Translate

понеделник, 1 октомври 2018 г.

От днес плащаме по-високи сметки за парно и топла вода


Между 2,28 и 8,57% се повишават сметките за парно и топла вода от днес до края на годината, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е увеличението на природния газ от 1 октомври с 13,89%.
Иванов поясни, че за битовите и бизнес потребителите на природен газ повишението няма да е с повече от 8%, защото таксите за достъп, пренос, разпределение и снабдяване остават непроменени. Поскъпването на топлинната енергия в София е със 7,97%, докато в Пловдив - с 8,57%.
Между 4 и 6% се повишава цената на парното и топлата вода в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Най-малко ще е увеличението във Варна - с 2,28%, посочи Иван Иванов. Промяна в цената на парното няма да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.
Цената на топлинната енергия се увеличи и от 1 юли. След днешното увеличение сметките за парно и топла вода ще се повишат средно с около 16% за София, в Пловдив - над 9%, в Плевен - с около 20%, Бургас - с около 22%, във Варна - с около 8%.
Цената на тока няма да бъде променяна от 1 октомври, изтъкна председателят на КЕВР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар