Translate

петък, 20 октомври 2023 г.

Oстеоартрозата е сред десетте най-чести причини за инвалидизация

Около 73% от пациентите с остеоартрит са на възраст над 55 години, а 60% от тях са жени

 

 

Новосформираната ортопедична фондация за изследвания и обучение – ОРФИО има амбицията да бъде водеща ортопедична организация с активен ангажимент към висококачествено лечение и постоянното подобрение на резултатите за пациентите със заболявания на опорно-двигателната система. Целта на Фондацията е пациентите да получават високо качество на грижа, което да им позволи да водят пълноценен живот.

„Базирайки се на мултидисциплинарния подход ние ще дадем възможност на здравните специалисти, пациентите и техните близки да придобият знания и източници за превенция, диагностика и лечение на заболявания, свързани с костно-ставната патология“, заяви проф. д-р Пламен Кинов, председател на ОРФИО и началник на Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Дегенеративните заболявания на опорно-двигателната система засягат над половин милиард души в световен мащаб /по данни от СЗО за 2019г./. С честота над 365 млн., коляното е най-често засегнатата става. „Oстеоартрозата е една от болестите с най-голямо влияние върху функцията и независимостта на болните и е между 10-те най-чести причини за инвалидизация. Около 73% от пациентите с остеоартрит са на възраст над 55 години, а 60% от тях са жени“, допълни той.

Лечението на симптоматична остеоартроза на тазобедрената или колянната става включва цялостна оценка и избор на терапии от широк спектър от възможности, вариращи от интервенции в начина на живот и образование до перорални лекарства и хирургия за смяна на стави. Съвременното ендопротезиране е изключително успешна процедура за лечение на напредналата артрозна болест и е една от най-често извършваните ортопедични операции. У нас за изминалата 2022г. са извършени около 13 000 операции за смяна на тазобедрени и коленни стави, а през 2019г. – 11 600.

С удължаването на продължителността на живота се очаква честотата на интервенцията допълнително да се увеличи, което увеличава финансовата тежест върху системата на здравеопазване в България. Оптимизирането на грижите за болните, които подлежат на хирургично лечение, налага създаване или адаптиране и приложение на специфична методика за оценка на резултатите сред пациенти с остеоартроза в България. Целта е възнаграждаването на подобрените резултати чрез спестяване на бъдещи допълнителни разходи. Именно това е един от проектите, по които ОРФИО работи активно – програма за измерване на резултати в ортопедични лечебни заведения в България и по-активно въвеждане на данни за пациентите в съществуващ вече артропластичен регистър, обхващащ целия цикъл на лечение на пациенти със сменена тазобедрена или колянна става. --Той ще даде възможност да изследваме резултатите, за да може, както да оптимизираме грижата за пациента, така и да разберем по какъв начин да спестим средства. Когато имаме достатъчно данни и след направен анализ, ще ги споделим и ще изнесем препоръки какво може да се подобри в тази насока, поясни проф. Кинов.

Във връзка с нуждата от изграждане на допълнителен академичен капацитет за измерване на резултати, анализ на данни и писане на научни текстове сред студенти по медицина, специализанти и млади лекари специалисти в областта на ортопедията, ОРФИО организира и образователен сертификационен курс. Целта е те да придобият умения за измерване на резултати и разработване на клинични казуси, писане на научни текстове и създаване на научни постери с получените резултати и последващо представяне на научна постерна сесия.

„В основата на концепцията за здравеопазване, основано на ползите за пациенти, е измерването, анализирането и подобряването на здравните резултати и резултатите, свързани с качеството на живот на пациентите. Благодарение на статистическите изводи от тези данни е възможна разработката на стратегии за подобряването на качеството на здравната услуга на всеки етап от пътя на пациента в системата на здравеопазването: диагностика, терапевтични алтернативи, лечение, постоперативен период и проследяване на резултатите във времето“, заяви д-р Георги Луканов, член на ОРФИО и специализант в Клиника по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Партньор на ортопедична фондация „ОРФИО“ в стремежа ѝ да предостави най-съвременните решения за диагностика, лечение и рехабилитация на пациентите е неправителствената организация „Ценности за бъдещето“ /Future Values/ - посланик на стратегиите от Harvard Business School и в тясна колаборация с него за предоставяне на здравни грижи и здравеопазване, основано на ползите за пациентите.

Д-р Славейко Джамбазов, член на ОРФИО и основател на „Ценности за бъдещето“ заяви, че революцията в здравеопазването вече е тук и това е продължаващото преминаване от модел на заплащане – срещу – услуга към система на грижа, базирана на ползите за пациентите.

По думите му първата и най-важна стъпка в прехода към здравеопазване, основано на ползите за пациентите, е именно измерването на здравни резултати и резултати, свързани с пациентите, както и последващото анализиране и адекватно комуникиране на събраните данни.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар