Те, заедно с други обработени по сходен способ меса ,са
доказано канцерогенни. И са толкова
опасни като причинители на рак, колкото цигарите, азбеста,
арсена и алкохола, пише "Дейли мейл".
Сред вредните технологии са опушване, осоляване, както
и оцветителите, придаващи на преработеното месо червен цвят.
Производителите и търговците ще трябва вече да поставят
предупредителни надписи на опаковките, каквито има върху цигарените
кутии.
Предстои издаване на "енциклопедия на
канцерогените", в която подробно ще бъдат описани рисковете и механизмите,
по които тези храни застрашават здравето.
Според проучване на Международната агенция за изследвания на
рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо
дори в малки количества повишава риска от онкозаболявания.
Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който
убива милиони всяка година.
Няма коментари:
Публикуване на коментар