Translate

вторник, 23 април 2019 г.

Галерия Сердика представя „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД“ изложба съвременна живопис на Росица Гецова


От 23 април до 18 май тази година Галерия Сердика ще представи изложбата съвременна живопис “Everything will be alright” или „Всичко ще бъде наред”  с автор Росица Гецова, която през последните години работи със силикон, акрил, плексиглас и принт, експериментирайки с тези материали, създава своя специфична авторска техника. В изложбата ще бъдат включени обеми затворени в плексигласови кутии, дигитални рисунки с характерен за авторката свеж колорит и видео.
Според Росица тази изложба е един вид самолечение, защото е изключително важно да намерим баланс и синхронност в самите нас, за да ги постигнем и в самото общество. Един от начините това да се случи е да творим, да ценим и да познаваме изкуството. Авторът смята, че именно изкуството достига по прекия път до това, прави връзката с ирационалното и е своеобразен камертон за настройване на нашето тяло и съзнание.
Именно на тези честоти се осъществява освобождаване от вибрациите на страха, вината, комплексите, вкоренени в подсъзнанието. Страховете от собствените недостатъци, от общуване, от отхвърляне, от изоставяне. Има връзка с интуицията ни и връзка със собственото ни същество. Изложбата, която представям, е подчинена на този принцип и затова я определям като опит за самолечение. С развитието на high-tech технологиите, общуването на човека с Вселената става все по-трудно осъществимо. Състоянието на съвременния човек в обществото е дисбалансирано, неопределено и променливо, границата между реално и нереално е размита. Ако не умеем да контролираме мислите си, да разберем емоциите си, събитията в нашия живот все повече ще ни изненадват, казва Росица и допълва:
„Когато вълните в лявото и дясното полукълбо на мозъка работят в синхрон, те образуват стоящи вълни, в които един вид енергия се преобразува в друг. Заради това енергията, която влагаме в мислите и изразите си, може да се превръща в конкретни събития. Ние общуваме с Вселената с помощта на вибрациите на думите, емоциите и мислите. А Вселената ни отвръща със събитията в нашия живот. Събитията, това е езикът на Вселената, затова е много важно да възприемаме и да разбираме онези знаци, които тя ни изпраща. Най-очевидното доказателство за това са т. нар. „съвпадения”, положителните мисли и позитивните очаквания, които създават положителни събития.”
Проф. Свилен Стефанов споделя за авторката:
-Тя е визуален артист, третиращ ефимерното в обекти, инсталации, видео. Галерист в галерия „Аросита”, Росица е автор с доказано присъствие на софийската художествена сцена и се изявява едновременно като художник, куратор и галерист. Тя е представителен автор за тенденциите на съвременното изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар