понеделник, 7 октомври 2019 г.

Кампания „Открито за диабета“ с безплатни изследвания за диабет в 19 населени места в цялата страна


Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени в 19 населени места в цялата страна. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването, което в световен мащаб се превръща в новата здравна пандемия.
По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с  диабет по света надвишава 425 милиона души. Всъщност всяко семейство е засегнато от болестта, защото всеки 11-ти човек по света има диабет.  
У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани.
Всеки втори пациент с диабет не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са животозастрашаващи. Tе могат да бъдат избегнати чрез ежедневни грижи и добро лечение на заболяването. Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват редовно нивото на кръвната захар и на гликирания хемоглобин, както и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява.
Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и за контрол на заболяването  на хората с диабет чрез увеличаване на достъпа до здравни грижи в малки и големи населени места. По случай Световния ден за борба с диабета от септември до края на ноември ще бъдат организирани 23 измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин. От тях ще се възползват жителите на 19 населени места.
Предстоящите дати за измервания са: 8 октомври в София /17 ДКЦ/, 9 октомври в Гоце Делчев /МЦ Гоце Делчев/, 10 октомври в София /МЦ Владая/, 14 октомври в Кюстендил, 15 октомври в Нови Искър, 17 октомври в Стара Загора, 22 октомври в Пловдив /ДКЦ 2/, 22 октомври в Плевен /ДКЦ 3/, 29 октомври в София /24 ДКЦ/, 31 октомври в Пловдив /МЦ Аврора/, 6 ноември в с. Люляково /община Руен/, 7 ноември в Троян /ДКЦ/, 12 ноември в с. Овощник /община Казанлък/, 14 ноември в Ботевград, 15 ноември в Кресна /МЦ Кресна/, 19 ноември в с. Победа /област Ямбол/, 20 ноември в Бургас, 21 ноември в с. Чероноочене, /област Кърджали/ и на 26 ноември в с. Дълга поле /област Пловдив/.
Детайлна информация за часовете на измерванията и адресите на медицинските центрове може да намерите на Sanofi.bg
Първи симптоми на диабета
Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар