Translate

вторник, 23 април 2019 г.

4500 деца пожелаха да участват в състезанието „Пазим езика си“, организирано от Десислава Радева


Вторият тур на надпреварата ще се проведе на 11 май в СУ „Св. Климент Охридски“

4500 деца от училища в 27 области премериха сили в първия кръг на националното състезание по правопис „Пазим езика си“ на 20 април. Конкурсът, който се превръща в традиционен, е организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“. Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици.
Ученици от V и VI клас от цялата страна имаха възможност да се съревновават с връстниците си, като покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на родната реч. Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив.
Десислава Радева, председател на сдружението споделя:
-Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването - „Пазим езика си“ е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи.
Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на „Живата вода на България“ - www.zhivatavoda.bg.
Вторият кръг ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ на 11 май и за него ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.
Пазим езика си 2019“ срещна широка обществена подкрепа. Зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалността Българска филология“ и БАН. Логистичен партньор е МОН.
Сред посланици на каузата - хора, които милеят за българския език и грамотността са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Софи Маринова и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар