Translate

сряда, 9 март 2016 г.

Педиатричната клиника на Националната кардиологична болница – „разкрасена” от „Приказки без край”



Преподаватели от специалност „Дизайн на детската среда“ към Националната
художествена академия (НХА) разкрасиха педиатричната клиника на Националната кардиологична болница (НКБ).
Благодарение на проекта, коридорът на клиниката вече е декориран с весели и причудливи изображения на клоуни и смешници. Образите са раздвижени в типични за клоунадата пози, съпроводени от изображения на цветя, пеперуди, птици и животни. Тяхната задача е да провокират децата към положителни емоции и преодоляване на чувството за страх, което обикновено съпровожда престоя на децата в болничната среда.
Преградните витрини в преходните помещения на залите за най-малките пациенти са изпълнени с весели образи на усмихнати слънца, звезди, летящи балони и животинки. Разположени в горната част на остъклените витрини, те дават възможност на персонала активно да следи състоянието на лекуваните деца, като същевременно създават положително настроение.
В болничните стаи са разположени декоративни пана, представящи образност близка до детското възприятие. Предстои изпълнението на декорации и в залата за игра и занимания.
Проектът е реализиран в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“ и е в изпълнение на плана за 2015 г. за облагородяване на дворните пространства и създаване на приветлива болнична среда за малките пациенти.
------
Националната инициатива „Приказки без край“ се реализира в България от месец ноември 2012 г. от ГлаксоСмитКлайн и „Панадол Бебе“ с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Медийни партньори са bTV, Нова телевизия и Нет инфо.
Целта на инициативата е да намали болничния стрес и да подобри престоя на децата в лечебните заведения с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки. До момента към инициативата са присъединени 14 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а екипите на „Приказки без край“ върнаха усмивките на повече от 9000 малки пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар