четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Руски учени се обявиха против хомеопатиятаРуски учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна. Те предлагат да се изтеглят хомеопатичните лекарства от публичните лечебни заведения и да се създават препятствия за рекламирането им, пише БГНЕС.
Обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията е в противоречие с известните химични, физични и биологични закони и няма убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност, твърдят учените, пише Нова телевизия.
Хомеопатията възниква в епохата, когато най-основните представи на химията и биологията за свойствата на молекулите не са били все още общоприети. Някои учени са смятали, че материята е безкрайно делима и затова за тях е имало смисъл да се говори за разтваряне до всяка степен.
В меморандум се предлага на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за оттегли съответните препарати от употреба в държавните клиники, Федералната антимонополна служба да предотврати недостоверната реклама за наличието на лечебни свойства у тях, а аптеките да не излагат хомеопатията съвместно с традиционните лекарства и да не ги препоръчват на купувачите.
От здравното ведомство са обещали да разгледат доводите, изложени в писмото и да дадат отговор по същество, след като меморандумът влезе в министерството.
В Русия са регистрирани 1,8 хиляди хомеопатични препарата и 28 компании-производителки, а през 2016 г. в аптеките в страната са продадени 21,8 милиона опаковки хомеопатични лекарства за 7,32 милиарда рубли (над 224 милиона лева).


novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар