Translate

петък, 11 март 2016 г.

Прякото договаряне остава единствения начин за работа на болниците с НЗОК



В писмо до управителя на здравната каса Националното сдружение на частните болници настоява за коренна промяна в модела на договаряне.
От сдружението искат спешна среща с управителя и експертите на НЗОК за изготвяне на правила за извършване на медицинските дейности.
-В момента единствената възможност лечебните заведения да продължат да обслужват здравноосигурени пациенти е прякото договаряне на НЗОК с изпълнителите на болнична медицинска помощ, заявява в писмото д-р Николай Болтаджиев – председател на НСЧБ.
Според него след решението на Конституционния съд и отменянето на чл. 40 от Закона за здравното осигуряване за разделяне на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет, нормативният хаос в системата на здравеопазването допълнително се задълбочава. Причината е, че заедно с чл. 40, автоматично отпада и Наредба 11, която регламентира работата по клинични пътеки и клиничните дейности в болниците. Д-р Болтаджиев пояснява, че е отменен и предходният нормативен акт – Наредба 40 и затова към момента работата на болниците по договор с НЗОК  остава неясна и законова нерегламентирана.
Управителният съвет на Националното сдружение на частните болници призовава управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов разговорите да започнат максимално скоро, тъй като е необходимо регламентиране на болничното лечение на здравноосигурените пациенти, каквото настоящата законодателна база не предлага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар