Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

20% от данък обществено здраве ще отиват за изграждането на физкултурни салони в страната



У нас от общо 2700 училища в 300 изобщо няма физкултурни салони

а в 433 има подобни помещения, пригодени уж за спорт, но в невъзможност да се изпълняват
реално активни занимания на необходимото ниво. Почти същото е положението и с университетите.
Според Красен Кралев, министърът на младежта и спорта, вече има решение на въпроса откъде могат да дойдат пари за реновирането и изграждането на спортната база в университетите и училищата.
„Специално внимание обръщаме на ученическия и студентския спорт. В Закона за спорта, който подготвяме, ще има промени, които ще дадат нов статут на академичните спортни клубове, ще дадат нови възможности за тяхното финансиране”, поясни той.
„Сами виждате, че има български училища, които функционират повече от 50 години и нямат физкултурни салони. Така че това не е проблем на едно или две правителства. Това е проблем на цели политически епохи, в които държавата не е успяла да се справи с него. Това е приоритет в нашия мандат и ще бъда най-щастлив, ако успеем да се справим с този проблем, който 50 години държавата не е могла да реши. Мисля, че до година-две ще могат да бъдат генерирани необходимите средства”, допълни Кралев.
Пред в."7 дни спорт" той сподели, че за да се оборудват всички български училища със салони за физкултура, ще са необходими около 200 млн. лв. като за по-малките населени места ще ги изградят със средства от европейската Програма за развитие на селските райони.
Министърът на младежта и спорта допълни, че се надява до 4-5 години този план да бъде изпълнен и във всяко училище у нас да има салон за физкултура.
От догодина около 30 млн. лв. ще се влагат в изграждане и реновиране на физкултурни салони на училища и университети. Други 20% от очаквания годишен приход от 150 млн. лв. ще отиват за подобряване на храненето на децата в учебните заведения, като бъде разработена програма за насърчаване употребата на плодове и зеленчуци по норвежки пример. Останалите 60% от средствата ще се влагат в развитие на програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания, като сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите и диабета, както и за детското и майчиното здраве. Средствата ще се разходват под надзора на обществен съвет от лекари, специалисти по хранене, спортисти, педагози и представители на общините.
Стана ясно при съвместно представената от министър Кралев и здравния министър д-р Петър Москов правителствената програма „За здраво поколение”. Трите и основни направления са: изграждане на навици за здравословно хранене; двигателна култура и спорт; модерна информационна кампания в училищата за превенция на пушенето и употребата на наркотици. Част от програмата е и концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини, кофеин и таурин, чиято цел е ограничаване потреблението на нездравословни храни, промяна в рецептурниците - намаляване съдържанието на вредните съставки до допустимите норми, за да избегнат производителите налога.
И двамата министри бяха категорични, че чрез данък обществено здраве (ДОЗ) ще се подобри здравният статус на населението, ще се намалят разходите за здравеопазване и пряко ще се генерират средства за реконструкцията на спортната база в училищата и университетите в страната.

Снимка:  trud.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар