Translate

понеделник, 16 октомври 2023 г.

Шеф Андре Токев показа гурме от тиква, а заедно с колегите си Мария Озтюрк, Ради Стамболов и Боби Екзархов наградиха най-добрите кулинари

 

 

С 350-метров тиквеник Севлиево посрещна празника на града, който всяка година се чества навръх Петковден. На 14 октомври градът се превръща в столица на тиквата, а в продължение на седмица Севлиево е арена за различни инициативи, свързани с емблематичния за района плод.

Водещи тази година на празника бяха любимите ТВ лица Димитър Рачков и Герасим Георгиев – Геро. В програмата участие взе и шеф Андре Токев. Той показа гурме от тиква, а заедно с колегите си Мария Озтюрк, Ради Стамболов и Боби Екзархов наградиха най-добрите кулинари от страната.

По традиция за празника на Севлиево местните кулинари и ресторантьори обединяват усилия, за да зарадват гостите и гражданите на общината с най-вкусния тиквеник у нас. Тази година с безвъзмезден труд и дарени от тях продукти те успяха да почерпят всички гости на тиквения празник. За изработката на изкушаващия десерт са използвани 200 кг тикви, 80 кг кори „Фамилия“, 80.00, 25 кг орехи, 30 кг захар, 35 л олио, 0,55 кг канела, 0,25 кг ванилия и 15 кг пудра захар.

Продуктите за изработка на тиквеника са предоставени безвъзмездно от фирмите: Общински пазари „Севлиево“, „Илкол“ – Севлиево, Ядки „Детелина“ – Севлиево, „Булкарто“ – Габрово, Магазини „2+2“ – Севлиево.

Тиквеникът е изработен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ Габрово, като в работата се включиха екипите на ресторантите: „Хелиос“, „Севлиево Плаза“, „Одеса“ и Парти зона „Кулинар“. Десертът бе изпечен в пекарни „Симид 92“ – Севлиево.

Специално участие в тиквеното шоу тази година взеха топ готвачите - Андре Токев


Мария Озтюрк, Ради Самболов и Боби Екзархиев. Четиримата бяха жури на специалния конкурс – кулинарна надпревара и изложба „Тиквени изкушения“. Топ готвачите изразиха силното впечатление, което им е направил град Севелиево и неговите жители.

„Това е един чудесен град. Пожелавам на севлиевци да са все така слънчеви и позитивни. Виждам, че сте много трудолюбиви“, категоричен бе шеф Боби Екзархов. Мнението му подкрепи и шеф Ради Стамболов: „Това е едно разкошно място, един феноменален конкурс. Не знам дали в 12 часа ще се превърна в тиква, но хапнах тиква отново и със сигурност, ако ме поканят другата година, пак ще дойда. Искам да пожелая на севлиевци да са все така позитивни. Има един много особен заряд – вие сте ентусиазирани и сте мечтатели. Това, което правите за града, е много впечатляващи“.

„Не ни стигна времето да опитаме всички разкошни неща от тиква. Много сме впечатлени. Опитахме вкусни неща на световно ниво. Хората тук са изключително топли, сърдечни, сякаш се познаваме от години. Нека са така слънчеви, така греещи каквито са цветовете на тиквата и на слънчевия ден, какъвто днес е навън“, заяви от своя страна шеф Мария Озтюрк.

Традиционната изложба на лакомства, приготвени от тиква, тази година отново е в два раздела - за любители и за професионалисти. За всяка от категориите бяха връчени по три награди в двата раздела, а победителите ще получат и парична премия: I – 200 лв., II – 100 лв., III – 50 лв. Експонатите бяха оценени в пет категории:

І – Баница с тиква - тиквеник

ІІ – Печена тиква

ІІI – Други десерти от тиква

ІV – Нетрадиционни ястия и напитки от тиква /салати, туршии, супи, предястия, основни ястия, сокове и др./

V – Карвинг

В рамките на празничния ден Севлиево посрещна и пътуващ фестивал "Улицата", който разкрива красотата на уличните изкуства и майсторства пред всички гости на града. С танци и песни програмата продължи с XI Национален събор на групи за български хора "Северняшки гайтани", а по-късно вечерта любимият на малки и големи актьор и певец Владо Михайлов и неговата банда „забиваха“ на площад "Свобода" пред общината в Севлиево. В града се проведе и традиционният Есенен панаир на производители и занаятчии от цялата страна. Празничните дни продължиха и на 15 октомври, когато изненадите за гостите и жителите на Севлиево не бяха малко.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар