Translate

неделя, 15 октомври 2023 г.

„Кученцето се засмя“ с премиера на 14 и 24 октомври

 

С моноспектакъла на Севар Иванов по книгата „Питай прахта“ Spam Studios отбелязва своя 5-ти рожден ден

 

 

Второто събитие от големия празник по случай 5 години Spam Studios е премиерата на моноспектакъла „Кученцето се засмя“ по романа на Джон Фанти „Питай прахта“ на 14 и 24 октомври от 19.30ч на сцената на Национален студентски дом. Главната роля тук режисьорът Ана Батева поверява на харизматичния млад актьор Севар Иванов. За музикалното оформление е отговорен Стефан Здравески, а дизайнът е на Христо Христов. Продукция на Spam Studios.

Историята на главния персонаж - Артуро Бандини, герой, определян като тих в лудостта си, но и по детски наивен, който има големи мечти, но и много страхове и съмнения, ще бъде разказана в моноспектакъл, чиято сценична адаптация е дело на Ана Батева. „Питай прахта“ е един от великите, но почти непознати американски романи на XX век. Жанрът на „Кученцето се засмя“ е трагикомедия.

Представлението засяга темата за борбата на артиста в ситуация на екзистенциално оцеляване. Артуро Бандини е писател, който търси място под слънцето и живее в съмнителен хотел в Лос Анджелис. И докато се къпе в славата на факта, че един-единствен от разказите му е публикуван в малко местно списание, Бандини минава през равносметка на живота си. Струва ли си да продължава да пише? И ако не тук, то тогава къде? Къде ще получи признателност за работата си и изобщо ще получи ли такава някога?, споделя Ана Батева, режисьор на спектакъла.

Ето какво добави екипът на проекта:

Севар Иванов: „Кученцето се засмя” е едно изключително предизвикателство за мен. Моноспектакълът изисква особено майсторство, чар и техника, които да приковават зрителя и да държат вниманието му през цялото време. Много ще ми помогне основната тема, засегната в текста — пътят на артиста. Вечните колебания дали си достатъчно талантлив; дали твоята индивидуалност и творчество ще бъдат разбрани от публиката; едновременното желание да се изявиш и страхът от общественото мнение; мястото на славата и наградите в живота на артиста…Размишленията върху тези и други теми ще превърнат представлението в една /отчасти лична/ изповед, на която публиката ще може да се наслади през новия театрален сезон.

Ана Батева: Идеята за „Кученцето се засмя“ се роди непосредствено след като вече бях работила върху моноспектакъла „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски. От Буковски открих и самия автор, който споменава в един от разказите си, че именно Джон Фанти го е вдъхновил да пише. Оттам и ме вдъхнови и темата за творчеството, или по-скоро за Егото, което пречи на творчеството да разкрие своя пълен потенциал. Егото, което се храни с фалшиви надежди и не се съобразява с реалността. Героят

Бандини е зациклил в мечтите и в представата за себе си, докато всъщност в реалния живот не може да си плати наема и е в ситуация да се изнесе oт апартамента си. Именно тогава идва и неговата равносметка за живота и най-вече за същността му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар