Translate

петък, 26 февруари 2021 г.

Пациентите с муковисцидоза у нас вече имат достъп до генно-модифицираща терапия

 

 

Доц. Гергана Петрова, педиатър в УМБАЛ „Александровска”, член на Експертната комисия за комплексно медицинско наблюдение на деца с муковисцидоза:

-В България с муковисцидоза са диагностицирани общо 230 души. От тях 133 /73 под 18 години и 60 над 18 години/ се проследяват в УМБАЛ „Александровска“. Изписват им се лекарствени протоколи, а пациентите под 18 години при нужда се хоспитализират.

През 2019г. за първи път у нас започна лечение с генно-модифициращ медикамент - Калидеко /ивакафтор/ първоначално при едно дете,но  вече се лекуват 4. Останалите пациенти у нас подходящи за тази терапия, са двама и са над 18 години. Лекарството се използва в Европа от 2012г..

През 2020г. бе въведен препаратът Оркамби /ивакафтор/лумакафтор/ при 9 деца. Лекарството се използва в Европа от 2017г.Подготвят се документите на още деца. Общо за цяла България 87 са потенциалните пациенти за това лечение, ако са със запазена чернодробна функция.

Миналата година започна и лечение с Кафтрио /Ивакафтор/елексакафтор/ тезакафтор/ в комбинация с Калидеко при един пациент, като терапията даде изключително добри резултати – той наддаде 10 кг за 1 месец. Още 2 жени над 18 години се лекуват с този медикамент, те са в листата за белодробна трансплантация.

Общо за цяла България има 78 пациенти /плюс пациентите подходящи за Оркамби, но не отговарящи на него/, които са потенциално подходящи за това лечение, ако са със запазена чернодробна функция. Лекарството се използва в Европа от август 2019 г. Подготвят се  документите на още едно дете, така постепенно ще се включат всички, които биха имали ефект от лечението.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар