Translate

петък, 22 март 2024 г.

Фондация “Искам бебе” отбелязва 17-тия си рожден ден с мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки

 

На 24 март, в навечерието на Благовещение и 17-тия рожден ден на „Искам бебе“, съвместно с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, благотворителна мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria и мотористи от цялата страна, организираме мотошествие под надслов „Ти си Животът“ - в подкрепа на каузата за донорството на яйцеклетки, съобщиха от фондацията.

Тази година събитието е подкрепено от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” /ИАМН/ – агенцията, отговорна за управлението, координацията и контрола на трансплантацията и асистираната репродукция в България. Целта е да привлечем вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве сред младите хора и да подкрепим нуждаещите се, по пътя им към отговорното навременно родителство, съобщиха още от фондацията „Искам бебе“.

Домакин на информационното събитие е УНСС.

Програма:

11:00 часа - Събирателен пункт: паркинга до БНБ, София

11:30 часа – Отпътуване посока УНСС, Студентски град
12:30 – 13:30 часа – Информационно събитие за ситуацията в България относно нуждата от даряване на яйцеклетки, нормативната база и участие на пациенти - домакин Университета за Национално и световно стопанство

13:30 часа – Събиране и кетъринг пред ICON GYM & Health care /срещу входа на паркинга на УНСС/.

Каква е текущата ситуация?
Репродуктивното здраве е жизнено важно предизвикателство. Над 150 000 двойки в България имат проблем със зачеването на дете. Необходимостта от донорски генетичен материал е нарастващ проблем. Профилактиката на репродуктивното здраве, особено при младите жени, е от съществено значение, тъй като намаленият яйчников резерв често не се диагностицира. Информационната инициатива за профилактиката е ключова за осъществяване на мечтата за бебе.

Какви са последствията от това?
По данни на „Искам бебе“, нараства многократно броя на жените, които се обръщат за финансова и емоционална подкрепа към фондацията, а възрастта на тези, чиито репродуктивни предизвикателства налагат нуждата от донорска яйцеклетка – все повече намалява. Това обстоятелство прави необходимостта от донорски генетичен материал все по-голяма. Според ИА “Медицински надзор”през 2021г. са извършени 1429 процедури с донорски яйцеклетки , през 2022 - 1530, през 2023г. – 1787, което е между 10 и 12 % от общия брой на извършените процедури по асистирана репродукция на годишна база. Нуждаещите се от този подарък обаче са многократно повече.

Към каква промяна се стремим от фондацията?
Мисията на съвместната ни инициатива е да подкрепим всички, които живеят с мечтата за родителство. Целите на кампанията ни са фокусирани към преодоляването на две големи предизвикателства:
- На първо място, повече информираност по отношение на необходимостта от проследяване и профилактика на репродуктивното женско здраве;
- На второ място, отправяне на послание към тези жени, които биха могли да сбъднат нечия съкровена, мечта и да се превърнат в огромната промяна по пътя към щастието на едно семейство – дарявайки най-ценния подарък – животът в яйцеклетка.

- Донорството на яйцеклетки е алтруистичен акт на даряване без лична изгода, но дава шанс за живот на двойки с репродуктивни проблеми.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар