Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Животът и здравето на пациента не е бизнес



Проверява се дали Спешна медицинска помощ кара пациенти в привилегировани болници.
"Това, което правим в момента, е проверка къде Спешна помощ кара пациенти и има ли привилегировани болници. Не спирам да обикалям по болници. Вижда се много ясно от GPS-ите на линейките къде точно карат пациентите”, съобщи здравният министър.
Той обясни, че чувал за случаи, при които лечебни заведения от големите градове плащат на екипите на спешна помощ, за да им карат пациенти в по-леко състояние, от които могат да спечелят пари по някоя клинична пътека. По-тежките случай пък се прехвърляли на други болници, които обаче понякога са по-отдалечени от мястото на инцидента.
„Ако се окаже, че най-близката болница не е приоритет, шефове на Спешна помощ в съответния град ще бъдат уволнени веднага", бе категоричен д-р Москов.
Здравният министър каза, че в момента на седмична база се правят проверки на
GPS-ите на линейките и където бъдат регистрирани зависимости и ако има доказателства за такива случаи, те ще бъдат дадени на прокуратурата.
По думите му, това ще става „до момента, в който някой може ясно да обясни на екипите си, че това не е бизнес и че с живота на хората и времето за реакция не може да се прави компромис”. „Освен, че някаква болница ще направи пари, рискувате здравето на пациента, докато линейката измине разстоянието от единия до другия край на града”, каза министърът. Той добави, че ако искат критиците му могат да обяснят и тези потенциални уволнения на директори с неговия „зъл характер”.
 

Снимка: Ruse.Topnovini.Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар