От Българската стопанска камара (БСК) заявяват, че това е
поредният случай, в който здравния
министър заобикаля диалога със социалните
партньори и предприема еднолични действия извън неговите правомощия и
компетентност.
Опасението им е, че въвеждането на т. нар. данък вредни
храни ще увеличи разходите за храна на най-бедните прослойки и ще предизвика
куп негативни последствия за цялата икономика - ще доведе до скок на цените и
на останалите храни, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност,
ръст на сивата икономика, фирмени фалити и крайна сметка по-малко постъпления в
НЗОК и здравеопазването.
Според експерти на БСК ефектът от новия данък е твърде
спорен, тъй като делът на сивия сектор, където производството и плащането на
различни налози не се контролира, е твърде голям. Не е ясно и как ще се
наказват останалите нарушения - включване на забранени за употреба съставки,
измами при етикетирането, въвеждане на нови стандарти за съдържание, забрани за
определени консерванти, овкусители, оцветители над нормите, съставки на база
ГМО и др. Освен това ДОЗ не може да обхване всички продукти и храни и се смята,
че тези, които не са обложени, получават вид държавна помощ.
Опитът да се определят храни, чието производство е подчинено
изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве,
представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и
развитието на хранително-питейната индустрия, са категорични от БСК.
Според производители щом нещо е вредно, то трябва да бъде
забранено, а не да се облага с данък и
вместо ДОЗ трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за
основните - полезните храни. А според хранителния бранш МЗ трябва да се
съсредоточи върху превенцията на заболяванията, за които се търси допълнителен
финансов ресурс, а не върху инициирането на нови данъци, при това със
съмнителен икономически и здравословен ефект.
Няма коментари:
Публикуване на коментар