Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

Нестле България и компаниите членове на инициативата „Алианс за младежта“ в България осигуряват над 6500 възможности за работа и обучение от 2014 г. насам



„В Нестле вярваме, че помагайки на младите хора, ние се грижим за бъдещето. Това е наша отговорност и аз бих искал да кажа едно голямо „благодаря“ на всички партньори за подкрепата и успешното сътрудничество. Днес, три години след като поехме ангажимент да работим съвместно за справяне с младежката безработица, сме щастливи да заявим, че изпълнихме успешно плановете си. Вярваме, че активните партньорства както от страна на бизнеса, така и от страна на институциите са решението. Ще продължаваме да работим усилено в тази посока. Нестле поема ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г. като предложи възможности за работа и учене на над 300 млади хора“, обяви изпълнителният директор на Нестле България Емануел Артур по време на кръгла маса за представяне на резултатите от българското участие в инициативата. На събитието присъстваха Н.Пр. Денис Кнобел – Посланик на Конфедерация Швейцария у нас, Меглена Кунева Министър на образованието и науката, Дончо Барбалов – заместник-кмет на Столична община,
Стамен Янев изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Милена Георгиева заместник-изпълнителен директор на Агенция по заетостта, представители на НБУ, УНСС, компаниите членове на „Алианс за младежта“в България, както и млади хора до 30-годишна възраст. Евродепутуатът Ева Паунова отправи специално видео-послание към членовете на Алианса и всички млади българи.

Професионалното образование не е добре комуникирано у нас, а то трябва да стане престижно. Това е много важен елемент и за родителите, и за децата при избора на учебно заведение“, –сподели Министър Кунева.
За да спомогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Нестле пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за младежи на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. Като активен участник в инициативата, Нестле България се ангажира да наеме 330 млади хора в рамките на същия период (по 110 на година). Те ще имат възможност да работят на различни нива и в различни отдели на компанията – от производство и администрация до продажби, маркетинг, финанси, технологии, изследване и развитие.
Днес над 2 900 млади хора се възползват от стажантските програми на партньорите в Алианса. На 16 септември 2016 г. Нестле България АД, Фесто Производство ЕООД и ЧЕЗ България ЕАД, заедно с Алфалифт ООД, ЛЕМ България, Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД откриха първата паралелка за дуално обучение по специалността „Електрообзавеждане на производството“ в Професионална гимназия по механоелектроника „Никола Вапцаров“ – като част от проект „Домино“, разработен по швейцарски модел. В рамките на проекта всяка от компаниите поема ангажимент да осигури на определен брой ученици възможност за стаж по време на обучението в училище.
Компаниите разработиха редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж и по този начин да им помогнат да се реализират на пазара на труда. В контекста на трудната икономическа обстановка „Алианс за младежта“ се ангажира да работи съвместно със законодателния и образователния сектор, за да помогне на младите хора да развият уменията си в бизнеса и да намерят работа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар