Над 100 учени, лекари,
пивовари и представители на медиите от Европа участваха в
9-ия Европейски симпозиум
,,Бира и здраве“ в Кралската академия на науките в Брюксел. По време на форума
бяха представени 9 доклада с резултати от най-новите международни изследвания
за умерената консумация на бира и въздействието й върху човешкото здраве и
балансирания начин на живот.
Фокусът на събитието бе,
както върху състава и свойствата на безалкохолната бира, ефекта от умерената
консумация на пиво и връзката й със спорта, така и върху качествата на бирата и
ползите й за жените.
Научната сесия беше
открита с доклад на млади медицински учени от Полша на тема - „Хранителните
микроелементи, минерали и полифеноли в безалкохолната и нискоалкохолна бира“.
Резултатите от проучването им /почни идентични с изследванията на българските
учени/ доказват, че концентрацията на специфичните елементи в бирата зависи
най-вече от спецификите на водата в района на производство. Анализите на 52-те проби
в тестваните безалкохолни бири потвърждават, че и този тип пиво е с високо
съдържание на полифенолни антиоксиданти, които основно идват от малца и хмела.
Данните от друго
проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показват, че
безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща
алтернатива на функционалните питиетата за спортистите. Един от важните фактори
те да се представят добре по време на състезания е водният и електролитен
баланс на тялото. Според учените, дисбалансът на тези параметри, може негативно
да повлияе на физическото и когнитивно им представяне. Ето защо, приемането не
само на вода, но и на безалкохолна бира, успешно хидратира организма и
възстановява електролитния баланс на активно спортуващите.
Учени от медицински
университети в Италия, Холандия и Румъния представиха изследванията си по
темата за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето,
която напоследък е обект на засилени дискусии. Статистиката показва
взаимовръзка под формата на буквата J /J-образната крива/, според която рискът от
сърдечносъдови заболявания /завършващи с летален изход/ намалява при умерена консумация
на бира и вино в сравнение с въздържателите или хората, които консумират
алкохол прекомерно.
д-р Симона Костанцо, ръководител
на редица италиански изследвания за връзката между алкохола и здравния статус
на хората, коментира в тази връзка:
-Убедени сме, че експертите
трябва да комуникират внимателно здравните ползи и рискове от консумацията на
алкохол към широката аудитория. В днешни дни, въпросът за съществуването на J-образната крива, е широко обсъждан в научните
среди. Смятам, че това е въпрос не само
на научни данни, а и на гледна точка.
Третият панел на форума бе
посветен на умерената консумация на бира от жените. Учени от Испания и
Швейцария представиха резултати от нови медицински изследвания, които показват,
че поради силиция в пивото, рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които
консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържатели. Те категорично
потвърждават констатациите от предишни изследвания на испански, английски, американски и др.
лекари. Освен това е възможно да има връзка между умерената консумация на
алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на свой ред понижава и
риска от коронарна болест на сърцето.
Голям интерес предизвиква
и изследване на холандски медици, което хвърля светлина върху разликите между
мъжете и жените по отношение на въздействието на газировката на напитките върху
стомаха. Резултатите сочат, че поради анатомични особености жените са далеч
по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в
по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а
не наличието на алкохол, е водещият фактор, който кара жените да избират пивото.
Всяка година, в рамките
на постерната сесия на научното събитие, се провежда конкурс за млад учен с
научна разработка, посветена на основната тема на форума. Победител в тазгодишния
конкурс е доктор Емилия Ругеро от Средиземноморския неврологичен институт в
Италия, с постера: „Умерената консумация на бира е свързана с понижен риск от
хронични възпалителни заболявания: резултати от специализирано изследване.“
Следващият симпозиум „Бира
и здраве“ ще се проведе през 2021 година отново в Брюксел. В него се планира да
вземат участие и български учени с интердисциплинарен доклад върху метаболитите
в пивото. Новите анализи проучват зависимостите между установените химични
съединения и генома на дрождите, произвеждащи пивото. Познанията за генетичния
потенциал на дрождите е незаменим инструмент при подбора на микроорганизмите с
най-
добри характеристики,
водещи до получаването на бира, съдържаща повече полезни за хората вещества.
--------
Всички представени на
Симпозиума изследвания и доклади, са базирани на продължителни наблюдения и
мета-анализи с пациенти и доброволци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар