Translate

вторник, 13 декември 2016 г.

Българска хранителна банка стартира първата си национална дарителска кампания „Стани един от нас. Дари надежда!“



в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната.
Целта е повишаване на обществената информираност, за да може Българска хранителна
банка* (БХБ) да продължи да бъде свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея. 
По данни на БХБ у нас се унищожава ежегодно около 670000 тона годна за консумация храна. Същевременно гладът е ежедневие, както за всяко 4-то българско дете, така  и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден.
Статистическите данни за бедността в България са красноречиви - над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец, а над 51% живеят в материални лишения.
„Обемите на дарените храни постоянно нарастват. БХБ е изправена пред предизвикателството да оползотворява увеличените количества при същите ограничени финансови ресурси и едва четирима служители. Макар и да отчита ръст от 66% на желаещите да дарят труд, организацията ежедневно има нужда от доброволци, които да участват в сортирането и разпределянето на дарената храна“, коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.
В тази връзка тя отправи апел към всички желаещи да подпомогнат дейността им финансово, като се включат в DMS кампанията – „Стани един от нас. Дари надежда!“ и дарят средства, чрез кратко SMS съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. 
С всеки 1 дарен лев, БХБ ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение, подчерта Миланова.
--------------
*БХБ оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност. За петте години до момента банката е спасила над 1200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната. През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35% повече нуждаещи се.
С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г., организацията очаква поне двоен ръст на обемите. Към момента през складовете на организацията ежедневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна.
Сред  дарените храни, най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения.
От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.


Няма коментари:

Публикуване на коментар