Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

Грипна епидемия няма все още



В момента в страната циркулира букет от респираторни инфекции, които се дължат на респираторни вируси - корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при *, съобщи проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) „Проф. Иван Киров“.
децата
Тя подчерта, че при тях в болницата постъпват едни от тежките усложнения на централната нервна система, които за радост не са толкова чести – от 1 до 3% от грипните усложнения.
Доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ Първо детско отделение в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ акцентира, че най-ранната грипна ваксинация се прави след 6 м. възраст. Но ако противогрипната ваксина се поставя за първи път на деца до 8 годишна възраст, то се поставят две дози с интервал помежду им един месец. Децата под 3 години се ваксинират обаче с половин доза.
Ако детето ходи на ясла, детска градина или училище, но подсмърча или кашля, то е достатъчно здраво и това не е основание да се отлага поставянето на ваксината, защото ваксинирането на децата е изключително важно, защото именно то предотвратява разпространението на вирусите и сред други групи пациенти, подчерта той.
По думите на доц. д-р Малина Петкова д.м., ендокринолог в Университетска болница „Лозенец“, усложненията са изключително сериозни особено при хора с хронични заболявания. Така напр. при хора с диабет кръвната захар е висока, тя може да предизвика промени в киселинността на организма и това променя значително имунната защита. Леталните случаи, вследствие на грипен вирус при тях са два пъти повече, в сравнение с тези без диабет. Освен това при имащите диабет, но ваксинирани с противогрипна ваксина се наблюдават 58% по-малко хоспитализации, в сравнение с пациентите с диабет, които не се имунизират. При пациенти, които имат сърдечносъдови проблеми, той може да доведе дори до остър миокарден инфаркт. Усложнения могат да се появят и при пациенти, страдащи от затлъстяване или метаболитен синдром.
Според държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев три са грипните вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима. Това са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Нов е щама “Швейцария”, за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни”, поясни той.
СЗО предупреждава, че най-сигурния метод за предпазване е имунизацията - особено на рисковите групи, като възрастни хора над 65 г., деца, бременни, хронично болни и медицински специалисти.
По данни на СЗО грипът засяга между 5 и 10% от възрастните и 20 до 30% от децата годишно, в резултат на което ежегодно умират от 250 000 до 500 000 човека. До 90% от смъртните случаи, свързани с грипа, са при лица със съпътстващи заболявания и/или на възраст над 65 години.
Най-подходящото време за ваксиниране е октомври и ноември. Към момента няма потвърдена проба за грип в България, а очакванията са той да се появи по нашите ширини през месеците декември и януари.
Очакваният пик на епидемията ще бъде краят на януари-февруари.
И въпреки безспорните ползи от противогрипните ваксини обхватът на ваксинопрофилактиката у нас е критично нисък – едва 2 – 3% от българите са се ваксинирали против грип през миналата година.
В референтната лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести все още не е изолиран първият грипен вирус за новия сезон.
--------
*-Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята;
-При риновирусната инфекция, е на лице силна хрема, а най-засегнати са носната лигавица и ушите;
-Респираторно-синцитиалният вирус е изключително заразен и поразява най-малките. Предизвиква възпаление на гърлото, трахеята, белия дроб.
--------
НПО стартира безплатни онлайн обучения. Първото се проведе на 22 октомври 2015 г. от 18:30 часа и бе на тема: „Диабет и грип“, а второто ще бъде посветено на темата „Сърдечносъдови заболявания и грип – рискове и превенция“ и ще се проведе на 27 октомври от 18:30 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар