Translate

сряда, 5 юни 2019 г.

Експерти предупреждават: “Въздухът през лятото е не по-малко опасен от въздуха през зимата”


Български компании декларират приноса си за чист въздух


Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и действия за опазване на околната среда. От 1974 г.  насам той се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда.Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбеляза Световния ден на околната среда с лекция имащо за цел да информира обществото ни какви са опасностите от мръсния въздух, който дишаме ежедневно,кои са здравословните проблеми, до които той води и какъв в приноса на бизнеса за чистия въздух.
Тази година темата бе - „Замърсяване на въздуха“ - именно заради плашещия факт, че  92 % от хората по света не дишат чист въздух.
Като старт на серия от инициативи, свързани с тазгодишната тема на Световния ден на околната среда,  Българската мрежа на Глобалния договор на ООН проведе среща под надслов “Да завъртим колелата за повече въздух”, на която присъстваха  представители на български компании, инфлуенсъри и журналисти от български медии.
По време на събитието бяха засегнати темите - как може да бъде ограничен проблемът със замърсяването на въздуха, как той се отразява на нашето здраве и какви са практиките на компаниите членки на БМГД за намаляване на екологичният им отпечатък в природата.
 Гост-лектор на форума бе пулмологът д-р Александър Симидчиев - председател на сдружение “Въздух за здраве” . В част от презентацията си той коментира общата заблуда на хората, че въздухът през лятото е по-чист от този през зимата:
Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист, защото в този период силното слънце задейства повече химични реакции и се образува озон в ниските части на атмосферата, който дразни дишането и е токсичен. Озонът е “добър” само, когато е високо в горните слоеве на атмосферата”, подчерта той.
Доц. д-р Михаил Околийски от офиса на СЗО в София сподели, че девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита мръсния въздух за най-голям екологичен риск за здравето, след тютюнопушенето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. За да подобри качеството на въздуха, трябва да се справим с многото източници на замърсяване на въздуха.
Според проучване на СЗО повече от 400,000 българи страдат от астма, а над 10 000 българи умират у нас ежегодно вследствие замърсяването на въздуха.
„Грижата за околната среда е сред основополагащите принципи на Глобалния договор на ООН и българските компании, членове на инициативата, имат отговорно и чисто производство, дейност ии отношение, спазват екологичните стандарти, вземат мерки и правят големи инвестиции в технологии в тази посока“, каза  Огнян Траянов, председател на БМГД въз основа на представените добри практики от компаниите
На събитието компаниите членки на сдружението споделиха с присъстващите данни свързани с практиките им за намаляване щетите, които биват нанасяни на околната среда следствие глобализацията и все по-голямото потребление на стоки и услуги от хората. С тези си добри примери те доказаха, че българският бизнес вече е на друго ниво, в което се работи с отговорност, прозрачност и мисъл за бъдещето. ”Бизнесът - сила за доброто” е послание, което е в основата на всички практики на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.


Няма коментари:

Публикуване на коментар