Translate

сряда, 25 март 2015 г.

Стартира национална образователна кампания Н2Обичам



6-8 чаши вода дневно за добра хидратация. Жаждата е закъснял синдром за дехидратация

Кампанията има за цел да представи ползите от добрата хидратация за човешкото здраве и е
съвместна инициатива на Сдружение „Аз обичам водата“, Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София и „Девин“ АД.
При недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие. Засилват се процесите на стареене, предупреди проф. Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София, при откриването на информационна кампания Н2Обичам. Поддържането на водния баланс в организма на човека е важно за доброто здраве, а обезводняването в резултат на недостатъчен прием на вода и течности води до намаляване на умствената и физическа работоспособност, нарушаване на вниманието и концентрацията, умора и главоболие, нарушена регулация на телесната температура и др. Жаждата е закъснял синдром за дехидратация, подчерта проф. Веселка Дулева, национален консултант на МЗ по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към
Националния център по обществено здраве и анализи.
„Приемайте ежедневно достатъчно количество вода (поне 6-8 чаши), в малки количества през целия ден“ е послание, включено към препоръките за здравословно хранене на всички възрастови групи. В пакета от законодателни мерки за здравословно хранене на децата в България, отглеждани в детски ясли, детски градини и училища приемът на течности се осигурява основно чрез предлагане на питейна вода“, добави още проф. д-р Дулева.
Интересни факти за водата и полезни съвети за хидратацията ще бъдат регулярно публикувани на уеб сайта www.h2obicham.bg и Фейсбук страницата H2Obicham. Скоро посетителите на сайта ще могат лично да задават своите въпроси до доказани специалисти в области като хранене, спорт и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар