Translate

неделя, 26 януари 2020 г.

„Оскари под прицел“ в „Темата на NOVA”


Превърна ли се връчването на Оскарите в сцена за пропаганда, вижте в неделя, след централната емисия новини

Има ли все още място за изкуство в киното или аплодисментите са запазени само за най-политкоректните? Дни преди 92-рата церемония за връчване на Оскарите този въпрос задават журналистът Ивомира Пехливанова и операторите Димитър Василев, Росен Илиев и Емил Александров.  В „Темата на NOVA” те ще поканят зрителите на червения килим, но не за да им покажат бляскавата страна на събитието, а да разкрият как в годините се превръща в арена за пропаганда. От сцената на звездната церемония скандали разделят бели и черни, мъже и жени, хетеро и хомо, жертви и сексуални насилници.
Триумф на успеха и суетата, следен под лупа от медии и киномани по цялото земно кълбо. Тази медийна власт обаче не е била приоритет за организаторите в началото. Когато през 1929-та се провежда първото награждаване в холивудския хотел „Рузвелт”, то трае едва 15 минути и е далеч от любопитните погледи на тълпата. Звездите обаче искат да се къпят във все по-голям лукс и внимание, а това струва пари. Затова през годините от скучната церемония по раздаване на статуетки Оскарите се трансформират до грандиозен шоу спектакъл, струващ средно по 40 милиона долара с аудитория от над 30 милиона зрители само в САЩ.
През години Оскарите са белязани от крайни демонстрации на недоволство. Любимецът на публиката Марлон Брандо  отказва да вземе статуетката си, а на сцената вместо него излиза протестираща индианка. На най-бляскавата сцена светът е виждал протести срещу показване на правата на хомо сексуалните, директна критика срещу политици. Истинската бомба избухва през 2017 г, когато  за първи път политиката измества изцяло фокуса от събитието. Холивуд изглежда обединен – но не в името на киното, а срещу новоизбрания президент – Доналд Тръмп и враждебното му отношение към имигрантите.
Кои са събитията, които съпровождат грандиозните церемонии на Оскарите през годините, защо сцената се е превърнала в политическа трибуна и кои са личностите, осмелили се да изкажат мнението и позицията си пред целия свят, вижте повече в епизода „Оскари под прицел“.
„Оскари под прицел“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 26 януари, веднага след централната емисия новини.
Емоциите около тазгодишната бляскава церемония зрителите отново ще могат да проследят в ефира на NOVA с три часово специално студио, а 92-та церемония на Американската филмова академия е със запазено време от 03:00 часа по KINO NOVA.

Няма коментари:

Публикуване на коментар