Translate

сряда, 8 февруари 2017 г.

Специализанти по офталмология и млади лекари тренират операции върху роботи



Близо месец в Очната клиника на УМБАЛ „Александровска“ те тренират техники за микрохирургични операции върху изкуствен интелект – виртуалния симулатор за очни операции EYESI.
В момента апаратът е в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Той е предоставен по проект за обучение на млади офталмолози и е голяма придобивка за двете университетски болници, тъй като в целия свят има не повече от 200 такива симулатора. За работа с него може да се запише всеки млад специалист - офталмолог, независимо къде живее и работи.
Виртуалната симулация е световно признат метод за обучение и усъвършенстване на хирурзи, особено при микрохирургични операции, каквито са очните. В симулирана среда, която 100% наподобява реална операция, те усвояват до съвършенство движенията на ръцете. Апаратът е снабден и с анти тремор система, която прави техниката още по-прецизна. В края на операцията роботът показва – бил ли си полезен за пациента и колко е успешна операцията. Симулацията снижава и стреса, който младите лекари ще изпитат при първото влизане в операционна. В работата със симулатора няма ограничения. Не е необходимо и присъствие на преподавател, тъй като компютърът командва целия процес.
„Виртуалната реалност е бъдещето в обучението при очните операции. Тя помага на колегите да овладеят техника, скорост, пространствено мислене. Симулаторът предлага множество ситуации, които в реалния живот се случват на всеки офталмохирург. За съжаление в операционната няма време и място за тренировки, затова тези обучения са много ценни“, обясни проф. д-р Ива Петкова, национален консултант по офталмология и ръководител на Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.
Симулаторът пресъздава витреоретинални операции – това са операциите в задния сегмент на окото – например отлепване на ретината при диабетната ретинопатия, задно отлепване на стъкловидното тяло, дупка в макулата, травми. Основната цел е да се възстанови зрението на пациента, операцията да е бърза, но и щадяща за тъканите.
Посредством бутони лекарят избира каква операция желае да извърши. Под микроскоп той оперира изкуствено око. Всяко движение се регистрира и предава към компютър посредством сензори. В края на операцията хирургът вижда колко успешна е била тя. За разлика от други симулатори, тук реакцията не е предварително заложена в софтуера, а зависи от работата на хирурга. Всеки оператор може да създаде индивидуален профил и подобно на компютърна игра да минава на по-горно ниво на сложност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар