Translate

четвъртък, 25 юли 2013 г.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС: Държавата е най-големият нарушител

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова трябва да установи първо имали ги и в какви сметки фигурират тези пари, които бяха отклонени от здравната каса в предходните години.
През 2011 г. те бяха 9 млн. лв., а надсъбраните от вноски през 2012-а са повече от 80 млн. лв. Така че около 100 млн. лв. са замотани някъде, а това е сумата,  която може да  покрие тазгодишният дефицит.
От предварителните ми разговори с д-р Тодорова стана ясно, че до един момент тези финансови средства фигурират в счетоводните документи на НЗОК, но  после -изчезват. А по закон само надзорният съвет може да се разпорежда с тях, но няма до сега открито решение, по отношение на тях. Ако парите не се намерят, ще се наложи актуализация на бюджета на касата. Не трябва да се оставят плащания за догодина, защото това не е решение.
Второ преди въобще да става и дума за увеличение на здравната вноска, трябва да се види как държавата изпълнява задълженията си. Тя не плаща здравните вноски за лицата, които осигурява здравно върху целия минимален осигурителен доход, а върху половината. Това означава ли, че никога не са вдигани заплатите в армията, на държавните и цивилни служители и т.н.? Т.е. държавата е най-големият закононарушител по отношение на здравните вноски.
Накрая д-р Тодорова трябва да потърси и къде потънаха национализираните 1,4 млрд. лв. от осигуровки на българите. Това е най-голямата кражба досега, защото бе бръкнато в джоба на 6,5 млн. осигурени и им бяха взети трупани пари за здраве.


Няма коментари:

Публикуване на коментар