Translate

петък, 26 февруари 2021 г.

Иновативно неоперативно лечение при ранен стадий на рак на простата се прилага в Онкологичния център на МБАЛ “Уни Хоспитал”

Той е единственият на Балканите, 8-ят в Европа и 11-ят в света, в който се прилага този тип лечение

 

 

Иновативен неинвазивен метод на лечение при ранен стадий на рак на простата се прилага в
Онкологичния център на МБАЛ
Уни Хоспитал от началото на 2021г. Отделението по лъчелечение е единственото в страната, което разполага със системата Varian Calypso за провеждане на радиохирургия при ранен простатен карцином.

Системата Калипсо улавя и най-малкото движение на простатата чрез три миниатюрни магнита, поставени в тумора, и подава информация в реално време към линейния ускорител /машината, която облъчва/. Ускорителят коригира насочваните лъчи така, че туморът в простатата да бъде облъчен изключително прецизно, като в същото време бъдат пощадени и предпазени здравите околни тъкани. 

По думите на д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение на МБАЛ Уни Хоспитал, бурното развитие на технологиите в последните 5 години е довело до възможността пациентите им да бъдат лекувани минимално инвазивно при висока прецизност и висока успеваемост. Пациентите и лекарят вече могат да избират от няколко метода на лечение. До момента основните методи за лечение бяха хирургичния, перкутанното лъчелечение и брахиитерапията.

Началникът на Онкологичния център д-р Росица Кръстева споделя:

-Ранното диагностициране значително увеличава успеха на лечението и ни позволява да контролираме заболяването от самото му начало.

Varian Calypso System е подходяща за провеждане на лечение при пациенти с ранен рак на простата и е алтернатива на хирургичното лечение. Времето на терапия се съкращава сериозно и пациентът преминава през само пет процедури на лечение, при липсата на странични лъчеви реакции.

Първият пациент, преминал през успешно лечение с радиохирургия на простен карцином в Онкологичният център на МБАЛ Уни Хоспитал, е на 50г. от град Ямбол. След оплаквания, свързани с простатата, и проведена консултация с уролог, при пациента е установен ранен стадий на простатен карцином. Мъжът избира радиохирургията пред оперативното лечение  като по-щадящ и безболезнен метод, с по-малко странични ефекти. Месец след терапията пациентът е в добро състояние при липса на странични ефекти.

Рискът от поява на рак на простната жлеза се увеличава с възрастта. Над  80% от карциномите на простатата се диагностицират при мъже, навършили 69 години.

Простатният карцином е втората причина за смъртност при мъжете след белодробния рак. Именно заради това профилактиката заема централно място в борбата срещу заболяването.

Д-р Кръстева съветва всеки мъж над 50 години годишно да минава на  профилактичен преглед. А ако са налице някакви оплаквания - задължително да посети уролог. По този начин може да се гарантира навременно диагностициране и да се предложи оптимален план за лечение.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар