Фермерски пазар „Пендара“ подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии
Таханът от с. Плевун,
Ивайловградско, ще бъде една от атракциите на първия Фермерски пазар „Пендара“
на Женски пазар, който стартира на 12 октомври 2019 г. от
10:00 до 18:00 часа и ще се провежда всяка събота. Фермерският пазар ще подкрепя
стартиращи български фермери и занаятчии, ще представя нови производители и
продукти, както и иновации на основата на националното ни гастрономическо
наследство. Организатори са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД и
се очакват близо 50-тина участници - малки стартиращи български ферми и занаятчии.
„Тахайнджийницата в с. Плевун произвежда тахан по автентичен български способ, смлян на каменна мелница и произведен от стар местен сорт червен сусам. Сигурни сме, че софиянци за първи път ще опитат този здравословен елексир. Това е и нашата цел - Фермерски пазар „Пендара“ да подкрепя малки традиционни български производители и занаятчии като им дава възможност да предлагат продуктите си на крайния потребител и така да заемат своето пазарно пространство. А чрез кулинарните ни щандове и демонстрации гостите на пазара ще могат да опитат българска кухня от различни краища на страната. На 12 октомври ще започнем с кулинарния проект на шеф Росен Чакъров „Живодар“, като в 11:00 часа на изградената за целта сцена той ще ни покаже как фермерските продукти могат да се превърнат в кулинарни шедьоври от българската трапеза“, казва Гергана Кабаиванова, управител на фондация „LocalFood.bg“.
„Тахайнджийницата в с. Плевун произвежда тахан по автентичен български способ, смлян на каменна мелница и произведен от стар местен сорт червен сусам. Сигурни сме, че софиянци за първи път ще опитат този здравословен елексир. Това е и нашата цел - Фермерски пазар „Пендара“ да подкрепя малки традиционни български производители и занаятчии като им дава възможност да предлагат продуктите си на крайния потребител и така да заемат своето пазарно пространство. А чрез кулинарните ни щандове и демонстрации гостите на пазара ще могат да опитат българска кухня от различни краища на страната. На 12 октомври ще започнем с кулинарния проект на шеф Росен Чакъров „Живодар“, като в 11:00 часа на изградената за целта сцена той ще ни покаже как фермерските продукти могат да се превърнат в кулинарни шедьоври от българската трапеза“, казва Гергана Кабаиванова, управител на фондация „LocalFood.bg“.
Платформата на фермерски
пазар „Пендара“ е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови
зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, които
ще бъде разположени на Женски пазар в пространството
между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”.
„Женски пазар е най-старият столичен пазар, който по традиция подкрепя
българското производство. Неслучайно над 40 са родните производители, които
излагат целогодишно своята продукция на нашите търговски площи. Затова и
решихме да застанем зад Фермерски пазар „Пендара“ и да подадем ръка на стартиращите
български ферми и занаятчии. Столичани и гости на София ще могат всяка събота
да дойдат на Женски пазар и да си купят плодове и зеленчуци, да опитат вкусни
занаятчийски храни, но и да се потопят в
едно различно изживяване за сетивата. Стартираме на 12 октомври 2019 г. “,
обяснява Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД,
общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.
Платформата на фермерския пазар включва и кулинарна зона, в която ще участват ресторанти, Street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъдат Андре Токев с неговия проект ORYZA и шеф Росен Чакъров с „Живодар - кулинарни истории на две колела“.
Платформата на фермерския пазар включва и кулинарна зона, в която ще участват ресторанти, Street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъдат Андре Токев с неговия проект ORYZA и шеф Росен Чакъров с „Живодар - кулинарни истории на две колела“.
Фермерски пазар Пендара
предвижда и малка арт зона, в която ще бъдат представени творчески изделия от
естествени материали, но също така и натурална, ръчно приготвена козметика. Сред
тях са фирма Бюти Профешънъл, която отглежда свои насаждения годжи бери,
лавандула и арония, от които приготвя натурална козметика с патентовани
формули.
В трите основни зони на Фермерски пазар с приоритет са включени стартиращи малки
фермери и занаятчии, които са регистрирали своето производство не по-късно от
последните
3 години. Освен стартиращи производители обаче, фермерски пазар „Пендара“ ще приеме и други малки фермери и занаятчии, които отговарят на условията да бъдат включени - да предлагат местни храни, произведени по натурален и занаятчийски начин. По време на фермерския пазар ще има и Академия за обучения на млади фермери.
Няма коментари:
Публикуване на коментар