Translate

сряда, 29 януари 2020 г.

Българският дигитален портфейл на iCard стартира Apple Pay в 30 страни в Европа


1 000 000 души ще могат да ползват услугата до края на годината

Явор Петров
Българският дигитален портфeйл iCard предоставя услугата Apple Pay на своите близо 500 000 клиенти в 30 страни, в разнообразие от валути, които предлага в България и цяла Европа. Чрез нея потребителите могат да плащат безконтактно, бързо и удобно с iPhone, Apple Watch, iPad и Mac за покупки в магазини, онлайн или в мобилни приложения. В края на миналата година услугата беше представена пилотно в България.
„Вярваме, че този проект ще затвърди силните ни позиции на водещи пазари като Англия, Италия, Франция и Румъния и ще ни позволи да достигнем с решенията си до повече от 1 000 000 души в рамките на 2020 г.“, заяви г-н Явор Петров, изпълнителен директор на iCard АД.
Сигурността и поверителността на информацията са в основата на Apple Pay - при използване на кредитна или дебитна карта през Apple Pay номерата на картите не се съхраняват нито в устройството, нито на сървърите на Apple. Вместо това се определя уникален номер на сметката на устройството /Device Account Number/, кодиран и сигурно съхраняван в защитена директория на самото устройство. Всяка транзакция се оторизира с еднократен, уникален, динамичен код за сигурност.
Над 75% от използващите дигитален портфейл в България са мъже. 31% от всички потребители живеят в София, 15% са във Варна, 6% - в Пловдив, сочат данни на
iCard за 2019г.
Дигиталният портфейл се използва най-често за плащания в супермаркети, ресторанти и
заведения, търговски центрове, а в интернет - за пазаруване в големи български и международни магазини, за онлайн абонаменти и игри.
Плащанията онлайн са най-популярната услуга в портфейла /51%/ и изпреварват 3 пъти втората услуга в класацията – плащане на POS терминал. Броят на плащанията онлайн е най-малък в понеделник и достига своя пик в събота, докато стойностите на плащанията на POS терминал държат стабилно ниво във всички дни от седмицата като пиковете са в средата /12:00 – 13:00ч./ и края на работния ден /18:00 – 19:00ч./.

Няма коментари:

Публикуване на коментар