Translate

събота, 6 април 2019 г.

Неправилните диети - причина за смъртта на близо 11 милиона души по света ежегодно


Диетите скъсяват живота при един на всеки пет души

Това сочат резултатите от ново мащабно проучване. Новият анализ на Лансет установява, че храната, която консумираме в нашето ежедневие може да бъде по-голям убиец от тютюнопушенето. Към момента неправилното хранене е причина за преждевременна смърт на един от всеки пет души на планетата. Храната раната, която ядем, води до по-ранната смърт на 11 милиона души по света ежегодно, показва анализ, публикуван в „Lancet“ и цитиран от ВВС.
Солта - независимо дали е в хляб, соев сос или в преработена храна - е най-опасна и съкращава най-голям брой животи. Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а  за „лошото качество“ на диетите, вредни за сърцето и причиняващи рак.
Последният анализ е използвал оценки на хранителните навици на хората от различни страни, за да определи колко често диетата е скъсявала живота им.
Опасните диети са три, а именно тези, които съдържат:
-Твърде много сол - три милиона смъртни случая;
-Твърде малко зърнени продукти - три милиона смъртни случая;
-Твърде малко плодове - два милиона смъртни случая;
-Ниските нива в храната на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски дарове и фибри са другите основни убийци.
„Ние откриваме, че диетата е един от доминиращите двигатели на здравето по света“, заявява за ВВС директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон проф. Кристофър Мъри.
Около 10 милиона от 11-те милиона смъртни случая, свързани с храненето, са поради сърдечносъдови заболявания и това обяснява защо солта е такъв проблем. Твърде голямото количество сол, прието с храната, повишава кръвното налягане и това от своя страна увеличава риска от инфаркти и инсулти. Солта има пряк ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна недостатъчност, когато органът не работи ефективно.
Зърнените продукти, плодовете и зеленчуците имат обратен ефект - те са кардиопротективни и намаляват риска от сърдечни проблеми.
Ракът и диабет тип 2 съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с диетата.
Според проучването сред здравословните храни, които липсват в повечето менюта по света, са ядките и семената. То показва също така, че се пият твърде много газирани напитки. 


 


Комедийният уеб сериал “Опасни секс игри” с щур нов сезон и неподражаем хумор


Алис, Вики, Грейс и Зоуи ще продължат да търсят истинската любов


Новозеландският комедиен уеб сериал “Опасни секс игри” се завръща с щур втори сезон и обещана доза неподражаем хумор всяка сряда във Vbox7.com. Четирите приятелкиневинната Алис, доминиращата Вики, спокойната Грейс и своенравната Зоуи отново ще се забъркат в цял куп комични и неудобни ситуации в търсене на истинската любов.
В премиерния епизод от втори сезон младите момичета празнуват първата годишнина от съвместното си съжителство като съквартирантки и започват забавно състезание помежду си, което ще предизвика неочаквани последици, които изобщо няма да са безобидни. Какво ще се случи с приятелките и коя ще успее първа да скрои номер на другите, гледайте в първия епизод от втори сезон на комедийния сериал. 
“Опасни секс игри” e един от най-номинираните за уеб продукции сериал, печелил награди от фестивали в цял свят, като със своя първи сезон стана любима поредица и на българските интернет потребители. В предстоящия нов сезон ролите отново са поверени на Холи Шърви (Алис), носеща приза за най-добра актриса в Portugal Film Festival през 2017, Луси Хеър ще влезе в кожата на уверената Вики, Джес Холи Бейтс ще играе уравновесената Грейс, а тима допълва Джес Сайър като бурната по нрав Зоуи.
Вторият сезон ще изправи четирите момичета пред нови предизвикателства и решения. Приятелките ще правят това, което умеят най-добре - да бъдат такива, каквито са, а доброто настроение и свежият хумор са налице.