Translate

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Едва 4% от новините в българските медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника



Как се осигурява достъп до информация за случващото се у нас на българите, живеещи в
чужбина, има ли политика в тази сфера и необходима ли е такава в ерата на интернет и новините, е една от темите, които ще обсъждат участниците в 11 медийна среща, организирана от БТА в Атина, в периода от 4 до 8 ноември.
Всяка година форумът среща медиите на българите извън България, като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции. На срещата се дискутират не само професионални проблеми на гилдията,  но и проблеми, които вълнуват сънародниците ни зад граница.
Според Полина Карастоянова,.председател на Комисията по културата и медиите, българските медии в чужбина е един образен мост на общуване с две платна и всяка среща, която БТА организира през всяка следваща година добавя по едно ново платно в едната или другата посока.
„Нашата обща цел е да разширяваме тази голяма платформа на общуване, на комуникация с всички модерни средства на съвременната кросмедиа”, заключи тя.
Главният редактор на електронното издание „БГ ГЛАС” Георги Донков коментира: За голяма част от сънародниците ни по света интернет (и по-специално Фейсбук) е единственият източник на информация, което е недостатъчно, тъй като ги прави уязвими от манипулации. Държавата би могла да помогне със създаването и/или подпомагането на различни съществуващи информационни канали, които с професионализъм и коректност да спечелят доверието на аудиторията.
Непредставително проучване, реализирано от екипа на БГ ГЛАС, установи, че през 2014 г. само 4% от новините в родните медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника. За да се промени този негативен имидж отново трябва да има нарочни информационни канали, подпомагани чрез различни програми, които да предоставят точна информация за случващото се в българските общности по света. Обществената БНТ има 4 канала, в които няма нито едно предаване, предназначено за българите в чужбина, а от тези 4 канала само един (BNT World) има онлайн излъчване извън страната.
По думите на Максим Божилов, главен редактор на вестник и радиопредаване „Български хоризонти” в Канада - информационен посредник между българската държава и българските общности са само българските медии по света и те се нуждаят от сериозна подкрепа. Причината за слабата и откъслечна, дори случайна, връзка на управляващите с увеличаващата се българска диаспора според него е липсата на всякаква политика в областта на информацията.
„Повече от десет години Асоциацията на българските медии по света организира професионални срещи, на които се опитваме да привлечем вниманието на българските политици, да разберат, че единствено чрез нас техните послания могат най-бързо и най-точно да достигнат до сънародниците извън страната”, заяви той.
Друг проблем, отнасящ се до българските общности в чужбина, е липсата на портал, който да предоставя на гражданите не само информация по най-различни въпроси (данъчни, пенсионни, миграционни, социални, здравословни и т.н.), но и да позволява повечето от тях да бъдат решени онлайн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар