Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

Световният ден за борба с рака на гърдата бе отбелязан с 1200 розови балона



Девет болници в София и Варна се включиха в тазгодишната информационна профилактична
кампания в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата – месец октомври.
Първа АГ болница "Св. София", за трета поредна година, в партньорство със Столична община, пациентски организации и с подкрепата на фармацевтични компании отбелязаха деня и почетоха паметта на жените, загубили битката срещу рака на гърдата, като пуснаха 1200 балона в небето.
Статистиката сочи, че около 4000 нови случаи на заболяването се вписват всяка година в Националния раков регистър, а близо 1200 жени умират годишно.
През 2012 г. почти 1.7 милиона жени по света са диагностицирани с това онкозаболяване, което е и второто най-разпространено като цяло, сочи статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF).
В кампанията тази година освен Първа АГ болница "Св. София" се включиха и ВМА,
Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Анна"-София, Първа, Четвърта и Пета градска в София, като и университетската болница на Варна "Св. Марина".
В болничните лечебни заведения ще се предлагат безплатни мамологични прегледи и консултации, но в определени дни и часове, при предварително записване.В някои от тях ще има също и безплатни консултации с психолог. Графиците и телефоните за контакти са публикувани на уеб сайтовете на всяка от болниците
В болница "Св. София", инициатор на кампанията, прегледите ще продължат и през ноември, заради големия интерес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар