Translate

четвъртък, 6 юни 2019 г.

National Geographic отбелязва 75-тата годишнина от десанта в Нормандия с въздействащо съдържание, посветено на втората световна война


Премиерите в тематичната програма включват - „Пресушаване на океана: Десантът в Нормандия“, „Последната битка на Хитлер“, „Очевидец: Десантът в Нормандия“ и „Кралят, който заблуди Хитлер“.Специалната програма, посветена на годишнината, ще се простре в три поредни четвъртъка и ще започне с премиера на 06.06.2019 г. от 21:55 часа по National Geographic

Светът изживява петата година от Втората световна война, когато на 6 юни 1944 г. западните съюзнически сили пресичат Ламанша и щурмуват немската отбрана през силно укрепените плажове на Нормандия, Франция. Войските нахлуват по суша, море и въздух с мащабна атака, носеща кодовото наименование операция „Овърлорд“. Светът познава този щурм като Десантa в Нормандия /D-Day/, сочен за началото на края на Втората световна война. Инвазията позволява на Съюзниците да навлязат в територията на Франция. В резултат, през август 1944 г., Западна Европа е освободена от немската нацистка окупация. Краят на Втората световна война настъпва през следващата година.
National Geographic отбелязва 75-тата годишнина от решителната битка в Нормандия с месец, изпълнен с въздействащо съдържание, посветено на Втората световна война. Премиерите в тематичната програма включват „Пресушаване на Океана: Десантът в Нормандия“, „Последната битка на Хитлер“, „Очевидец: Десантът в Нормандия“, „Кралят, който заблуди Хитлер“ и още продукции на National Geographic. Специалната програма стартира с премиера на „Пресушаване на Океана: Десантът в Нормандия“ на 06.06.2019 г. от 21:55 часа.
Продукцията „Кралят, който заблуди Хитлер“ показва невиждани досега документи, включително кореспонденция, откъси от дневници и тайни писма от самия крал Джордж VI. Представени са и нови интервюта, даващи различна перспектива към историята за измамата, заблудила Хитлер.  
Предаванията ще бъдат излъчени по National Geographic в 172 държави, на 43 езика. 
Специални предавания, включени в маратона, посветен на годишнината:
Пресушаване на океана: Десантът в Нормандия
06.06.2019 от 21:55 часа
С помощта на висококачествени сонарни технологии, уникална експедиция за картиране на потопените съюзнически кораби край бреговете на Нормандия разкрива зашеметяващи изображения от дъното на Ламанша.
Очевидец: Десантът в Нормандия
06.06.2019 от 22:55 часа
Един прочут ден. Петима герои. Пет ключови момента от Десанта в Нормандия, които променят курса на Втората световна война, ще бъдат разказани през погледа на хората, променили хода на събитията. В този филм са използвани редки архивни кадри, драматични инсценировки и писмени извори на очевидци, както и личните спомени на нашите петима герои. Това е историята на Десанта в Нормандия, неразказвана по този начин досега.
Кралят, който заблуди Хитлер
20.06.2019 от 21:55 часа
Този забележителен филм ни дава ексклузивен поглед към нови документи – тайни писма,
кореспонденция и откъси от дневници – за Десанта в Нормандия, които хвърлят нова светлина върху измамата, заблудила Хитлер. В един разказ за двойни агенти и примамки, разследването разкрива за първи път самоличността на най-тайния от всички агенти: крал Джордж VI. Разкрива и как тогавашната кралица и бъдещата кралица Елизабет II били включени в хитрия план и как кралското домакинство успява да загуби една от най-големите британски тайни на Втората световна война. 
Последната битка на Хитлер
20.06.2019 от 22:55 часа
На 6 юни 1944 година Съюзниците най-сетне изпращат войски в Нормандия, за да отворят западния фронт.
Въпреки първоначалната изненада от десанта и напредването на войските на Съюзниците, лоялното нацистко население и войски са решени да направят непробиваем обръч около градовете, селата и укрепленията на окупирана Европа, за да бранят Третия Райх. Това са истории на отчаяни битки, водени на ръба на загубата, битки не просто за победа, а за оцеляване.
Още предавания, включени в програмата:
-По следите на крайцера „Индианаполис“
13.06.2019 от 21:55 часа
Проследете тази научно-детективска история, която ще разкрие детайли около откритието на останките на американския крайцер „Индианополис”, които се намират на 6 км под водата във Филипинско море. Потъването на крайцера в последните дни на Втората световна война е най-големият и трагичен инцидент във военноморската история на САЩ. Ще станете свидетели на невиждани досега архивни материали, компютърно генерирани изображения, свидетелства на оцелели, мнението на историци и зашеметяващи кадри от подводната експедиция до запазените останки.
-СС отблизо: Възход към властта
13.06.2019 от 22:55 часа
По време на Втората световна война, армия от хора, считащи себе си за "расов елит", тероризира цяла Европа. 70 години по-късно някои бивши членове на СС осъждат поведението си през войната, докато други все още вярват, че ужасяващите им действия са били оправдани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар