Translate

понеделник, 3 февруари 2020 г.

Загуба на обоняние и промяна на почерка издават болестта на Паркинсон


Невролозите диагностицират вече късната фаза на заболяването по нов метод

Над 600 пациенти преминаха през неврологични прегледи, които се проведоха в рамките на кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“. Невролози от 7 града в страната консултираха безплатно в последните няколко месеца хора с паркинсонова болест.
Резултатите от кампанията показват, че по-голям е процентът на мъжете, посетили безплатните прегледи /348 души, или 56%/, спрямо този на жените /270, или 43%/. Средната възраст на хората, консултирани в кампанията, е 72 години.
Част от пациентите, потърсили медиците за консултация, се оказват разтревожени без основание, според лекарите. Причината е в често срещаната заблуда, при която възрастните хора приемат старческото треперене на ръцете за симптом на паркинсоновата болест. Намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане се нареждат сред нетипичните симптоми за това заболяване, поясняват те и твърдят, че близо 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10%, или 1200, са в напреднал стадий на заболяването.
Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване и с времето навлиза в късната си фаза, когато ефектът на обичайното лечение с перорални медикаменти започва да намалява. Все още у нас се бави диагностиката на напредналата фаза на заболяването. Невролозите съветват пациентите, че, за да разберат дали са навлезли в напреднал етап на болестта на Паркинсон, могат да приложат своеобразната формула „5-2-1“. Тя означава наличие на 5-кратен прием на лекарства, 2 или повече часа скованост на ден и 1 час с неволеви движения – дискинезии. Щом са налице тези критерии, съвременната медицина предлага възможности за включване на нови методи за по-добър контрол на заболяването, като най-богат е опитът с пациентите на леводопа/карбидопа интестинален гел. В България разполагаме с всички съвременни медикаменти за паркинсонова болест, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се заплаща изцяло от здравната каса.
Всички пациенти могат да се обърнат към лекарите, участвали в кампанията, за да потърсят навременна помощ и консултация, на следните контакти:
-София, МБАЛНП „Св. Наум“, д-р Чорбаджиева и д-р Каменова, тел. 02 970 23 00;
-София, УМБАЛ „Александровска“, доц. Григорова и д-р Петрова,тел. 02 923 06 65;
-Пловдив, УМБАЛ „Св. Георги“, проф. Пенка Атанасова и д-р Костадин Чомпалов, тел. 0882 212 449 ;
-Варна, УМБАЛ „Св. Марина“, проф. д-р Ара Капрелян, тел. 052 978 324;
-Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“, д-р Цветана Асеникова, тел. 056 896 262;
-Плевен, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Клиниката по неврология, доц. д-р Мая Дановска, д-р
Диана Маринова и д-р Десислава Маринова, тел.  064 886 275;
-Стара Загора, д-р Илария Петкова, СИМП, тел. 042 630 036;
-Русе, д-р Елена Вачева, частен кабинет, тел. 0888 768 623;
-Русе, д-р Тихомир Грозев, ДКЦ 1, ул. „Независимост“ 2, неврологичен кабинет, ет.3.

Няма коментари:

Публикуване на коментар