Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

В София се проведе Десета Национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”



Тя се осъществи от Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори”. В нея взеха участие д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор, Иванка Кръстева, подуправител
на НЗОК, Деница Сачева, зам.-министър на Министерство на труда и социалната политика, Ана-Мария Виламовска, секретар на президента по иновационна и здравна политика, д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС, проф. д-р Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска” и председател на Фондация “Здравни проблеми на малцинствата”, представители на държавните институции, национални консултанти, изтъкнати медицински специалисти, представители на регионалните здравни инспекции, здравни медиатори, партньори от неправителствения сектор и представители на ГлаксоСмитКлайн.
Събитието бе официално открито от г-жа Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към 43-то НС.
Основна тема на срещата бе развитието на здравномедиаторната програма в България, чрез проекти на регионално и национално ниво, както и работата на здравните медиатори сред уязвимите общности в различни региони на страната. Акцентът бе поставен върху споделянето на опит и добри практики в сътрудничеството между здравни медиатори, институции и медицински специалисти в работата за подобряване на качеството и достъпа до здравни грижи и услуги.
От изнесените данни стана ясно че през тази година в страната работят 195 здравни медиатори на делегиран бюджет към 113 общини, а при стартиране на проекта през 2012 г. те са 109.
Освен България проектът обхваща Румъния, Словакия и Унгария.
Генералният директор на ГлаксоСмитКлайн г-н Николаос Ксидиас бе категоричен, че
компанията ще продължава да подкрепя развитието на проекта. Той сподели, че ролята на здравните медиатори е изключително важна поради факта, че те принадлежат към общностите, за които работят и добре познават техните проблеми и нужди. Това е причината да са успешни партньори на уязвимите групи и институциите за подобряване на достъпа до здравеопазване. 
По време на форума бяха представени резултати и от проекта “Заедно за по-добро здраве”, изпълняван в България, Унгария, Словакия и Румъния, чиято цел е да съдейства за утвърждаването и развитието на професията “здравен медиатор”.
Беше представена още и Международната програма PHASE за обучение на деца за подобряване на личната им и обща хигиена. Бяха обсъдени, както значението на съвместната работа на здравните медиатори с лекарите от различни лечебни заведения и регионалните здравни инспекции, така също и положителните резултати от работата в екип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар