Translate

сряда, 24 юли 2013 г.

„Спешно здравно досие" вече и у нас



Предоставянето на бърза информация за здравословното състояние на пострадали в катастрофи ще може да се извършва, чрез „Спешно здравно досие”, съобщи Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, която заедно с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи реализира проектът ehelp.bg. Той се осъществява и със съдействието на МЗ, пътна полиция, МВР, ВМА, Изпълнителна агенция по
трансплантация и БЧК
„Спешно здравно досие" представлява виртуален пациентски профил и ще съдържа 12 медицински показатели на притежателя си като кръвна група, алергии, прием на лекарства, сърдечни и други хронични заболявания, диабет, близки лица за контакт и други, консултирани с национални консултанти и специалисти по реанимация и интензивно лечение, необходими на спешните екипи при реанимация на пострадали хора. То ще бъде от изключително значение при прием през спешните портали на болниците в цялата страна. През тях преминава 20 % от пациентския поток в лечебните заведения, където често пострадалият вече не е в състояние сам да даде медицинска информация на приемащия го екип. Само при пътнотранспортни произшествия у нас годишно загиват около 80 души поради ненавременно оказана медицинска помощ, или поради липса на важна медицинска информация за здравословното им състояние, необходима на спешните екипи при извършването на манипулации или реанимация, поясниха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
„Спешно здравно досие" може да си направи всеки по желание, след попълване на изискуемите формуляри и да си носи картата сред личните документи.
На задното стъкло на колата или на каската на моториста т.е. на притежателя на картата се залепя стикер, че притежава такава, обясниха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
Картата ще има идентификационен код, чрез който при инцидент ще може да се осигури достъп до цялата нужна информацията за пострадалия. Това ще става или чрез позвъняване на тел. 146, където след продиктуване на кода тя ще се съобщава или чрез сайта www.ehelp.bg, където след въвеждане на кода ще се получи достъп до нея. Така медицинските екипи ще имат още и допълнителна информция за и за това дали при смърт водачът иска да дари органите си. Всички лекари в спешните центрове са обучени как да търсят данните.
Поддържането на базата данни за срок от две години е срещу 20 лв. годишна такса. За децата под 14 години услугата е безплатна, а за тези от 14 до 18 години – за една година ще струва 10 лв., а за две – 15 лв.
Ще има възможност и за т.нар. разширено досие, в което всеки ще може да добавя информация, която сметне за необходима.
За повече подробности гражданите могат да се обаждат на тел. 0700 17 112.

Няма коментари:

Публикуване на коментар