В тях ще живеят не повече от 8 деца, като в една стая ще бъдат настанени по две. Допълнителни 16 млн. лв. от ОП „Развитие на Човешки Ресурси” ще се използват за анализ на нуждите на децата, обучение на персонала и други.
 Таблица 1
В северозападен регион-МБАЛ Монтана, УМБАЛ Плевен
В северен зентрален регион -МБАЛ В. Търново, МБАЛ Русе
В североизточен регион-УМБАЛ Варна 
В югоизточен регион- МБАЛ Бургас, МБАЛ Сливен
В южен централен регион -УМБАЛ Пловдив, МБАЛ Кърджали, МБАЛ Смолян
В югозападен регион-СБАЛО София, УМБАЛ Александровска София, МБАЛ БлагоевградАкция „Син кръг”

В навечерието на Световния ден на диабета – 14 ноември над 400 паметници на културата и символи на столици и градове по свята ще бъдат осветени в синьо.

Българска асоциация Диабет (БАД) и Марвена се присъединиха към глобалната инициатива като осветиха в синьо един от емблематичните културните паметници на страната – Народен театър „Иван Вазов”. 


100 доброволци със сини чадъри оформиха син кръг – символ на диабета и обединените усилия на глобалната диабетна общност в борбата с пандемията.

 

Министърът на здравеопазването иска таван за избора на екип


Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов предлага от 350 до 950 лв. да варират сумите при избор на екип в болница като пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки.
Новите правила за формирането на таксата избор на екип ще залегнат в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. Те ще трябва да се спазват от всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурении и лечението им се покрива от НЗОК.
В момента няма ясен регламент за това и всяка болница определя сама сумите, които могат да се искат от пациентите. Справка на МЗ показа, че на места парите за избор на екип стигат дори до 10 000 лева.
За в бъдеще лечебните заведения освен формирането на такса за избор на екип ще имат право да формира и такса за избор на екип. Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента.
Пределните суми ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки, съгласно приложената таблица.
. За тази цел на видно място в болниците ще трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата. Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата. За да се засили контрола, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.

Таблица
Стойност на КП
избор на лекар
избор на екип
До 500 лв.
50% от КП, но не повече от 250 лв.
75% от КП, но не повече от 350 лв.
От 501 до 1000 лв.
50% от КП, но не повече от 300 лв.
75% от КП, но не повече от 450 лв.
От 1001 до 2000 лв.
30% от КП, но не повече от 400 лв.
60% от КП, но не повече от 700 лв.
Над 2000 лв.
20% от КП, но не повече от 700 лв.
40% от КП, но не повече от 950 лв.

От 1 януари 2011 год. НЗОК поема лекарствата за редки заболявания и трансплантации


Медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация, сега осигурявани от МЗ ще преминат към списъка на медикаментите за домашно лечение, които НЗОК реимбурсира. Това ще се случи от началото на следващата година, съгласно предвижданите промени на МЗ в Наредба 34, Наредба 38 и Наредбата за включване на лекарства в Позитивния списък, чиито проектите вече са публикувани в сайта на здравното министерство.
Промените са част от политиката на МЗ за осигуряване на по-качествено и достъпно лечение за хората.
До края на 2011 г. се предвижда към здравната каса да преминат поетапно и останалите медикаменти, сред които са лекарствата за онкологични заболявания, хемофилия и др., осигурявани от МЗ, за да се гарантира по-добрия достъп на пациентите до тях.
С други думи променя се процедурата, по която лекарствата се покриват от държавата. От следващата година те ще се финансират от здравната каса автоматично, след като попаднат в позитивно-реимбурсната листа. В момента редът е по-усложнен. МЗ няма право веднага да покрива медикаментите, след като са включени в позитивно-реимбурсната листа, а трябва да провежда допълнителни търгове. При тези процедури обаче се губят по няколко месеца и не всички медикаменти от един вид са налични за пациентите. МЗ има право да покрива само тези, които са спечелили търга, тоест предложили са най-ниската цена.
За да няма прекъсване в терапията на пациентите при прехвърлянето на медикаментите за лечение на редки болести, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане след трансплантация, МЗ ще осигури нужните количества и за месец януари.

ОБЯВИХА НОМИНИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ЖИВОТА” България е една от малкото европейски държави, която отчита растеж в употребата на амфетамини във всички възрастови групи

На 16 Ноември, Международният ден на толерантността, окончателно станаха известни всички номинирани журналисти, които ще продължат да се състезават за големите награди в международния конкурс „Пристрастени към живота”. Измежду материалите, изпратени за участие, жури от четирите държави – организаторки България, Македония, Франция и Унгария избра 17 журналистически материали.
„Надяваме се, че с този конкурс успяхме да постигнем целта си да предизвикаме интереса на журналистите и обществеността към проблема, защото той е изключително сериозен, особено у нас. Според последни данни, докато в болшинството европейски държави съобщават за запазване на нивата на употреба на амфетамини спрямо предишните години, то в България продължава да се наблюдава растеж във всички възрастови групи, особено сред учениците и младите хора (15 – 34 години)” - заяви Деница Сачева, член на международното жури.
За финала се класираха следните журналисти със следните материали:
България
·       Екипът на Боян Димитров и Йордан Йочев, в. Монитор за "Течна дрога залива морето";
·       Веселина Божилова, Zona.bg  за "Хапче за купон - хапче доживот";
·       Златина Георгиева, сп. Грация за "Амфетамините - ефектни пируети върху тънък лед или кръговрат на опасно удоволствие, от който не можеш да се измъкнеш";
·       Искра Ценкова, сп. Тема със статията "Йероглифът ку или силата да вървиш напред";
·       Мария Спирова, сп. "Glamour" за статията "Танцувала ли си с хапче?".
Македония
·   Владимир Петрески, www.spic.com за „Амфетаминният ад на нещастния студент”
·   Душица Николич, блог mushicka за „Чудовищата на новия век”
·   Кристина Озимец, сп. „Форум” за „Моят живот без мен”
·   Миомир Серафинович, сп. Форум за „Преследването на белия змей”

Франция:
·      Вили льо Деван, www.Liberation.fr за „Мефедрон – прощално пътуване, поръчано по Интернет”;
·      Мари-Жоел Гро, www.Liberation.fr за „Помолиха френския министър на здравеопазването да разреши създаването на специални стаи за употребяване на наркотици”;
·      Оливие Бонан,  сп. Le Journal du sida за „Спринцовка в тревата”
Унгария
·      Вероника Минк, www.index.hu за „Отсъдиха – мефедронът да бъде забранен”;
·      Даниел Ак, Тамаш Ботош, www.index.hu за „Експеримент с мефедрон – новият парти наркотик”;
·      Мелинда Жолт,  www.index.hu за „Наркоманите – имате право да запазите мълчание”;
·      София Иваний, www.mancs.hu, за интервю с Джейсън Фарел „Нещо, което в действителност ще им хареса”;
·      Шандор Ясберений, www.mno.hu за „Джина и нейните приятели – синтетични наркотици без рецепта”;
На 19 Ноември предстои вторият етап на конкурса, когато номинираните материали ще бъдат оценени от международно жури в състав – Оливър Вуйович, генерален секретар на SEEMO и председател на журито; Джон-Питър Коулс; Деница Сачева; Дария Очерет и Петер Сароши.
Победителите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 26 ноември. Ще бъдат раздадени четири награди на стойност от по 1000 евро всяка за най-добрия материал от всяка държава.
Конкурсът е част от проект „Пристрастен към живота” - международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини”. Проектът се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност” и включва разпространението на верижни имейли с полезна информация, международен конкурс за журналисти, 5 езичен специализиран информационен портал www.addicted2life.eu/, както и активна кампания в социалните мрежи Facebook, най-посещаваните тийнейджърски и здравни форуми, и др. 
Партньори на кампанията са: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, Програмата, roditeli.bg – портал за бъдещи и настоящи родители, zdrave.net, znam.li 
-----
Какво представляват амфетамините?
Амфетамините са група от вещества, известни като стимуланти. Те повишават и ускоряват дейността на централната нервна система. Имат ефект и върху сърдечносъдовата система – ускоряват сърдечната честота (пулса) и повишават кръвното налягане. В малки дози повишават енергията, което се изразява в повишено внимание и бодрост. Те са вещества с висок потенциал за формиране на зависимост.
Данни за употребата на амфетамини за Европа и в частност  за България
Според данни от годишния доклад на центъра на ЕС по наркотиците за 2010, тенденциите в употребата на амфетамини в Европа като цяло е към запазване на нивата от предишни години. Единствените държави, които докладват увеличение на употребата с повече от един процентни пункта за възрастова група (15-34 години) са България (от 0.9 през 2005 до 2.1. през 2008 и Чешката република - от 1.5% през 2004 г. до 3,2% през 2008 г.).
България и Латвия са едни от малкото държави, които отчитат нива на употреба над средните за Европа – във възрастова група (16 – 17 години) - 6 %.

Булки канят за участие в конкурса „Нашата най-романтична история”Четири млади дами в булчински рокли агитираха посетителите на търговски център The Mall за участие в интернет конкурс за най-романтична история с любимия човек. Победителят в конкурса за най-романтична история , който се организира от телеком оператора blizoo и женския ТВ канал TLC, ще спечели екскурзия до Доминиканската република.
 
Срокът за участие e от 1-ви до 28-ми ноември 2010 г. 
Всеки може да разкаже накратко своята история, преживяна заедно с половинката, и да я качи със снимка на адрес в интернет http://4svatbi.blizoo.bg/.

 ---
В края на октомври 2009 г. EQT V (EQT), водещ европейски фонд за дялово инвестиране придоби КейбълТел и Евроком  -  двата най-големи кабелни оператори в България. Общата стойност на двете транзакции възлезе на над 200 милиона евро, което нарежда сделката сред най-значимите в България за 2009 година. През май 2010г. компанията се ребрандира, като новото и име е blizoo.
Компанията е телекомуникационен оператор, който предлага интегрирани комуникационни услуги за дома - кабелна, цифрова ТВ, Интернет и телефонна услуга. Тя притежава най-голямата национална опорно-оптична мрежа, която свързва най-важните регионални центрове в страната. Тя оперира в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Шумен, Плевен и Стара Загора, в някои значително по-малки градове като Габрово, Пазарджик и Кюстендил и в общо над 40 града в цялата страна.

Пациенти и лекари настояват МЗ да предприеме необходимите действия за решаване проблемите, които водят до рак на белия дроб


Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели, Българското дружество по белодробни болести, Българското онкологично дружество, Българското дружество по алергология, Българският съюз на медицинските дружества, в партньорство с Европейското дружество по белодробни болести, Световната организация за контрол над рака, Световната коалиция за борба с рака на белия дроб и др. изпратиха петиция на Министерство на здравеопазването, с която припомнят на институциите, че 2010 г. е обявена от Световната здравна организация за Година на белия дроб, апелират за целенасочени действия към преодоляване на проблемите, които застрашават здравето на белия дроб на българите и за по-голяма активност от правителствените институции и законодателната власт.
Безпокойство у пациентите и специалистите предизвиква фактът, че у нас няма работеща система за профилактика на рака на белия дроб. Повишена е заболеваемостта от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), което се очаква да доведе до по-голяма заболеваемост от рак на белия дроб в следващите години. Страната ни е с един от най-високите проценти на пушачи, а същевременно бе направен компромис със забраната за тютюнопушене на обществени места.
Зад посланието „Никой не заслужава да се разболее от рак на белия дроб”, с което тази година Световната коалиция за борба с това заболяване (GLCC) приканва всички международни институции да направят по-целенасочени усилия за преодоляване на рисковете от рак на белия дроб, застават и българските организации, които представляват пациенти и специалисти в областта. Те предлагат своята помощ, компетентност и опит, с които да сътрудничат на институциите за намаляване на случаите с болести на белия дроб и подобряване на качеството на живот на хората с тази диагноза.
В подкрепа на апела в центъра на София в близост до сградите на Народното събрание, Министерски съвет и Министерство на здравеопазването са разположени дизайнерски изображения от международни информационни кампании за рак на белия дроб, за да призоват гражданите към отговорно здравно поведение, както и към разбиране и толерантност към хората с диагноза рак на белия дроб, защото това е част от победата над рака.
В сайта на информационната кампания www.azneiskam.com всеки може да намери полезна информация за рисковете за рак на белия дроб и съвети по отношение на диагнозата.

Бургас е "Най-добрият град за живеене в България" за 2010 година

Класацията се провежда за четвърта поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио, вестник "24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg. В проучването участие взеха 27 града, които бяха оценявани по 25 критерия. Тази година специални призове взеха и още три града - София за "Бизнес град", Смолян за "Зелен град" и Велико Търново за "Красив град". 
От общо 25 критерия Бургас получи максимален брой точки в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, детски градини, култура, безработица, чужди инвестиции и др. Проблеми за Бургас обаче остават екологичното състояние на града и престъпността. 
Кметът на града Димитър Николов се обърна към своите съграждани с думите: „Да се гордеят и ще кажа, бургазлии, които живеят в София, връщайте се обратно".
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев връчи голямата награда и благодари на организаторите на кампанията. „Като човек, който вярва дълбоко в правилата и тяхната дългосрочна стойност за България, за нейните градове, и за нейното развитие, да благодаря на издателите на тези български реномирани медии заради това, че те създават също правила, които показват кои кметове успяват, къде създаваме качествено живот, къде имаме визия и как това нещо може да бъде измерено", обясни министърът.
Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев: „Аз ще кажа, че тази година само един-двама кметове ми се обаждаха, за да питат на кое място са, а другите явно си бяха свършили работата, защото просто спокойно си четяха класацията в сайтовете".

През миналата година за най-добър град за живеене е избрана София, а Варна е двукратен победител в класацията за 2007 и 2008 г.
 София спечели приза „Бизнес град". Столицата обаче е на предпоследно място в т.нар. "Зелен индекс на европейските градове", изготвен по поръчка на компанията Сименс, които са и основен спонсор на българското проучване. „В някои определени показатели сме на добри позиции. Например, в показателя „Сгради" сме в първата половина на изследваните градове", коментира управителят на фирмата в България инж. Боряна Манолова.

Повече от 180 000 души са гласували в паралелна класация в  сайтовете на двете медии. 
Според нея най-добрите градове за живеене са Варна и Благоевград, които  спечелиха специални грамоти. Те се наредиха на второ и трето място в класацията на градовете. Последни тази година  останаха Ямбол, Силистра и Перник.
 Ето и крайния вариант на класацията "Най-добрият град за живеене в България през 2010 г.": 1. Бургас - 57 т.2. Варна - 56 т.3. Благоевград - 51 т.4. София - 49.5 т.5. Пловдив - 46 т.6. Русе - 43.5 т.7. Габрово - 42.5 т.8. Велико Търново - 42.5 т.9. Стара Загора - 38.5 т.10. Кюстендил - 37.5 т.11. Ловеч - 34.5 т.12. Смолян - 33.75 т.13. Разград - 33.5 т.14. Хасково - 32.5 т.15. Добрич - 32.5 т.16. Пазарджик - 32.5 т.17. Видин - 31.5 т.18. Враца - 30.5 т.19. Плевен - 30 т.20. Сливен - 30 т.21. Търговище - 29 т.22. Шумен - 29 т.23. Кърджали - 2 8 т.24. Монтана - 25 т.25. Ямбол - 24 т.26. Силистра - 23.5 т. 27. Перник - 19 т.

Популярните енергийни напитки крият скрити рискове


Енергийните напитки са много популярни, но всяка една от тях ви дава повече кофеин от чаша кафе, сочат данните от ново изследване.
В допълнение, този кофеин, комбиниран с други съставки по особено опасен начин, чрез смесването на енергийни напитки с алкохол, например, може да се окаже сериозен проблем.
"Това, което знаем е, че типичната енергийна напитка може да съдържа четвърт чаша захар и повече кофеин от силна чаша кафе", заяви Джон Хигинс от Тексаксия университет в Хюстън. Той беше ръководител на изследването, което беше публикувано в Mayo Clinic Proceedings. Хигинс и колегите му преразгледали медицинската литература за енергийните напитки и техните съставки между 1976 и 2010 г., само за да установят, че са били проведени малко изследвания за тяхното влияние.
Някои малки изследвания върху физически активни млади възрастни показаха, че напитките може да увеличат кръвното налягане и сърдечния ритъм. Но доказателство за по-сериозни ефекти като сърдечен удар, припадъци или смъртни случаи са рядко срещано явление, посочват изследванията.
Норвегия, Дания и Франция забраниха енергийна напитка, след като ново изследване показа, че плъховете, взимащи това вещество, показват странно поведение, включително тревожност и склонност към самонараняване. Енергийните напитки често се рекламират и използват от атлетите за допълнителна енергия. Но Хигинс и неговата група отбелязаха, че в зависимост от начина, по който кофеина и някои други съставки засягат тялото, има риск енергийните напитки сериозно да дехидратират консумиращите ги, пише БГНЕС.
Хората, които не са спортисти, не трябва да пият повече от една енергийна напитка дневно, никога да не я смесват с алкохол и да пият много вода след като тренират. Хората с високо кръвно налягане никога не трябва да ги пият, а хората със здравословни проблеми трябва да се консултират с личния си лекар, преди да пият такива напитки.

Полша забрани тютюнопушенето на обществени места

Полша забрани тютюнопушенето в ресторантите, баровете и останалите обществени места, след като редица други европейски държави приеха подобни закони.
Новият закон срещу тютюна позволява на пушачите да палят цигари единствено в баровете, ресторантите и работните места, които имат отделени стаи с вентилация. Тютюнопушенето обаче вече е напълно забранено в болниците, както и в училищата и театрите.
Законът важи и за стадионите, дори и за тези без покрив, детските площадки, жп гарите и автобусните спирки. Собствениците на заведенията, които не поставят знаци, че пушенето е забранено, ще бъдат глобявани с 2000 злоти (500 евро). Глобата за пушачите пък ще бъде 500 злоти (125 евро), пише БГНЕС. Средната работна заплата в Полша е 3200 злоти (800 евро). Около 34% от поляците употребяват редовно тютюневи изделия, докато при полякините процентът е по-малък - 21%.

Център за обучение на деца и юноши с диабет и наднормено тегло отваря врати в София

То се намира на ул."Христо Станчев" 13 в столицата, съобщи водещият педиатър-ендокринолог доц. Мая Константинова.
По проекта "Усмивка и за моето слънчице" на Конфедерация "Защита на здравето" в центъра ще се дават безплатни консултации за деца и подрастващи с диабет до 18-годишна възраст.
Задачата ни в центъра е да обучим децата и техните родители как да използват инсулинова помпа, обясни доц. Константинова, която не скри своето съжаление, че държавата не поема поне част от стойността на инсулиновата помпа и на консумативите.
В тази връзка проф. Мария Дамянова, създател на детската ендокринология в България, предложи банките да отпускат безлихвени кредити за покупка на този жизненоважен уред. По думите и лошият контрол на диабета след години може да засегне зрението, черния дроб, бъбреците и много други органи и системи в човешкия организъм.
В центъра ще бъдат консултирани и млади жени с диабет затова какво трябва да знаят за болестта, когато забременеят.
По думите на доц. Константинова - една млада жена с добре контролиран диабет може да роди нормално доносено дете. Обезпокоителното обаче е, че млади момичета в риск, не се консултират навреме и компетентно в много случаи.
Тя поясни, че от изключителна важност е момента на забременяването, защото ако той е, когато жената е със стойности на кръвната захар около и над 10 ммол/л и на гликирания хемоглобин – над 10%, опасността от усложнено протичане и вътреутробно развитие на малформации у плода е напълно реална. В случай че диабетът е компенсиран – със стойности на кръвната захар между 4 и 8 ммол/л и на гликирания хемоглобин – под 7%, рискът за плода намалява значително до 5%. При нормално протичаща бременност той е около 3%, съобщи доц. Константинова.
Необходимостта от насочена превенция на диабета става още по-голяма, когато става въпрос за млади момичета със затлъстяване и поликистозна яйчникова болест, посочи Пенка Георгиева от КЗЗ, която прикани всички желаещи да се консултират в центъра като поясни, че при необходимост те ще бъдат и насочени към детски ендокринолог.

-----------

В Клиниката по ендокринология на УMБАЛ "Александровска" се проведоха дни на отворените врати за безплатно обучение на пациенти със захарен диабет тип 1 и 2 на 11 u 12 ноември 2010 г.
Инициативата бе част от мероприятията на Българското дружество по ендокринология посветени на Световния ден на диабета – 14  октомври. 

.

На първо място сме в Европа по заболеваемост от диабет, но пък сме на последно по грижи към тези болниТази година мотото на Световният ден на диабета е „Нека да овладеем диабетът. Сега”. Това послание е изключително важно, тъй като диабетът се превръща в една от най-големите здравни катастрофи, които света е виждал.
Кампанията у нас е насочена към пет категории хора: нямащи диабет, но имащи висок риск от заболяване; имащи вече диабет с цел за да се предпазят от усложненията му; към родителите, за да са бъдат информирани за познаване признаците на диабета, да провеждат периодични консултации с ОПЛ, с оглед превенцията на децата им и оценка на риска при личния лекар; към лекарите, за да бъдат още по-добре обучени и квалифицирани и към здравните власти, за да поставят диабетът в челни позиции, сред най-важните здравни приоритети на страната.
Около 500 000 са диабетиците у нас. Поне 40% от тях не знаят, че имат това заболяване, а над 350-400 000 са с предиабет и са изложени на риск, през следващите години да развият заболяването. Годишно в страната умират по 4125 жени и 4000 мъже от диабет и неговите усложнения. Децата с диабет са между 1 и 3% т. е. те са около 3000, според данни на Националната асоциация на децата с диабет.
В света има над 300 милиона души със захарен диабет. На всеки 10 секунди двама се разболяват, а един човек умира от диабет. Ежегодно се регистрират 7 милиона нови диабетици, от които 70 хиляди са деца, съобщи доц. Цветалина Танкова, секретар на Българско дружество по ендокринология.
В повечето страни 10% от общия бюджет за здравеопазване е предназначен за диабетно болните. Средствата, които се отпускат за лечението на тези болни в България годишно обаче са едва 301 щ. долар, докато в Германия те са 3751, Австрия – 4007, Унгария – 973, Словакия – 779 щ. дол. и т. н..
От особена важност е самоконтролът при диабета, но финансовите възможности за провеждането му, особено след 18 год. възраст, са сериозно ограничени. Над 60% от хората със захарен диабет измерват кръвна захар по-малко от веднъж дневно, а над 25% - по-малко от веднъж седмично В резултат на което само 30% от диабетиците в страната постигат редовен самоконтрол. Осигуряването на добри медикаменти без самоконтрол ограничава лечението, твърди Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет.
Като един от основните препъни камъни за него бе посочен недостатъчният брой на тест лентите за самоконтрол на кръвната захар, които за децата до 18 г. са 1100, а за възрастните - 150 броя годишно на човек, при необходими минимум 600 броя. Друг е ограниченият достъп до консултациите със специалист независимо, че се наблюдава падане на възрастовата граница при диабета и специалистите го откриват вече още в детската ранна възраст.
Стресът от адаптирането към предучилищните и училищните занимания са едни от отключващите фактор за болестта, съобщи тя.
В детската клиника в София са постъпили 2-3-годишни деца с открит диабет, а в асоциацията има и дете дори на 1.8 години, съобщи още Котова.
От 2005 г. у нас е въведено лечение на диабета и с инсулинови помпи. Но едва 30-35 са децата, които се възползват от него, поради високите им цени около 3600 евро, на консумативите също - 150 евро месечно.
Във всички страни в ЕС здравните фондове покриват разходите за инсулиновите помпи и консумативите към тях. България е единствената държава, която прави изключение макар, е на първо място в Европа по заболеваемост от диабет. По грижи към тези болни естествено сме пък на последното място.
По думите на Котова внесеното от тях в МЗ искане за увеличение броя на тест-лентите за измерване на кръвната захар все още нямат отговор.
Твърде труден е достъпът на пациентите и до аналогови инсулини, докато в други европейски страни ползването им е нещо обичайно. Условията за отпускане на аналогови инсулини са толкова завишени, че лекарите са принудени да фалшифицират данни, за да получат пациентите им адекватна терапия, признаха ендокринолози.
Според доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната, има случаи когато се променя терапията - от аналогови форми на инсулин, които са по-добрите, към човешки инсулини.
Ако пациент не се повлиява добре от даден аналогов инсулин, трябва да мине на друга схема, но пак аналогова, в интерес на неговото здраве, категорични са специалистите.
По думите им едно евро за тест ленти, спестява 4 евро, които по-късно се дават за лечение на усложненията от диабета. А обучението на пациентите със захарен диабет трябва да се позиционира и разглежда като неразделна част от лечението, защото благодарение на него не само хипогликемиите могат да се предотвратяват, а и повечето от усложненията на диабета.
Доц. Владимир Христов, водещ български ендокринолог-диабетолог, завеждащ Института по метаболитен синдром, също акцентира върху проблема на първичната превенция, която може да предотврати или да се отложи заболяването във времето и подчерта, че качеството на контрола никак не е добър. Той отбеляза, че в хода на лечението диабетът увеличава средствата, тъй като се появяват усложнения, рано или късно.
4% от хората с диабет са с инфаркт на миокарда, през първата година на диагностицирането на болестта, 3.2% са с инсулт, а 20% имат някакво усложнение още при поставяне на диагнозата.
През последващите седем години процентът на усложненията нарастват линейно и вече 1. 4% са на хемодиализа, 1.2% са с ампутации, 0.6% са със слепота и т.н. Което означава, че през седмата година за усложненията от болестта се харчат 83% от всички разходи за диабетиците.
Добрият контрол води до намаляване стойностите на гликирания хемоглобин. Всяко негово снижаване дори с1 % намалява смъртността от диабет с 21%, микроваскуларните усложнения с 37% и на съдовите заболявания – с 43%.
Редовният самоконтрол води до намаляване усложненията на диабета с 35%, твърдят специалистите.
От асоциацията настояват държавата да поеме поне разходите за консумативите при тези деца, чиито родители вече сами са купили инсулиновите помпи.
Националната програма за борба с диабета да бъде най-накрая финализирана, да се създаде национален регистър на диабетно болните в страната и да въведе ефективна програма за обучение на пациентите с това заболяване.
Специалистите подчертаха, че преди 2000 г. в страната е съществувала мрежа за обучение и са работели центрове по строго контролирани програми, благодарение на което са успели да намалят честотата на заболяването, а сега всичко е хаотично, инцидентно обучение на диабетноболни, и е вменено на ОПЛ, които са изключително натоварени в дейността си.
Близо 20 години държавата единствено на думи декларира, че диабета е приоритет в здравната и политика. Перфектни решения остават само и единствено на книга и нищо не се прилага на практика. От 2008 г. националната програма за лечението на диабет отлежава в нечие чекмедже в МЗ. Ако държава все още се мотае с нейното приемане, както и на диабетния регистър ще стартираме протести, бе категорична както Котова така и Адриан Стоев, председател на българската асоциация „Диабет”.