Топ готвачът сподели в
студиото на "Тази събота" по bTV, че целта на форума, които се състоя
тази седмица в София, има за цел да популяризира българската висша кухня и така
е от самото му създаване. Преди години Асоциация на българските готвачи
стартира инициативата в отговор на потребността на страната ни да има идентични
на световните събития, за да демонстрираме концепцията на националната кухня,
ресторанти, авторски рецепти и възможностите на родните готвачи. Гостуването на
международни специалисти дава възможност за обмяна на опит и идеи, среща
ресторантьорския и хотелиерския бизнес с производителите и дава перспективи за
развитие. А презентациите на готвачи, носители на 3 звезди Mishelin дават
безценни уроци на аудиторията.
Chef Токев заяви, че ясно
се забелязва повишаването на кулинарната култура в България. Според него все
по-голям процент от гурманите в страната търсят и оценяват авторската,
интересна и вкусна кухня. Хората се интересуват все повече, имат все по-обширно
знание и искат да преживяват новите неща, които готвачите създават.
По-малко от месец преди
старта на новия сезон на MasterChef по bTV - на 24 февруари от 21:00 часа, Chef
Токев е убеден, че шоуто напълно промени мнението на хората за готвенето, за
храната, за начина на хранене. Това личи и от поведението на децата като
клиенти на ресторанта му. Те вече не искат пържени хапки, а се интересуват от
ястията, които вълнуват него като автор, и които гледат по телевизията. Децата
дори карат родителите си да се хранят по-здравословно. Готвачът повдигна
завесата и за новите предизвикателства в кухнята на MasterChef. Той разкри, че
в новия сезон старанието на екипа е да постави участниците в интересни
ситуации, за да пресъздаде екшъна в професионалната кухня. Това се случва с
промяна на регламента на състезанието, включват се нови правила, които са
променени на глобално ниво. Сред участниците се наблюдава екипност,
колегиалност и позитивност. Според Chef Токев това е много важно и необходимо
на страната, тъй като с позитивност и лично участие можем да постигнем много
повече. Състезателите се базират на стари, бабини рецепти, но ги трансформират
в любопитни ястия. Според него всяка кухня е история и трябва да се надгражда,
едновременно да се предава на поколенията и да се развива.
Няма коментари:
Публикуване на коментар