Translate

вторник, 23 април 2019 г.

Ваксините работят, за да защитят вас и хората около вас от сериозни заболявания


Имунизацията е право и отговорност. Всеки човек заслужава да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания и има жизненоважна роля в защитата на другите чрез избора да се имунизира.
Когато всички хора са напълно имунизирани според условията на националните си календари, благодарение на изградения колективен имунитет, те защитават и тези, които по независещи от тях причини не могат да бъдат ваксинирани.
Днес светът е изправен пред множество здравни предизвикателства. Сред тях са: ваксино-предотвратимите епидемии от заболявания като морбили и дифтерия, коклюш и грип; нарастващият брой резистентни към лекарства и антибиотици патогени; увеличаващите се нива на затлъстяване и физическа неактивност; замърсяването на околната среда и промените в климата; множеството хуманитарни кризи.
Недоверието във ваксините за първи път е включено в списъка с 10 заплахи за общественото здраве на СЗО. Нежеланието или отказът от ваксинации, въпреки наличието на ваксини, заплашва да спре напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими от ваксини. Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести - понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а още 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният ваксинационен обхват се подобри.
Причините, поради които хората избират да не се ваксинират, са сложни: Консултативната група по ваксините към СЗО идентифицира незаинтересоваността, трудния достъп до ваксини и липсата на доверие като основни причини за това. Здравните професионалисти са най-довереният съветник, който може да повлияе на решението за ваксинация и те трябва да бъдат подкрепяни, за да могат да предоставят надеждна и достоверна информация за ваксините. Имунизирането предпазва от болести, спасява животи и е стабилна основа за здраве през целия живот.
Морбили - дребна шарка е сериозно силно заразно заболяване. То е 6 пъти по-заразно от грипа.
При един на всеки 5 случая може да се развие тежко заболяване или усложнения като ушна инфекция, пневмония, постоянна глухота, енцефалит или дори смърт. Две дози ваксини срещу морбили осигуряват почти 100% защита срещу заболяването. Благодарение на ваксината срещу морбили, броят на заболелите в европейския регион на СЗО е спаднал с над 90% от 90-те години на миналия век до сега, но вирусът все още се разпространява, там където има условия. Имунизираните хора предотвратяват появата на вируса при тези, които не могат да бъдат ваксинирани поради отслабена или увредена имунна система.
За постигането на колективен имунитет е необходимо ваксинално покритие сред най-малко 95% от населението.
Рубеолата е заразна болест, която може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или вродени дефекти. 9 от 10 жени, заразени с вируса на рубеолата в началото на бременността си, губят бебето или го раждат със синдром на вродена рубеола. Децата със синдром на вродена рубеола могат да имат мозъчно увреждане, увреждане на слуха, дефекти в очите и сърцето.
Имунизацията осигурява почти 100% защита срещу рубеола и води до драстични намаляване на случаите на рубеола.
Ротавирусите са основните причинители на тежка диария при кърмачета и малки деца навсякъде по света. Тежката диария води до обезводняване, което е критично за бебетата и често налага постъпване в болница.
Ротавирусите се предават основно от човек на човек по фекално-орален път, но предаването може да се осъществи и чрез замърсени предмети /например дръжки на вратите, водни кранове, тоалетни седалки и играчки/, въздушни капчици и замърсена вода или храна. Възрастните, при които заболяването протича безсимптомно или много леко, също могат да заразят бебето. До петгодишна възраст повечето деца, поне веднъж се заразяват от ротавируси независимо от средата, в която живеят., 
По данни на Американския център за контрол на заболяванията /CDC/ най-често децата се заразяват в периода между 6-тия и 36-тия месец след раждането.
СЗО препоръчва използването на ротавирусни ваксини при всички деца.
Към май 2017 година 98 от всички 196 държави по света са въвели или планират да въведат Национална имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции.
Страните от ЕС, които са въвели ротавирусни ваксини в своите национални/регионални програми за имунизация, отбелязват значително намаляване на броя хоспитализирани деца вследствие на ротавирусна инфекция.
В България ваксините срещу ротавирусен гастроентерит са напълно безплатни от м. март 2017 г. за всички новородени на възраст 6–24 или 32 седмици /според вида на приложената ваксина/.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести през 2018 г. са съобщени 1 505 случая на ротавирусен гастроентерит – с 35% по-малко, в сравнение с 2017 г., когато са регистрирани 2 310 случая.
Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека с голямо клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Той е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от грипните вируси тип А и В.
Според данни на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват между 5% и 10% от населението. Поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират 290 000 – 650 000, като 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.
СЗО определя ваксинацията като най-ефикасната защита от грип и като най-значимия начин за намаляване влиянието на епидемиите.
По препоръка на СЗО бе разработена четиривалентна ваксина срещу грип, която за разлика от тривалентната включва и двата вида грип тип В.
Затова четиривалентните ваксини срещу грип значително подобряват защитата срещу циркулиращите грипни вируси, което повишава и общата ефективност на ваксинацията срещу грип.
Четиривалентните ваксини срещу грип са достъпни у нас от грипен сезон 2017/18, когато съдържащите се в тях антигени напълно съвпаднаха с циркулиращите вируси у нас.
Световни проучвания показват, че постигането на достатъчно добро ваксинационно покритие при възрастните над 65г може да намали:
-респираторните заболявания с до 60%; с 30 до 70% хоспитализациите поради пневмония и грип;
-риска от сърдечносъдови случаи, като сърдечен арест, миокардит или инсулт с около 50-70% през зимния сезон;
-правилната и неправилна употребата на антибиотици с около 60% и в резултат може да редуцира антимикробната резистентност и др.;
При възрастното население над 65-годишна възраст, рискът от усложнения, хоспитализации и степента на смъртност вследствие на заболяването е най-висока. Най-значима е заболяемостта сред тях, тъй като съпътстващите хронични състояния - рискови фактори за усложненията от грип, нарастват с възрастта. По време на грипна епидемия, нивото на засегнатите възрастни може да достигне до 50%. Над 90% от смъртните случаи, свързани с грип, са при лица над 60 години и по-възрастни. Увеличената заболяемост сред възрастните и неопровержимите доказателства за ефикасността на грипната ваксинация, са причина за световния консенсус за рутинна ваксинация на тази възрастова група.
В изпълнение препоръки на СЗО за увеличаване на ваксинационното покритие, от тази година правителството на Р. България прие Програма за превенция на грипа при възрастните над 65г.
Целите на Програмата предвиждат:
-Повишаване на имунизационния обхват (от 2% до 17% за 4 години) на високорисковите групи от населението - възрастни над 65 г. ;
-Преодоляване на пречките за постигане на по-висок имунизационен обхват;
-Осигуряване на лесен достъп до ваксини;
-Осигуряване на лесен достъп до информация за ваксините;
-Изграждане на нормативна рамка и осигуряване на финансово обезпечаване за извършването на имунизациите от ОПЛ;
-Мониториране на ваксинационния обхват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар