Translate

понеделник, 16 октомври 2023 г.

Лийзъл Раф преобразява Галерия Топлоцентрала-Куб в „Заслон“

На 17 октомври австрийската художничка Лийзъл Раф ще открие своята изложба като взаймодействие между материал, обект и простатранство

 

 

„Заслон“ е изложба не на единичното, а на множеството. Тя създава достатъчно
пространство и обем за „побирането“ на общности, на тела до други тела, които присъстват в пространството заедно и равнопоставено.

От 18 октомври до 26 ноември Галерия Топлоцентрала-Куб ще бъде преобразена от австрийската художничката Лийзъл Раф за първата й самостоятелна изложба у нас - „Заслон“, която ще създаде пряко взаимодействие между скулптурни обекти, инсталации и архитектурно пространство. Лийзъл Раф пристига от Виена по покана на „Топлоцентрала“ и кураторката Владия Михайлова, за да представи своите произведения, които се отнасят към актуални процеси и теми в изкуството, поставяйки акцент върху традицията и значението на материалите, тяхното използване и взаимодействие, процеса на създаване на обекти и връзката между скулптура и архитектура.

„Авторката работи преди всичко с латекс, който е естествен природен материал, добиван от каучукови дървета. За нея той е изразно средство, което със своята пластичност, автентична суровост и непосредственост, както и с телесната си мекота изразява голямо богатство от значения в различни форми и във взаимодействие с разни други материали. Езикът, който Лийзъл Раф търси в работата си е директен, той е прям с публиката и основан както на възприятието за определена материалност, така и на „етическа“ система на осмисляне на художествения процес и неговите културни значения“, споделя кураторът Владия Михайова.

В произведенията на художничката няма йерархии, хоризонталите и вертикалите са включени във визуален език, който обединява противоположности като меко и твърдо, въздигане и спускане, горе и долу, прозрачно и плътно. Изложбата включва зрителите в свят на смесени усещания и преливащи граници, който създава атмосфера на близост и приемане.

Централна за изложбата е скулптурната инсталация „Заслон“ /Shed/, която „Топлоцентрала“ копродуцира с Пространството за съвременно изкуство „Франц Йозеф Кай 3“ във Виена. На границата между скулптурен обект и архитектурна постройка работата е свързана с местата на преминаване, които предлагат временна почивка и комфорт. В системата от значения, която авторката изгражда чрез езика на материалите, тези крехки зони на покой са свързани с грижата и вниманието, както и със спокойствието на телата.

По покана на художничката и кураторката Владия Михайлова в рамките на изложбата специално участие има хор „Алабреа“ с ръководител Атанаска Попова.

Официалното откриване на изложбата „Заслон“ ще се проведе на 17 октомври от 18:00ч. в Галерия „Куб“/ Зала 3.

Изложбата на Лийзъл Раф в Галерия Топлоцентрала – Куб се осъществява в партньорство с Австрийско посолство в България.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар