Translate

сряда, 9 март 2016 г.

В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска" - Световна седмица за борба с глаукомата



Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация
(WGPA).
От 7 до 12 март т. г., от 14 до 18 ч., в клиниката ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома и катаракта.
Направление по НЗОК не се изисква, а телефона за информация и записване е - 02/9230 415.
У нас няма регистър и точна статистика колко точно са пациентите с глаукома. В световен мащаб обаче се счита, че има 12 млн. болни и 7 милиона слепи в следствие на глаукома. Очаква се до 2020 година тази цифра да нарасне до 20 милиона.
Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома” акцентира, че държавата се е оттеглила напълно от грижата за пациенти с глаукома, а много от възрастните хора, дори и при установено заболяване, отговарят просто „нямам пари”, с което изчерпват въпроса, тъй като са изправени пред тежък избор –да лекува сърцето, диабетът или зрението.
През 2015 г. по инициативата на пациентската организация „Слънцето е за всички” е осигурила безплатни прегледи на 3500 души из цялата страна, като при голям процент от тях са открити глаукома и катаракта.
Нужна е информираност и от редовно извършване на прегледи, тъй като глаукомата може да засегне всички възрасти. Между 12 и 19% от посетилите очните кабинети се оказват болни от глаукома, за съжаление голям брой от пациентите имат висока честота на развитие на болестта, коментира доц. Наталия Петкова, председател на Националната глаукомна асоциация.
По думите и у нас са разпространени всички групи лекарства за заболяването, но действителния проблем е липсата на реимбурсация. Така напр.в Румъния от години е 100% реимбурсирана консервативната терапия с капки.
Тя подчерта, че спестеното по отношение на зрение, не е спестено и не се връща никога, защото социалната цена на един ослепял е много по-голяма, отколкото цената на лекарствата.
Бъдещето е не само да се смъкване на вътреочното налягане. А най-вече до нервопротективните лекарства, генната диагностика и лечение - чрез генетичен тест да се открие дали е застрашен човек от поява на това заболяване. А слагането по няколко вида капки обикновено и то неправилно често ще бъде заменено от инжекция, която за седмица или месец ще замести ежедневните капки.
------
Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишеното вътреочно налягане, съдовите промени, хипертонията, захарният диабет, напредването на възрастта,дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.
Специалистите препоръчват хората над 40 годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. А пациентите с глаукома трябва да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца.
 ------
Очната клиника на УМБАЛ „Александровска" предлага всички съвременни методи за диагностика и проследяване във времето на цялостното очно състояние на глаукомно болните пациенти, в това число и състоянието на очната им повърхност. Двата най-нови апарата от последно поколение, с които е оборудвана клиниката, значително разширяват диагностичните възможности по отношение разпознаване формата на заболяването и дават голямо предимство в избора на терапия. Пакетът от изследванията се покрива напълно по НЗОК . Възстановен е и глаукомният диспансер за по-нататъшно наблюдение на засегнатите от заболяването. Всички пациенти, които иматустановена вече глаукома, могат да бъдат диспансеризирани в УМБАЛ „Александровска".

Няма коментари:

Публикуване на коментар