Translate

сряда, 3 октомври 2018 г.

Осми национален протест под надслов "Системата ни убива", но този път с допълнението "Системата блокира"




Майките на деца с увреждания блокираха столицата. Те излязоха на осми национален протест под надслов "Системата ни убива", но този път с допълнението "Системата блокира". Поводът бе, че няма реформа в социалната система и изтече срокът, който майките бяха дали на депутатите да приемат три закона. Промените, за които са настоявали обаче, изобщо не влизат в проектозакона.
"Той обеща 3 закона на 1 октомври. Вие да ги виждате? Ако е обещал 150 милиона, ние не сме ги искали. Той си ги измисли. "Ето бе, ще ви дам 150 милиона лева", в типичния му стил. Искаме закони, искаме реформи, още от първия национален протест. Искаме оставки на всички, отговорни за положението", заяви протестираща майка в София.
По данни на протестиращите, демонстрации има в общо 12 града в страната.
Вместо исканите 105 милиона лева, правителството ще отпусне 150 милиона лева от новия бюджет за xоpата c yвpеждания. Тези пари са повече от целия бюджет за култура. Ами със социалния министър, който не дадоха да уволня да седнат и да направят реформата. Това заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му тези пари следва да се използват, за да се обезпечат трите нови закона за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, които предстои да влязат в парламента за разглеждане, като заинтересованите страни трябва да ги разпределят правилно.
Електронният регистър на хората с увреждане трябва да бъде готов до края на тази година трябва да бъде готов и. За регистъра в Агенцията за хората с увреждане са похарчени над 5 млн. лв., но той не работи…
Освен това месечната финансова подкрепа за хората с увреждания, която ще бъде обвързана с линията на бедността, ще влезе в сила още от 1 януари следващата година.
Ще бъде създаден специален орган, който да поеме функциите на Агенцията за хората с увреждания. Той ще прави така наречената индивидуална оценка.
Планира се да заработи и национален съвет, който да следи дали правата на българите със специални потребности се спазват. 
Засега отпада и идеята личната помощ да излезе в отделен закон.

Снимка: Л.Спиров, БГНЕС



Няма коментари:

Публикуване на коментар