Translate

вторник, 23 април 2019 г.

Ваксинирането не е само за деца


Реимунизациите и ваксината  срещу човешки папиломни вируси продължават в юношеството, и защитават децата и в бъдеще. Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето, и е необходимо да се поставят реимунизации с комбинираната ваксина /дифтерия/тетанус/коклюш/ по време на юношеството, и отново в зряла възраст.
Ранното юношество /9-13-годишна възраст/ е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломни вируси /HPV/, което помага за предпазване от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. Човешките папиломни вируси са широко разпространени и се предават по полов път, а ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените. HPV ваксината, приложена преди първата сексуална активност на човек, е първата стъпка в цялостната профилактика на рака на маточната шийка.
Юношеството е времето, в което се прилагат допълнителни дози за по-траен имунитет ваксини срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, коклюш, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са особено добре запознати с риска от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че имат приложена ваксина срещу рубеола, преди да забременеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар