Translate

събота, 20 ноември 2010 г.

Националният протестен митинг на БЛС премина под мотото „Стига експерименти със здравето на хората!”


Протестът на 19. 11. т. г., започна под звуците на химна на България, бе подкрепен от КНСБ и КТ „Подкрепа", Българска асоциация на специалистите по здравни грижи, Асоциацията на лекарите от болничната помощ, национално представени пациентски организации и учени от БАН. В него се включиха лекари и медицински сестри от лечебните заведения в Русе, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Сливен, Габрово, Девин, Поморие, Смолян, Попово и Търговище и т. н., но без Силистра, Кърджали и Варна.
Поканата на БЛС към НЗОК на протеста да стартират преговорите по НРД 2011, не бе уважена.
Представители на медицинската общност на площад „Народно събрание” издигнаха знамена и плакати с надписи „Мизерия в здравеопазването", „Лекуваме от собствените си заплати", „Ясна и последователна реформа в здравния сектор", „Здравна каса - празна маса", „Стига експерименти със здравето на хората", „МФ – разорява. МЗ – побърква, „Не търсете от нас отговорност за вашата безотговорност”, „Мизерията - сестра на медицинския работник",%.„Здравната псевдореформа – вредна за пациентите” и др..
Протестът беше открит от председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който увери присъстващите, че медиците не протестират, защото искат повече пари, а защото настояват за прозрачното и рационално разпределение на средствата за здравеопазване. Според него в момента парите не се управляват добре, защото касата е безконтролна и с този протест лекарите показват на обществото, че и те имат достойнство и искат да запази професионализмът в лекарската практика.
Протестът е насочен към пациентите и има за цел да покаже на обществото, че българското здравеопазване има редица нерешени проблеми, заяви той.
-Нация, в която няма здравеопазване, образование, култура – това не е нация, това е обречен народ. Искаме да живеем и да работим в България, не искаме да ни гонят. Искаме наученото да прилагаме тук, каза д-р Райчинов. Няма друга професия като лекарската, в която човек изпълняващ я да отговаря за живота на друг, за това сме уникални, за това трябва да ни уважават. Нашите колеги в момента спасяват стотици живота и затова управляващите трябва ни освен да ни уважават, но и да ни ценят. Не искаме да ни връзват ръцете с делегирани бюджети и регулативни стандарти, а на всичкото отгоре и да ни глобяват като си вършим работата. Това повече нито един лекар няма да го търпи, продължи той и подчерта, че ако колегите му продължат тихо и спокойно да си седят и да чакат касата да им подхвърля трохи днешната ситуация ще се повтори и през следващата година.
-Ние ще продължим усилията си по пътя на диалога, защото това е езика на българския лекар - да каже и да помогне. Крайно време е българският лекар да заеме своето място средно и над средно, както лекарите в Европа и да получават адекватно заплащане, каза още той като наблегна, че исканията на лекарите са справедливи, защото „за да станеш добър лекар учиш минимум 15 години”.
-От тук нататък лекарите ще работят, както знаят, както са учили и няма да се съобразяват с никого. Нека да ни глобят всички Нека да ни глобят всички. Хайде да ни затворят! Да видим какво ще стане. Няма здравна реформа в България. Няма нужда от здравната каса, ако няма здравно осигурителен модел. Ако не постигнем консенсус с управляващите, ще се оттеглим и ще оставим на тях отговорността, щом смятат, че знаят какво трябва да правят. Искам да се знае, че без български лекари няма да има българско здравеопазване и ако това не го проумеят, жалко за тях, отбеляза д-р Райчинов.
Той подчерта, че лекарите повече пари няма да искат, но тези три милиарда и пет милиона лева трябва да бъдат разпределени прозрачно, публично и рационално, защото когато една институция разпределя такава сума и е безконтролна, е много трудно разпределението да бъде справедливо и точно. Някой от вас знае ли къде отиват тези пари и за какво? Не виждам причина лекарския съюз да подписва националния рамков договор, защото това няма да промени настоящата ситуация в здравеопазването. Няма какво да се включи в този рамков договор. Той може да бъде в три изречения за това как ще обменяме информация с касата. Друго съдържание по сегашния закон няма. Изтрито е. Какво да подписваме? Какъв е смисъла от едно административно подписване на договор?, риторично попита той и отбеляза, че единственото положително нещо, което е станало в резултат на досегашните протести е промяната в надзорния съвет на НЗОК, където представителите на държавата ще са 4, а на здравноосигурените – 5, което е решен проблем, но е много малка част от големия проблем.
-Лекарският съюз няма да отстъпи по нито една точка. Ако искат управляващите да се давят, ще ги оставим да се давят сами но няма да отстъпим от това, което за нас е важно. И пак казвам, не за да забогатеем ние, а да работим достойно със самочувствие като представители на най-великата наука на земята. Засега това е последният протест на лекарите. От тук натам оставяме държавата да си носи цялата отговорност за това, което се случва в системата. Ние каквото можахме направихме. Лекарите за последен път лекарите се държат интелигентно. Сигурно никой от вас сега не иска да е тук на улицата, но трябва., каза в заключение той.
По време на протеста освен химнът на БЛС „Добър вечер, докторе” прозвучаха песните „Вятърът на промяната", „Последен валс”, „Молитва за България”, „Аз отлитам” и др..
Протестиращите лекарите поздравиха специално "лицето с инициали С.Д." и му пожелаха с песента "Оne way ticket” " и поискаха с „Развод ми дай” - развод със здравната каса.
-Ако Дянков няма пари да си купи билетът, ще му го купим ние и ще му го осигурим, за да си отиде там, откъдето е дошъл, за да не обърква повече българското здравеопазване и да не смята, че той е единственият човек, който може да реши проблемите. Проблемите могат да се решат от всички нас, каза д-р Димитър Ленков, гл. секретар на БЛС.
Той призова народните представители да слязат и да застанат до лекарите, защото това е смисълът на надписа, който краси НС - "Съединението прави силата". Депутатите обаче така и не се появиха и това според него бе знак, че се страхуват да слязат сред хората от народа.
-Уважаеми колеги, вятърът на промяната вече задуха. Това са първите симптоми на зараждащото се гражданско общество в България и нека това стане ясно на господата в сградата отсреща. Българските лекари не са сами. Те ще бъдат подкрепени от своите европейски колеги, бе категоричен той.
Д-р Тома Попов, синдикалист от "Пирогов" подчерта че след като държавата е в криза и се налагат икономии, трябва и броят на депутатите да бъде намален до 120 души. И той също призова колегите си да се изправят срещу тези “душевните педерасти и политически травестити, които обикалят от партия на партия само и само да са на власт“, и да не гласуват за тях.
Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" д-р Евгени Душков заяви, че това, което се случва, е срам, защото никога не е вярвал, че след 20 години българската интелигенция отново ще е на площадите.
Според него липсва диалог с управляващите и всички решения се взимат едностранно от тях относно така наречената реформа, която май тръгнала, пък завила на някъде, ама я няма никъде.
-Може би бившият министър проф. Анна-Мария Борисова бе права, когато каза, че реформата е невидима. Ние искаме видима реформа. Лекарите искат адекватно финансиране. Трябва да има една предвидимост, един бюджет, който да им гарантира, че догодина ще работят спокойно, а не всеки месец да излизат и да протестират. Необходимо е да се направи регулация и да няма делегирани бюджети. Трябва да има прогнозни бюджети и да се плати на болницата според извършеното, а не колкото някой прецени. Трябва депутатите да пробват да работят на 100%, а да им се заплаща на 60%. Медицинският труд е най-интелектуалният. Това не е като да прекопаеш 10 дка. лозе. Ако трябва ще се съберем пак. В България положителните неща стават само с натиск, това от опит го знам.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът д-р Иван Кокалов и председател на Федерация на синдикатите в здравеопазването, обявиха в декларация до участниците в митинга своята подкрепата си към протестните действия на медицинското съсловие, провокирани от неадекватните и непоследователни действия на управляващите по отношение на реформата в здравеопазването.
Осъществената здравна политика е силно реактивна, нейният курс - неясен и постоянно променящ се. Все още визията за радикални здравни реформи, които да доведат до качествено по-добри резултати, е неясна, нарушава се правото на българските граждани за своевременен достъп до качествени, здравни и медицински грижи. Нарушава се и трудовото законодателство за работещите в лечебните заведения. В България няма ефективна политика за заплащане в системата на здравеопазването. В условията на икономическа криза здравеопазването трябва да бъде приоритет. Ние сме с вас, заедно ще успеем за по-добро, по-качествено и достъпно здравеопазване!, се казва още в декларацията на КНСБ.
Не вярно, че сме малко. Много сме, защото всеки един от нас е донесъл със себе си любовта на своите пациенти, на които сме помогнали. Донесли сме и мъката на тези, на които не сме успели да помогнем, поради неудобствата и проблемите, които ни създава системата. Няма по-голям от хляба, няма по-голям и от здравето, а ние месим здравния хляб на народа. Не се хапе ръка, която дава хляб, заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.
-Ние не подкрепяме протеста ви. Това е и наш протест. Учени, лекари, студенти щом протестира цветът на нацията, значи нещо не е наред в държавата, заяви акад. Александър Попов, зам. председател на БАН.
Като финал на митинга лекари от Пловдив пуснаха в небето няколко гълъба, на чиито крака бяха привързани ленти с националния трикольор.
Д-р Златко Илиев, секретар на РЛК - Пловдив поясни, че гълъбите са метафора на пътя на младия български лекар, който отлита от България. По ирония на съдбата гълъбите поеха на запад.
УС на БЛС също заложи на летящата символика, като пусна в небето няколко бели и сини балони с надпис “Терминал 2”.
Писна ни да ни лъжат – правителството, парламента, НЗОК и още какви ли не чиновници, Нямаме какво да губим. Ако днес пестим парите за здравеопазване, за да закрепим фискалния резерв на Симеон Дянков, утре няма да ги има нито пациентите, нито хората в бели престилки. Дянков също няма да го има и ще остане резервът. Бог да пази България! Ние лекарите ще излетим от тази красива държава, която за пореден път за мнозина се оказва само територия. Нека да си дадем ясна сметка, че утре започва от днес , бяха единодушни протестиращите лекари, според които липсата на качествено здравеопазване е заплаха за националната сигурност.
Подкрепа към протеста засвидетелстваха и от асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, от БЗС и от асоциацията на лекарите от болничната помощ.
Ръководството на БЛС внесе декларация от протестния митинг, адресирана до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до министър-председателя Бойко Борисов.
В нея са изложени основните им 6 искания: Премахване на едностранната регулация и делегираните бюджети в здравеопазването; Гарантиране на използването на оперативния резерв на НЗОК само и единствено за медицински дейности в извънболничната и болничната помощ; Възстановяване на публично и прозрачно управление на Здравната каса чрез трипартитен принцип; Възстановяване на договорното начало между институциите БЛС и НЗОК; Връщането на договаряне на цени и обеми на медицински дейности от Министерство на финансите към Националния рамков договор с възстановен едногодишен срок на действие; Изготвяне в най-кратки срокове на ясна стратегия с конкретни стъпки за реформа с участието на всички заинтересовани страни.
Декларацията освен от БЛС бе подписана от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа, от БАПЗГ, национално представени пациентски организации и учени от Българската академия на науките.

Квотата на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК ще се увеличи от един на двама представители. Промяната се прави по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Изменението на Закона за здравното осигуряване ще стане чрез Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. Промените на текстовете вече са входирани в НС от депутатите от ПП ГЕРБ - председателят на Парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова и зам. председателят Даниела Дариткова.
С промените общият брой на надзорния съвет на НЗОК ще се запази на 9 души. Квотата на държавата обаче ще се намали от 5 на 4 представители. В същото време ще се увеличи тази на синдикатите от 1 на 2 души. Запазва се единият представител на пациентските организации и още двама на работодателските. Целта е да се възобнови общественото начало в управлението на НЗОК. Освен това се предвижда намаляване на времетраенето на НРД от 5 на 1 година.
===================================================================

БЛС е предложил на НЗОК да започнат преговори по НЗД 2011 в деня на протестният им митинг.
Причината е, че д-р Нели Нешева, управител на НЗОК е поискала датата за преговори да е на 19 ноември заради неотложни служебни задължения на Владислав Горанов, председател на Надзорния съвет на здравната каса.
В писмото на д-р Нешева се изразява съжаление, че съсловната организация е отхвърлила възможността експертите на двете институции да започнат преговорите по-рано.
В отговор на което д-р Райчинов припомни текст от Закона за здравното осигуряване, според който изготвянето на НРД се извършва след внасяне на проектобюджета на касата в НС, което бе на 22 октомври т. г..
Според него преговорите по НРД ще са само формални, защото правителството ще определя цените на клиничните пътеки, а стандартите се определят с наредби на здравното министерство. За нас остава да преговаряме за документите и документооборот и задълженията на страните по информационното осведомяване и обмен на информацията, поясни той.
Директорът на НЗОК д-р Нели Нешева категорично отхвърли обвиненията на БЛС, че парите на касата за болниците се разпределят по неясни критерии и на тъмно. Декларирам, че парите днес на здравната каса се разпределят по наследени принципи и правила така, както лошо са сътворени тези правила и принципи, тъй като предишното ръководство на касата е приело правила без обективни критерии за определяне на делегираните бюджети на болниците и като критерий се е използвал историческият принцип на броя на пациентите, каза тя пред НТ. Трябва да се променят правилата, по които се заплащат и се остойностяват медицинските дейности. От 347 директори на лечебни заведения може би 7 или 17, не повече, са недоволните директори. Днес, на този етап, шуробаджанащина при разпределението на средствата няма. Не мога да гарантирам, че в миналото не е имало, каза тя.
В Бюджет 2011 са заложени най-много от когато и да е било пари за здраве
В бюджета за догодина са заложени най-много от когато и да е било пари за здравеопазване - над три милиарда лева. Това каза в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков, предаде Радио Пловдив. В тази връзка той настоя, че средствата са повече от достатъчно, като въпросът е дали техните ползватели могат добре да ги усвоят, но контролът върху това е задължение на здравният министър. Вицепремиерът определи като „неоснователна" идеята на Лекарския съюз за закриване на НЗОК и формирането на подобен отдел във финансовото министерство, който да разпределя здравните фондове.

Здравният министър д-р Стефан Константинов коментира по повод на протестите на лекарите, че практикуващите лекари в страната са 27 хил., но само 200 от тях протестирали в София. Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

„Актавис” планира да навлезе в бизнеса с биоподобни лекарства


„Актавис” България продължава да бъде лидер на българския фармацевтичен пазар въпреки трудната икономическа ситуация, непрекъснато променящите се условия, в които работим и слуховете, които конкуренцията ни целенасочено пуска в публичното пространство. Твърдо вярвам, че ще приключим 2010 г. отново на лидерската позиция. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Илия Пашов, изпълнителен директор на „Актавис” България.
По думите му - на фона на икономическата криза в световен мащаб, „Актавис Груп” също се развива успешно.
„Актавис” планира да навлезе в бизнеса с биоподобни лекарства, защото сме убедени, че тази сфера ще доведе до значителни ползи за компанията. С навлизането в областта на биоподобните продукти, „Актавис” ще получи достъп до портфолио, което изисква нов подход за разработка и маркетинг. В бъдеще ще бъдем свидетели на генерични компании, които инвестират повече в иновации и на повече оригинални компании, които ще разработват генерични лекарства. Вярваме, че само големи генерични компании като „Актавис” имат необходимия капацитет да постигнат това самостоятелно или в партньорство с оригинални компании”, каза Илия Пашов.
Агенция "Фокус"

ЕГА: ЕС трябва да се възползва от предимствата на генеричните лекарства


Увеличаването на обема на генеричните лекарства в ключови области на здравеопазването може да доведе до икономии в размер на 16 милиарда евро годишно”. Това отбеляза проф. Стивън Симонс от Католическия университет в Льовен по време на събитие, организирано от Европейската Генерична Асоциация, чиито член е БГфармА, в Европейския парламент на 17-ти ноември. Тенденцията на застаряване на населението в Европа е един сериозен аргумент в полза на разширяването на употребата на генерични лекарства, бе отбелязано по време на събитието. 
В Европейския парламент се събраха над 100 заинтересовани страни, за да обсъждат достъпа на пациентите до по-евтини лекарства и необходимостта и предизвикателствата, които проблемът със застаряващото население поставя пред стабилността на здравните системи.
ЕС е изправен пред двоен проблем – населението застарява, а раждаемостта намалява. Ще настъпи време, когато по-малко работещи ще плащат по-големи здравни осигуровки за лечение на заболявания, свързани със застаряването, тъй като пациентите в напреднала възраст се увеличават. „В една подобна ситуация достъпът да лечение на възрастните хора ще бъде застрашен, освен ако ЕС не се възползва от предимствата, предлагани от генеричните и биоподобните лекарства”, каза Грег Пари, генерален директор на ЕГА.
Президентът на ЕГА Дидие Барет подчерта, че спестяване на 30 милиарда евро вече е постигнато, тъй като делът на генеричните лекарства възлиза на 50% от общия лекарствен пазар, а пазарната им стойност е едва 18%.
Освен това Европейската комисия стартира процедура за разследване на фармацевтичния сектор за 2008 г. Трябва да бъдат намерени причините за неефективността на фармацевтичния пазар, които създават пречки пред по-бързия достъп до генерични лекарства и нови иновативни продукти за пациентите от ЕС. Евродепутатът Антония Първанова заяви, че тези забавяния имат силно отрицателно въздействие върху устойчивостта на европейското здравеопазване и трябва да бъдат изяснени възможно най-скоро.
zdrave.net

петък, 19 ноември 2010 г.

IX благотворителна кампания в подкрепа на деца с онкохематологични заболявания в България – McHappy Day 2010

Макдоналдс България и Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България (RMHC®) за 9 поредна година отбелязаха традиционната благотворителна инициатива – McHappy Day, в помощ на децата с онкохематологични заболявания в страната.
У нас от 11 до 24 ноември ще се проведе активната дарителска кампания за клиентите на Макдоналдс в България. Макдоналдс е най-голямата верига ресторанти за бързо обслужване в света с повече от 32 000 ресторанта в 117 държави по целия свят
Кампанията цели да се набират средства в полза на Благотворителните фондации за деца Роналд Макдоналд (RMHC) и редица детски каузи.
Макдоналдс ще дари по 20 стотинки от стойността на всяко Happy Meal™ меню в полза на Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България, подкрепяща деца с онкохематологични заболявания в България.
Кампанията МcHappy Day тази година е подкрепена от негово превъзходителство Джеймс Уорлик, Посланик на САЩ в България; г-н Иван Ценов, Заместник министър, Министерство на физическото възпитание и спорта и г-жа Надя Шабани, Председател, Държавна агенция за закрила на детето, които бяха почетни гости на специалното събитие на 18 ноември в ресторант Макдоналдс на пл. Славейков в гр. София.
За да подкрепят кампанията, редом с екипа от служители и мениджъри на Макдоналдс, зад касите в ресторанта застанаха и известните телевизионни водещи и звезди Ники Кънчев, Иван и Андрей, Ирен Онтева, Ники Илиев, Искра Ангелова, Марта Вачкова, Белослава, Криста, както и знаменитите български олимпийски шампиони и медалисти Таня Богомилова, Румяна Нейкова, Мария Гроздева, Армен Назарян, Здравка Йорданова, Ваня Гешева, Николина Щерева и Йорданка Благоева.
-------
От 2002 г. до днес, по време на благотворителните кампании на Макдоналдс, са набрани и дарени над 350 000 лв. с подкрепата на клиентите на Макдоналдс, нейните служители и партньори. Средствата са изразходвани за медицинско оборудване и консумативи, строеж на детски център, ремонтни дейности и благоустрояване на специализираните отделения за деца с онкохематологични заболявания в градовете София, Пловдив и Варна. 
------
Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд е организация с нестопанска цел за общественополезна дейност, насочена към подобряване здравословното състояние и начина на живот на децата в неравностойно положение. Вече 36 години тя изпълнява своята мисия, разработвайки специфични програми, насочени към конкретни нужди и ги подкрепя чрез мрежата си в 53 държави по целия свят. За повече посетете www.rmhc.org.

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Федерация "Български пациентски форум" иска промени в законовата уредба. Фармацевтичният бизнес, както и пациентите настояват за яснота и прозрачност в лекарствоснабдяването у нас

В страната няма статистика и не е ясно колко са болните от различни заболявания и какви количества от лекарствени медикаменти са нужни за техните терапии.
Някои животоспасяващи, основи лекарства за рак на кожата, левкемия и диагностика, поради липса на вносител, ги няма в аптечната ни мрежа и съответно не се поемат от държавата. Болните са принудени да упражняват „медицински туризъм” до Чехия и Турция и други близки до нас страни , за да си ги набавят, което им струва не само страшно много пари, но и страшно голямо изразходване на нерви и сили.
Няма радиоактивни изотопи, с които се извършва сцинтиграфия - изследване, което показва дали онкоболният има метастази в организма (примерно в кости, бял дроб и т. н..
Провален търг за доставка на изотопите доведе до липсата. И единственият потърпевш пак е болният българин. Всичко е изцяло на негов гръб и на техните близки, съобщи Теодора Захариева, председател на БПФ, по време на инициираната от тяхната пациентска организация  дискусия на тема "Монополът в лекарства - кой, кога и защо го създава".
МЗ и НЗОК, като отговорни за лекарствоснабдяването у нас естествено не уважиха форумът.
Според нея част от проблема се крие в оторизацията от производителите на определени дистрибутори, което води до монопол и до липса на конкуренция. Фармацевтичният пазар трябва се либерализира, за да могат пациентите да намират необходимите им лекарства във всяка аптека, твърди Захариева.
По отношение на лекарствените търгове трябва да има промяна и трябва да се въведат ясни критерии, по които да се конкурират участниците в тях за скъпоструващите лекарства. Пациентите трябва да получат гаранция от държавата, че ще имат достъп до шщирок асортимент от скъпо струващи медикаменти, които могат да си купят и в най-отдалечените райони на страната, а не като маймуни да обикалят близките държави и да умират, докато пътуват, за да си купят лекарствата. Няма гаранция, че пациентите с онкозаболявания ще получават необходимото медикаментозно лечение и ще имат право на избор, след като лекарствата от МЗ се прехвърлят към НЗОК заяви тя.
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, категорично заяви, че за монопол изобщо не може да става и дума, тъй като в Позитивния лекарствен списък има над 1480 продукта, а в списъка на НЗОК са посочени и дистрибуторите, които варират до 17 за една отделна позиция и само 25 лекарства се дистрибутират ексклузивно.
По думите му липсата на скъпоструващи лекарства се дължи предимно на икономически причини, тъй като дистрибутори и аптеки нямат почти никаква възможност да влияят върху цените, определяни от специални комисии.
Маг. фарм. Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз подчерта, че нереформираният до сега здравен сектор е причина за недостига на някои медикаменти в аптеките, които в момента нямат икономически интерес да предлагат скъпо струващите лекарства, именно поради липсата на ясно разписана национална лекарствена политика.
Трябва да се намери вариант, в който да бъде осигурена възможност за поне минимална надценка на тези лекарства.
Аптеките се възприемат като „гара-разпределителна”. Критерият „най-ниска цена” за провеждането на търговете за лекарства е отживелица и не дава възможност пациентите да имат достъп до иновативните продукти. Ние сме и ще продължим да настояваме той да се промени и той да бъде според фармако-икономическият анализ, както е в чужбина, каза Любенова.
От фирмите дистрибутори предлагат в спецификациите за новите търгове да се заложат критерии, които да отговарят на добрите европейски практики. Така ще се предотврати възможността несериозни дистрибуторски фирми да печелят конкурси и после да фалират, оставяйки пациентите без нужните лекарства. Според тях ексклузивитетът – оторизацията, при държавните поръчки на медикаменти трябва да отпадне, тъй като създава предпоставка за съглашение между производители и дистрибутури за източване на държавата и създавене на монопол на лекарствения пазар.
Пламен Христов, представител на компания за дистрибуция на лекарства, обяви, че са нужни ясно и точно регламентирани условия, които да бъдат еднакви за всеки търг за лекарства като изискванията не би трябвало да се променят за всеки един участник поотделно и да има уловки в услуга на определени участници.
Д-р Андрей Младенов от Българската генерична фармацевтична асоциация и д- р Евгени Тасовски, медицински директор на „Актавис”, опонираха, че производителите имат право да си избере надежден, точен и лоялен партньор, което става въз основа на много критерии като цената не е най-важният сред тях. От първостепенно значение е дистрибуторите да имат клонове в цялата страна, добра складова база за съхранение и бърз, надежден транспорт.
БПФ ще настоява да участва в работните групи към здравното министерство и здравната каса като наблюдател, а в работните групи по изработване на нормативната уредба (закони и наредби) да се включват специалисти от фармацевтичния бранш, търговци и пациенти.
Ще настоява още за реформа в системата и в нормативната уредба, за да може че всеки пациент с тежко заболяване да има достъп до адекватно, модерно, съвременно лечение. Да има възможност за избор не на медикамент, а на терапия.
Участници в кръглата маса предложиха още промени в Наредба 10, промяна в списъка на референтните държави при ценообразуването, отпадане на процедурите по Закона за обществените поръчки за МЗ и др.
Държавата трябва да изработи ясни критерии при търговете за скъпоструващи лекарства и да направи регистър на пациентите с тежки заболявания, за да може да се правят анализи и прогнози по отношение на лекарствоснабдяването.
Успешната реформа в областта на лекарствената политика може да бъде направено само, чрез успешното балансиране между икономическата логика и нуждите на пациента, който е и таргета на производители, дистрибутори и аптеки, бяха единодушно категорични участниците в кръглата маса.
БПФ ще изпрати в открито писмо своите предложения до МЗ и НЗОК.

Хроничната обструктивна белодробна болест е на шесто място по смъртност в света и на четвърто в ЕС

Човекът е невежа,
защото не разбира,
колко кратко се живее
и колко дълго се умира
Н. Йорданов

Тенденцията е през 2020 г. да заеме трето място, по смъртност, след инфарктите и инсултите и рака на млечната жлеза и петата по значимост след исхемична болест на сърцето, депресивните състояния, транспортните катастрофи и мозъчно-съдовите болести, ако не се вземат спешни мерки за ограничаване на рисковите фактори, своевременно диагностициране и адекватно лечение.
Тютюнопушенето е основният рисков фактор за хроничните заболявания на белия дроб, най-тежки от които са ХОББ, астмата и ракът.
Над половин милион са страдащите у нас от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Предполага се, че реалният им брой е значително по-висок, съобщи председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Коста Костов във връзка със Световния ден за борба с ХОББ – 17 ноември, който тази година е под наслов: "2010 - година на белия дроб: Измери здравето на белия си дроб, попитай своя лекар за лесния тест за дишането, наречен спирометрия".
ХОББ е социално значимо, предотвратимо, лечимо, но не и дефинитивно излечимо заболяване, което в голяма част се диагностицира много късно, едва при появата на силен задух подчерта той
Заболяването е често подценявано както от лекари така и от пациенти. При него белите дробове прогресивно снижават функцията си. Основните симптоми на ХОББ са хронична кашлица (и по конкретно – кашлица с отделяне на храчки за три или повече месеца годишно, в продължение на поне две последователни години), задух (затруднено дишане), който се усилва при физическо натоварване, чести белодробни инфекции.
Всяка година повече от 230 хил. души годишно се хоспитализират заради болести на белите дробове. Над 14 000 души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, а 3600 души умират от дихателни нарушения, рак на белия дроб и сърдечносъдова болести.
Броят на българите, боледуващи от ХОББ е нараснал с 4186 души от 2004 до 2008 г. Новозаболелите за тези 4 години са се увеличили с 1 797, като за 2004 г. техният брой е бил 14 346, а за 2008 – 16 143.
Ако тенденцията на увеличаване броя на болните с ХОББ се запази, то до 2050 година те ще надхвърлят 600 000 души.
В световен мащаб от болестта са засегнати 200 милиона души, като само 25 % от болните са диагностицирани. Между 200 000 и 300 000 души в Европа умират ежегодно от ХОББ, повече отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. В света на всеки 30 секунди умира по един човек от болести, свързани с тютюнопушенето, а на всеки 48 секунди умира един болен от ХОББ, съобщи д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве" към МЗ.
Тази година 18 ноември - световният ден за борба с тютюнопушенето, ще бъде под мотото „Ден без тютюн за благотворителен бум".
45 % от непушачите също се разболяват от ХОББ най-вече заради биогоривата за отопление и готвене, вредните емисии във въздуха, замърсената природа или наследствени фактори, призна тя.
Ако пушач обаче откаже цигарите на 40 -45 години, ще увеличи животът си с 9 години живот, а дори да го направи на 50, ще си подари още 6 години, обясни доц. Костов.
Неправилно поставената диагноза, липсата на такава или подценяването на симптомите водят до задълбочаване на болестта и до инвалидизация, както и до преждевременна смърт. Последният четвърти клиничен стадий на болестта се характеризира с тежко нарушение на притока на въздух в белия дроб и този процес е необратим отбеляза доц. Костов.
При различни съвместни кампании, на пулмолози и пациентски организации, от началото годината до сега е установено, че 11% от направилите си спирометрично изследване, имат отклонения в дишането - нарушена белодробна функция. Фактът е много показателен и следва да заостри вниманието на лекарите и цялото общество към значимостта на проблема.Това означава, че всеки десети е носител на болестта, подчерта той.
- Най-тревожното е, че успяхме да приемем един осакатен закон срещу тютюнопушенето, който поставя нас и особено децата ни в огромен риск. Отложената забрана за пушене на обществени места ще донесе печални последици за нашите деца, защото дори да не пушат, младите хора растат сред цигарен дим. Само след 8-10 год. ще „жънем” ужасният урожай от тютюнопушенето.
4-5 часа престой в задимено помещение нанася същите вреди на белия дроб като изпушването на цигара. Тютюневият дим съдържа над 4800 отровни химични вещества, от които над 60 са канцерогенни, предупреждават лекарите.
В САЩ-Ню Йорк пушачите са 16%. Тенденцията е те да станат 12%.
У нас пушачите са 50% от населението. България е на трето място по тютюнопушене в Европа.
Диана Хаджиангелова, председател на асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА),
подчерта, че през изминалите години достъпът на пациентите до ефективна терапия на заболяването беше многократно подлаган на ограничения, които от 2009 година насам са премахнати. Само за по-малко от година резултатите са видими – стабилизиране на разходите за доболничното лечение и намаляването им в болничното лечение, което е демонстративен успех на реформата в сектора. Тя бе категорична, че ще настояват  да влезе тоталната забрана за тютюнопушенето и подчерта, че ще разчитат изключително много на подкрепата на НС. 
В тази връзка и д-р Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната здравна комисия отбеляза, че ХОББ може да бъде преодоляно само със задружните усилия на институции, лекари, пациентски организации, медии и с подкрепата на цялото българско общество. Той изтъкна, че членовете на комисията по здравеопазване към Парламента са отворени към предложения за законодателни промени, които да рефлектират върху заболеваемостта от ХОББ.
-----

До 25-годишна възраст се развива белият дроб. Това означава, че  колкото по-рано детето започне да пуши, толкова шансът белият му дроб да остане недоразвит и да се увреди тежко, е реален. Ако пък децата имат предиспозиция към белодробна болест или астма рискът е по-голям.
Статистиката показва, че 17% от момичетата и 12% от момчетата във възрастта 12-17 години са пушачи, което увеличава рискът от всички белодробни болести, защото в тази възраст белият им дроб спира да се развива. А комбинацията рано пропушване и живот сред замърсен въздух, многократно увеличава рисковете .

В България вече има лечение за ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит (РА) е тежко протичащо, хронично, прогресиращо заболяване, водещо до трайна инвалидизация и представляващо изключително финансово бреме за всяко общество и за всяко семейство.
Като социалнозначимо заболяване РА е подценявано, както от здравните институции, така и от самите пациенти.
В ЕС от страдат над 100 млн. души, от които 40% са хора в активна творческа възраст. РА коства около 240 млрд. евро годишно на европейската икономика.
В България няма официална статистика на болните от ревматоиден артрит. По есктраполирани данни между 50-60 хиляди души страдат от това заболяването или 0.5-1 % от населението. Специалистите са на мнение, че реално засегнатите от РА са значително повече.
Симптомите на заболяването са сутрешно или нощно сковаване, повече от час, системни болки в ставите и отоци в малките ставни области. Много често има симетричност в засягане на ставите.
За съжаление голяма част от хората с РА попадат твърде късно при ревматолог.
Забавеният достъп до тях, ограниченията в направленията за консултация със специалист при ОПЛ, както и малкия брой лабораторни показатели, изследвани със заплащане от здравната каса, са сериозни препятствия пред хората с това заболяване.
РА води до загуба на производителността при активното население. 75% от засегнатите от него са жени, във възрастовата граница, между 35 и 50 години, а диапазона при мъжете е 40-60 години. РА се среща и при по-млади пациенти, в това число и при деца в ранна детска възраст. Болестта се "отключва" от различни фактори като инфекции, вирусни заболявания, стрес, унаследяване на гени от HLA -система(DR4 и DR1). 50 % от болните смятат, че няма лечение за РА.
Д-р Родина Несторова, специалист-ревматолог и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, оповести, че у нас има терапия за болестта и с нея за първи път пациенти стават от инвалидните колички. Друг е въпросът колко струва това лечение им, каза тя по време на пресконференция, на която бяха представени европейските медицински стандарти в диагностицирането, лечението и проследяването на РА.
По думите на д-р Любомир Маринчев, от клиниката по ревматология в Медицински университет в София, още през първата година от развитието на болестта при всеки 3-ти пациент костите започват да ерозират. 5 години след диагностицирането на заболяването 40% от болните не могат да работят на пълно работно време, след 10 години над 50%, а след 20 години над – 80%от болните.
Проф. Златимир Коларов, ревматолог от Клиниката по ревматология, МУ-София и председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и артроза, подчерта, че лекарската отговорност е максимално ранно диагностициране и започване на адекватна, навременна, ранна и агресивна терапия, за да бъдат забавени необратимите промени и предотвратени усложненията като инфекции, сърдечносъдови или бъбречни заболявания.
Терапията трябва да е едновременно стандартна и уникална. Стандартна за даденото заболяване и уникална за дадения болен т. е. да отговаря но конкретните нужди на конкретния човек. Това е висшия пилотаж в нашата област, подчерта проф. Коларов.
Нелекувано или късно започнало лечение, както и липса на проследяване на терапията намалява продължителността на живота на пациентките с РА с 10 години, а на мъжете - с 4, твърдят специалистите.
Проф. Коларов представи и програмата "Тreat to Target", която определя международните медицински стандарти в диагностицирането, лечението и преодоляването на РА.
България е сред 50-те държави-участнички, приели целите на програмата „Treat to Target”, инициирана от EULAR (Еuropean League Against Rheumatism).
Нейната основна задача е да се определи единен световен стандарт при лечението на РА, като се дефинира тежестта на заболяването, като се насърчава ранното диагностициране и лечение и като се предотвратява ставното увреждане и тежката инвалидизация на пациентите.
Според препоръките на EULAR 2010 лечението трябва да бъде базирано на консенсусно решение, взето между ревматолога и пациента, като посредством контрол на симптомите, превенция на структурната увреда на ставите, нормализиране на физическата функция и социализация, се цели високо качество на живот на болния - постигане на клинична ремисия. Контролът на възпалителната компонента на РА е основния път към достигането на тези цели.
Таргетната терапия при Treat to Target, посредством редовното измерване на активността на заболяването и адекватната корекция на провежданото лечение води до оптимален контрол на РА. По подобие на уеднаквените показатели за контрол на артериалното налягане, стойностите на кръвната захар, както и на липидния статус, така вече и в областта на ревматологията има консенсусен показател за болестната активност на РА.
Показателят DAS (Disease Ativity Score) е базата, върху която са създадени препоръките за контрол на болестта, като се смята, че при стойности под 2.6 е постигната ремисия на заболяването.
Лекарствата са доста скъпи. НЗОК заплаща на 75% нестероидните противовъзпалителни средства, кортикостероиди и т. нар. „променящи хода на болестта медикаменти”, докато в другите държави от ЕС те се реимбурсират на 100 проценти. Месечно лечението по здравна каса е 500-600 лева. В противен случай то достига до 2500 -2700 лв..
Задължително на всеки 30 дни хората с РА трябва да извършват лабораторен контрол и да преминават на преглед при специалист-ревматолог. За повечето от пациентите това е непосилно бреме и доста скъпо им излиза да си плащат изследвания, поради което се получава пробив в проследяване на заболяването.
Държавата трябва да е майка, а не мащеха за децата, болните и инвалидите у нас, защото навременната консултация, навременното лечение е спестяване на финансови средства от лечение на късните усложнения и инвалидизациите бяха единодушни специалистите.

вторник, 16 ноември 2010 г.

България ще получи 147 млн. лв. за инвестиции в здравеопазването

Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ получи положителна оценка от комисията по Оперативна програма „Регионално развитие” и България ще получи 147 млн. лв. за инвестиции в здравеопазването.
Средствата ще бъдат изразходвани за развитие и подобряване на достъпа до онкологична помощ, както и за преструктуриране на домовете за деца до 3 години (ДМСГД).
13 са болниците в страната (Таблица 1), които ще кандидатстват за средства за развитие на онкологичното лечение. Три от тях ще обслужват населението на национално ниво, а останалите 10 на областно. Лечебните заведения са подбрани според географското положение, наличието на медицински кадри, сграден фонд, хоспитализации и др.
За лечебните заведения с национална значимост са предвидени 63 500 000 лв., а за десетте областни центъра - 73 500 000 лв.
Средства са предназначени за апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания като за националните центрове е предвиден пакет от 10 типа апарати като линейни ускорители, планиращи системи, дозиметрична апаратура и други. В една от тези болници ще се произвеждат и  изотопи за онкологична диагностика. За регионалните центрове е предвиден също така и пакет от 13 апарата между които са дигитални мамографи, компютърни томографи, магнитни резонанси, рентгени, интегрирани лабораторни системи и други.
Регионалните и националните центрове ще бъдат свързани с мрежа за обмен на медицински данни, за да се улесни достъпа на диагностицираните пациенти до лъчелечението на регионално ниво. Апаратурата за всяка болница е подбрана според наличността в съответното лечебно заведение и потребностите в региона. Проектите на 6 от болниците вече са готови и ще бъдат разгледани от оценителната комисия. Предстои да се подадат и проектите на останалите 7 болници.
След разглеждането им ще започне и усвояването на средствата. Очаква се това да стане до края на 2012 г.
В Средносрочната рамкова инвестиционна програма се предвиждат 10 млн. лв. за финансиране на де-институционализирането на домовете за деца 0-3 години, с които ще се преструктурират домовете в Пазарджик, Кюстендил, Русе, Перник, София, Пловдив, Търговище, Монтана, Габрово. Те са избрани според наличността на услуги в общността, брой настанени деца, профил на децата, сграден фонд и др. Средствата ще се използват за ремонтирането на сградите на домовете, в които ще се предоставят нови услуги за децата след извеждането им в семейна среда. Ще се създадат дневни центрове. Там родителите на децата ще могат да ги оставят сутринта и да ги вземат вечер, като през деня за тях ще се грижат педагози и медицински специалисти. В сградите на домовете ще се разкрият и здравни кабинети за безплатни консултации на децата и майките им. Освен това ще се създадат жилища за децата с увреждания, които не са получили шанс за връщане в биологичното им семейство или осиновяване. В тях ще живеят не повече от 8 деца, като в една стая ще бъдат настанени по две. Допълнителни 16 млн. лв. от ОП „Развитие на Човешки Ресурси” ще се използват за анализ на нуждите на децата, обучение на персонала и други.
 Таблица 1
В северозападен регион-МБАЛ Монтана, УМБАЛ Плевен
В северен зентрален регион -МБАЛ В. Търново, МБАЛ Русе
В североизточен регион-УМБАЛ Варна 
В югоизточен регион- МБАЛ Бургас, МБАЛ Сливен
В южен централен регион -УМБАЛ Пловдив, МБАЛ Кърджали, МБАЛ Смолян
В югозападен регион-СБАЛО София, УМБАЛ Александровска София, МБАЛ Благоевград



Акция „Син кръг”

В навечерието на Световния ден на диабета – 14 ноември над 400 паметници на културата и символи на столици и градове по свята ще бъдат осветени в синьо.

Българска асоциация Диабет (БАД) и Марвена се присъединиха към глобалната инициатива като осветиха в синьо един от емблематичните културните паметници на страната – Народен театър „Иван Вазов”. 


100 доброволци със сини чадъри оформиха син кръг – символ на диабета и обединените усилия на глобалната диабетна общност в борбата с пандемията.

 

Министърът на здравеопазването иска таван за избора на екип


Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов предлага от 350 до 950 лв. да варират сумите при избор на екип в болница като пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки.
Новите правила за формирането на таксата избор на екип ще залегнат в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. Те ще трябва да се спазват от всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурении и лечението им се покрива от НЗОК.
В момента няма ясен регламент за това и всяка болница определя сама сумите, които могат да се искат от пациентите. Справка на МЗ показа, че на места парите за избор на екип стигат дори до 10 000 лева.
За в бъдеще лечебните заведения освен формирането на такса за избор на екип ще имат право да формира и такса за избор на екип. Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента.
Пределните суми ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки, съгласно приложената таблица.
. За тази цел на видно място в болниците ще трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата. Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата. За да се засили контрола, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.

Таблица
Стойност на КП
избор на лекар
избор на екип
До 500 лв.
50% от КП, но не повече от 250 лв.
75% от КП, но не повече от 350 лв.
От 501 до 1000 лв.
50% от КП, но не повече от 300 лв.
75% от КП, но не повече от 450 лв.
От 1001 до 2000 лв.
30% от КП, но не повече от 400 лв.
60% от КП, но не повече от 700 лв.
Над 2000 лв.
20% от КП, но не повече от 700 лв.
40% от КП, но не повече от 950 лв.

От 1 януари 2011 год. НЗОК поема лекарствата за редки заболявания и трансплантации


Медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация, сега осигурявани от МЗ ще преминат към списъка на медикаментите за домашно лечение, които НЗОК реимбурсира. Това ще се случи от началото на следващата година, съгласно предвижданите промени на МЗ в Наредба 34, Наредба 38 и Наредбата за включване на лекарства в Позитивния списък, чиито проектите вече са публикувани в сайта на здравното министерство.
Промените са част от политиката на МЗ за осигуряване на по-качествено и достъпно лечение за хората.
До края на 2011 г. се предвижда към здравната каса да преминат поетапно и останалите медикаменти, сред които са лекарствата за онкологични заболявания, хемофилия и др., осигурявани от МЗ, за да се гарантира по-добрия достъп на пациентите до тях.
С други думи променя се процедурата, по която лекарствата се покриват от държавата. От следващата година те ще се финансират от здравната каса автоматично, след като попаднат в позитивно-реимбурсната листа. В момента редът е по-усложнен. МЗ няма право веднага да покрива медикаментите, след като са включени в позитивно-реимбурсната листа, а трябва да провежда допълнителни търгове. При тези процедури обаче се губят по няколко месеца и не всички медикаменти от един вид са налични за пациентите. МЗ има право да покрива само тези, които са спечелили търга, тоест предложили са най-ниската цена.
За да няма прекъсване в терапията на пациентите при прехвърлянето на медикаментите за лечение на редки болести, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане след трансплантация, МЗ ще осигури нужните количества и за месец януари.

ОБЯВИХА НОМИНИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ЖИВОТА” България е една от малкото европейски държави, която отчита растеж в употребата на амфетамини във всички възрастови групи

На 16 Ноември, Международният ден на толерантността, окончателно станаха известни всички номинирани журналисти, които ще продължат да се състезават за големите награди в международния конкурс „Пристрастени към живота”. Измежду материалите, изпратени за участие, жури от четирите държави – организаторки България, Македония, Франция и Унгария избра 17 журналистически материали.
„Надяваме се, че с този конкурс успяхме да постигнем целта си да предизвикаме интереса на журналистите и обществеността към проблема, защото той е изключително сериозен, особено у нас. Според последни данни, докато в болшинството европейски държави съобщават за запазване на нивата на употреба на амфетамини спрямо предишните години, то в България продължава да се наблюдава растеж във всички възрастови групи, особено сред учениците и младите хора (15 – 34 години)” - заяви Деница Сачева, член на международното жури.
За финала се класираха следните журналисти със следните материали:
България
·       Екипът на Боян Димитров и Йордан Йочев, в. Монитор за "Течна дрога залива морето";
·       Веселина Божилова, Zona.bg  за "Хапче за купон - хапче доживот";
·       Златина Георгиева, сп. Грация за "Амфетамините - ефектни пируети върху тънък лед или кръговрат на опасно удоволствие, от който не можеш да се измъкнеш";
·       Искра Ценкова, сп. Тема със статията "Йероглифът ку или силата да вървиш напред";
·       Мария Спирова, сп. "Glamour" за статията "Танцувала ли си с хапче?".
Македония
·   Владимир Петрески, www.spic.com за „Амфетаминният ад на нещастния студент”
·   Душица Николич, блог mushicka за „Чудовищата на новия век”
·   Кристина Озимец, сп. „Форум” за „Моят живот без мен”
·   Миомир Серафинович, сп. Форум за „Преследването на белия змей”

Франция:
·      Вили льо Деван, www.Liberation.fr за „Мефедрон – прощално пътуване, поръчано по Интернет”;
·      Мари-Жоел Гро, www.Liberation.fr за „Помолиха френския министър на здравеопазването да разреши създаването на специални стаи за употребяване на наркотици”;
·      Оливие Бонан,  сп. Le Journal du sida за „Спринцовка в тревата”
Унгария
·      Вероника Минк, www.index.hu за „Отсъдиха – мефедронът да бъде забранен”;
·      Даниел Ак, Тамаш Ботош, www.index.hu за „Експеримент с мефедрон – новият парти наркотик”;
·      Мелинда Жолт,  www.index.hu за „Наркоманите – имате право да запазите мълчание”;
·      София Иваний, www.mancs.hu, за интервю с Джейсън Фарел „Нещо, което в действителност ще им хареса”;
·      Шандор Ясберений, www.mno.hu за „Джина и нейните приятели – синтетични наркотици без рецепта”;
На 19 Ноември предстои вторият етап на конкурса, когато номинираните материали ще бъдат оценени от международно жури в състав – Оливър Вуйович, генерален секретар на SEEMO и председател на журито; Джон-Питър Коулс; Деница Сачева; Дария Очерет и Петер Сароши.
Победителите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 26 ноември. Ще бъдат раздадени четири награди на стойност от по 1000 евро всяка за най-добрия материал от всяка държава.
Конкурсът е част от проект „Пристрастен към живота” - международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини”. Проектът се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност” и включва разпространението на верижни имейли с полезна информация, международен конкурс за журналисти, 5 езичен специализиран информационен портал www.addicted2life.eu/, както и активна кампания в социалните мрежи Facebook, най-посещаваните тийнейджърски и здравни форуми, и др. 
Партньори на кампанията са: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, Програмата, roditeli.bg – портал за бъдещи и настоящи родители, zdrave.net, znam.li 
-----
Какво представляват амфетамините?
Амфетамините са група от вещества, известни като стимуланти. Те повишават и ускоряват дейността на централната нервна система. Имат ефект и върху сърдечносъдовата система – ускоряват сърдечната честота (пулса) и повишават кръвното налягане. В малки дози повишават енергията, което се изразява в повишено внимание и бодрост. Те са вещества с висок потенциал за формиране на зависимост.
Данни за употребата на амфетамини за Европа и в частност  за България
Според данни от годишния доклад на центъра на ЕС по наркотиците за 2010, тенденциите в употребата на амфетамини в Европа като цяло е към запазване на нивата от предишни години. Единствените държави, които докладват увеличение на употребата с повече от един процентни пункта за възрастова група (15-34 години) са България (от 0.9 през 2005 до 2.1. през 2008 и Чешката република - от 1.5% през 2004 г. до 3,2% през 2008 г.).
България и Латвия са едни от малкото държави, които отчитат нива на употреба над средните за Европа – във възрастова група (16 – 17 години) - 6 %.

Булки канят за участие в конкурса „Нашата най-романтична история”



Четири млади дами в булчински рокли агитираха посетителите на търговски център The Mall за участие в интернет конкурс за най-романтична история с любимия човек. Победителят в конкурса за най-романтична история , който се организира от телеком оператора blizoo и женския ТВ канал TLC, ще спечели екскурзия до Доминиканската република.
 
Срокът за участие e от 1-ви до 28-ми ноември 2010 г. 
Всеки може да разкаже накратко своята история, преживяна заедно с половинката, и да я качи със снимка на адрес в интернет http://4svatbi.blizoo.bg/.

 ---
В края на октомври 2009 г. EQT V (EQT), водещ европейски фонд за дялово инвестиране придоби КейбълТел и Евроком  -  двата най-големи кабелни оператори в България. Общата стойност на двете транзакции възлезе на над 200 милиона евро, което нарежда сделката сред най-значимите в България за 2009 година. През май 2010г. компанията се ребрандира, като новото и име е blizoo.
Компанията е телекомуникационен оператор, който предлага интегрирани комуникационни услуги за дома - кабелна, цифрова ТВ, Интернет и телефонна услуга. Тя притежава най-голямата национална опорно-оптична мрежа, която свързва най-важните регионални центрове в страната. Тя оперира в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Шумен, Плевен и Стара Загора, в някои значително по-малки градове като Габрово, Пазарджик и Кюстендил и в общо над 40 града в цялата страна.