Translate

сряда, 24 февруари 2021 г.

Къщичка на Пижо и Пенда посреща Баба Марта в Търговище, а децата от ЦСОП майсторят в арт работилница

 

 

Най-българският празник, който като усукана мартеница свързва българите от цял свят с традициите и съвременността, и тази година ще се състои навръх Баба Марта в центъра на Търговище.

Фестивалът на мартеницата поради Covid-19 се провежда на няколко етапа в антиепидемична среда, като началото поставиха възпитаниците на Център за специална образователна подкрепа с директор Йорданка Маринкова. Прекрасни мартеници и рисунки изготвят учениците от ЦСОП, благодарение на високо квалифицираните творци-педагози Иван Иванов, Таньо Даскалов и Радка Йорданова. Те са и първите участници в конкурса за детска рисунка „Нарисувай Баба Марта“, като от най-талантливите детски творби ще бъдат отпечатани картички - красиви послания за здраве.

Инициативата с детския център стартира от миналата година по идея на Ивайло Христов, който мнозина в Търговище познават като коафьор в миналото, а сега работи в сферата на пожарната безопасност. От 21 години Ивайло изработва мартеници, като пренася арт импровизацията във възраждането на българските традиции, свързани с Баба Марта.

За първи път миналата година той направи Къщичка на Пижо и Пенда, която тази година ще е в центъра на града, но разхубавена – изрисувана от ученици от 2-ро СУ „Проф. Никола Маринов“. 

„За 1 март ще бъде украсена с най-хубавите творби от децата, участвали в конкурса – така ще направим „Първомартенска изложба под открито небе“. Самият аз съм завършил това училище – профил „Изкуство“ с пиано, и желая творчеството, благотворителността и красотата да са водещи, още повече след тази тежка пандемична обстановка. Иска ми се да помагам на другите чрез изкуството. Боли ме, че

човечността и българщината сякаш закърняха напоследък“, споделя инициаторът на инициативата „Празник на мартеницата в Търговище“ , който потърси за съдействие Националния арт и фолклорен център „Нестия“, който навръх 1 март пред къщичката на Пижо и Пенда ще изнесе богата фолклорна програма, възстановки на празника и ще прикани жителите на Търговище на Първото антипандемично хоро-мартеница.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар